שתף קטע נבחר

מנהטן - מדרום לצפון ב'

מצ'יינה טאון דרך היהודים של לואר איסט סייד, "איטליה הקטנה" ועד ההשפעה הגרמנית על האפר איסט סייד. מסע בשכונות מנהטן - חלק ב'

בכתבה הקודמת ערכנו היכרות עם מנהטן, ניו יורק, והתחלנו בסיור החלקה הדרומי, הדאונטאון. עכשיו אנחנו ממשיכים במעלה חצי האי.

 

צ'יינה טאון

צ'יינה טאון ממוקמת צפונית למרכז הפיננסי-מסחרי, כשבשנים האחרונות היא פלשה לתוך "איטליה הקטנה", שכנתה לרחוב קאנאל (Canal), על שמה של תעלת ניקוז שזרמה כאן במאה ה-19. הקהילה הסינית שחיה כאן מספקת לעצמה את כל צרכיה - ובסינית: עיתונים, חנויות ותיאטראות. אפילו שלטי הרחוב כתובים גם בסינית. בעשרות המסעדות ודוכני הרחוב אפשר תמיד להשיג אוכל סיני מקורי, זול וטעים. הצטלבות רחובות Pell ו-Mott, נחשבת למרכז צ'יינה טאון, ובה מתקיימות התהלוכות הסיניות היפהפיות, בעיקר לכבוד ראש השנה הסיני.


צ'יינה טאון (צילום: נועם לוי) 

 

לואר איסט סייד

ממזרח לצ'יינה טאון נמצא האזור היהודי הישן והעני של העיר. לכאן הגיעו היהודים שברחו מהרדיפות והפוגרומים באירופה במאה ה-19, ובתקופת השיא גרו ברובע זה כחצי מיליון יהודים. עם השנים, עזבו רובם את בתיהם למקומות טובים יותר בעיר, ובמקומם נכנסו שחורים ופורטוריקנים. אבל האווירה היהודית נשארה עד היום. לכאן באים כדי להיכנס לחנויות ולמסעדות הזולות, רובן בידי יהודים וישראלים, או לחנויות הדליקטס. בימי ראשון המקום הומה אדם, כאשר רחוב Orchard הופך שוק ססגוני, עמוס לכל אורכו דוכנים, המוכרים כמעט הכל.

 

מכאן יוצא גשר וויליאמסבורג הענקי, שאומרים כי הוא היפה בעיר. הגשר חוצה את האיסט ריבר, ומחבר את הלואר איסט סייד לברוקלין, לתת רובע הנושא את שם הגשר.


הכי יפה בעיר? גשר וויליאמסבורג (צילום: ויז'ואל/פוטוס) 

 

ליטל איטלי

צפונית לצ'יינה טאון, מעבר לשדרת ברודווי, נמצא רובע "איטליה הקטנה". היום גרים כאן מעט מאוד איטלקים, אך האזור מלא במבקרים המגיעים לכאן כדי לאכול אוכל איטלקי, לקנות לחמים נהדרים ועוגות מיוחדות ולשתות קפה וקפוצ'ינו. מדי פעם מתקיימות כאן תהלוכות לכבוד קדושים שונים, לפי מיטב המסורת האיטלקית. אז מגיעים לכאן כמעט כל האיטלקים הגרים בניו יורק, והרחוב הראשי Mulberry, העמוס במסעדות, מתמלא בדוכני רחוב רבים.

 

איסט וילג'

צפונית לאיטליה הקטנה נמצא האיסט וילג', שעדיין שומר מעט מאווירת הביטניקים, המסוממים ופושטי היד שהסתובבו כאן בשנות ה-60 וה-70 בשפע. כאן חיו ופעלו המשורר אלן גינסבורג והאמן אנדי וורהול. כשהחלו מחירי הבתים באזור לעלות, נדחקה רוב האוכלוסייה הבוהמית החוצה. רחוב St. Mark's Place עדיין הומה בני אדם המסתובבים בין הבוטיקים השונים.

 

סוהו

מאז שנות ה-60 זהו אזור האמנות של העיר. הסוהו נמצא ממערב לאיטליה הקטנה, מדרום לרחוב היוסטון, ומכאן שמו: SOuth HOuston. פעם היו כאן בתי מלאכה ומחסנים עלובים, אבל אלה שינו את צורתם ומעמדם כאשר החלה לכאן נדידה מה"וילג'" ואמנים פתחו כאן גלריות וסדנאות אמנות. אחרי בואם של האמנים, נפתחו כאן בתי קפה ומסעדות והמקום הפך איני למעמדות הבינוניים והגבוהים.

 

גריניץ' וילג'

ממוקם צפונית לסוהו. למרות שהאזור, המכונה בקיצור "וילג'", איבד הרבה מאווירתו הבוהמית בשנות ה-50 וה-60, עדיין מרגש להסתובב כאן. המכובדות שהשתלטה על האזור אילצה את הבוהמיינים לנדוד מערבה, לעבר ווסט וילג' ומזרחה לעבר האיסט וילאג'. מרכז האזור הזה נמצא בכיכר וושינגטון (Washington Square), עם שורת בתי הלבנים האדומות בצפונו. הכיכר מהווה את לב הקמפוס של אוניברסיטת ניו יורק. אם הולכים מכיכר וושינגטון דרומה מגיעים לרחוב Macdoural וממנו לרחוב Bleecker, שהוא הרחוב הראשי והמפורסם של הווילג'. צומת זה עמוס חנויות, מסעדות ובני אדם. כאן, בבתי הקפה בסטייל אירופי, התקיימו מפגשים ספרותיים עוד במאה ה-19.

 

ממש בגבול דאונטאון, ברחוב 34, בין השדרות השישית והשביעית, ממוקם בניין מייסי'ס, בית הכלבו הגדול בעולם, המוכר הכל. המחירים בינוניים, אבל לעתים קרובות יש סיילים בסופי שבוע וחגים. לא רחוק ממנו, גם כן ברחוב 34, ממוקמת חנות הדגל של גאפ.

 

מרכז מנהטן (Midtown)

אזור חובה לכל תייר, ולכן לא פלא שרוב בתי המלון מרוכזים באזור. הבולט בהדרו האלגנטי הוא מלון וולדורף אסטוריה, אם כי המלונות הממוקמים בשדרה החמישית מול הסנטרל פארק, לא נופלים ממנו - אבל הם כבר שייכים למנהטן העילית.

 

כאמור, השדרה החמישית חוצה את מנהטן במרכזה. לאורך השדרה, בעיקר כאשר מצפינים לעבר הסנטרל פארק, מרוכזות כל חנויות היוקרה של העיר. בנקודת החיבור של שדרת ברודוויי והשדרה החמישית ממוקמת כיכר מדיסון (Madison Square). בצד הדרומי של הכיכר עומד Flatiro - בניין בן 20 קומות, שנבנה ב-1902 ונחשב לגורד השחקים הראשון בניו יורק. הסיפור המעניין שלו הוא, שבגלל מבנהו המיוחד, והיותו אז בודד במקום, נוצרו סביבו רוחות חזקות, שהיו מרימות את חצאיות הנשים, לשמחתם של הגברים, שנהרו למקום כדי לראות את התופעה.

 

כיכר טיימס (Times Square) המפורסמת ממוקמת במשולש החיבור בין שדרת ברודוויי והשדרה השביעית, בין רחובות 42 ל-47. הכיכר נקראה על שמו העיתון ניו יורק טיימס, שהקים כאן את משרדיו ב-1904, ומאוחר יותר העתיק את משרדיו לרחוב 43. הכיכר מפורסמת בעולם, בין היתר בזכות אורות החנויות ובתי המלון, ושלטי הפרסומות הענקיים הנוצצים. גם היא עברה בעשור האחרון ניקוי יסודי מאלמנטים מסוכנים שהסתובבו במקום, אבל עדיין פועלים כאן בתי סקס, ששליחיהם דוחפים פתקים לעבר העוברים ושבים, לצד בתי קולנוע, הנמשכים מהכיכר בעיקר מערבה ברחוב 42. כמו כן יש כאן שפע של רוכלים, המוכרים מכל הבא ליד, אך בעיקר שעונים ובשמים (מזויפים).


טיימס סקוור (צילום: דני שדה) 

 

בקטע של שדרת ברודווי החוצה את הכיכר ומערבה ממוקמים בתי התיאטראות של העיר, רובם בין רחוב 44W לבין רחוב 50W. כרטיסים מוזלים להצגות נמכרים בסוכנות TKTS במרכז הכיכר: משעה 12:00 נמכרים כרטיסים להצגות הצהריים, ומשעה 14:00 נמכרים הכרטיסים להצגות הערב. שימו לב כי התורים עלולים להיות ארוכים מאוד.

 

בפינת השדרה החמישית ורחוב 42 ממוקם בניין הספרייה הציבורית של ניו יורק ובו אחד האוספים הגדולים בעולם של ספרים. בהמשך רחוב 42, לרוחב שדרת פארק, ממוקמת בתוך מבנה יפה תחנת הרכבת גרנד סנטרל, שבאולם המרכזי הענקי שלה צולמו הרבה סרטי קולנוע. שווה לבקר במקום, ולו רק כדי לראות כיצד פועלת תחנה שכזאת בכרך העירוני הגדול הזה.


גרנד סנטרל (צילום: איי פי) 

 

בין השדרות החמישית והשישית (שדרת האמריקות), לבין רחובות 50-51, ממוקם רוקפלר סנטר, המשלב מרכז קניות ורחבה שקועה (Lower Plaza). בקיץ פועלת הרחבה כבית קפה-מסעדה, שאורחיו יושבים מתחת לשמשיות צבעוניות. בחורף מהווה הרחבה את אתר החלקה על הקרח המפורסם של העיר. אחד מגורדי השחקים המפורסם של מרכז זה הוא ה-GE Building. בבניין הזה ממוקמים אולפני NBC, הפתוחים לביקורי קהל.

 

בשדרה החמישית בפינת רחוב 57 ממוקם בניין מגדלי טראמפ המפואר, שהלובי שלו מצופה שיש ורוד. לידו פועלת "טיפני" - חנות התכשיטים הידועה בעולם. ברצועה קצרה, ברחוב 47, בין השדרה החמישית והשישית, המכונה "Diamond Row", מרוכזות חנויות אבנים טובות, זהב ותכשיטים, המנוהלות בעיקר על ידי יהודים חרדים. לא רחוק משם, עדיין ברחוב 47, ממוקם בניין ה"רדיו מיוזיק סיטי", הנחשב לגדול בעולם למופעים מוזיקליים, שההופעות החיות שבו משולבות בסרטים וריקודי קאן-קאן מלהיבים. ברחוב 57 מערב ממוקם אולם "קרנגי" הגדול והוותיק בין בתי האופרה והקונצרטים של העיר, שבו ניצח טוסקניני והופיעו פראנק סינטרה וג'ודי גרלנד.

 

ברציף 86 ברחוב 46W, על נהר ההדסון, שוכן מוזיאון הים האוויר והחלל של העיר - וזאת בתוך נושאת מטוסים משופצת ממלחמת העולם השנייה. בשדרה הראשונה, בין רחובות 45-46, ממוקם בניין האומות המאוחדות (או"ם), המזכיר בצורתו קופסת גפרורים. הסיורים בו נמשכים כשעה והם כוללים את אולם העצרת הכללית, אזור מזכירות האו"ם, המסעדות, אולם התצוגות ואזור החנויות והדואר של האו"ם.

 

מנהטן עילית (Uptown)

האתר הבולט ביותר באפטאון מנהטן הוא הסנטרל פארק – הריאה ירוקה ענקית של העיר, המשתרעת על פני 3,360 דונם, שבני העיר באים אליה בהמוניהם כדי לבלות בה, להחליק על גלגליות, ללכת ברגל, או לרכב על אופניים. ה"סנטרל פארק" מחלק את מנהטן עילית שלני חלקים נבדלים: "אפר איסט סייד", שבתיו המפוארים במיוחד נמצאים באזור שדרות מדיסון והחמישית, ו"אפר ווסט סייד", שגם בו ישנם בתי מגורים לעשירים, בעיקר לאורך שדרת קולומבוס. האזור הזה הולך ונעשה פחות אמיד ככל שמצפיינים.


ריאה ירוקה במיוחד. הסנטרל פארק (צילום: איי פי) 

 

הארלם

אוניברסיטת קולומביה מסמלת את קצהו הצפוני ביותר של העושר באפר ווסט סייד. צפונה ממנה מתחיל רובע הארלם, שכמעט כל תושביו פורטוריקנים ושחורים. בעשור האחרון נעשה הארלם פחות אלים ומסוכן, מה שמביא אליו מבקרים רבים, הנהנים במסעדותיו.

 

אפר איסט סייד

באפר איסט סייד, המשתרע בין רחובות 77 ל-96 מורגשת עדיין ההשפעה הגרמנית של המהגרים הראשונים שהגיעו לכאן מגרמניה. כאן ממוקמות מסבאות בירה וחנויות המוכרות נקניקיות, רובן בעלות שמות גרמניים. כאן נמצא גם הכלבו הגדול בלומינגדיילס, וגם מוזיאונים רבים. אחד מהם הוא ה-Metropolitan Museum of Art, בשדרה החמישית ברחוב 82, שמהגג שלו נשקף מראה נהדר של הסנטרל פארק. במוזיאון הענקי הזה, המשתרע על פני ארבעה גושי בניינים, אוסף של יותר מ-3 מיליון יצירות אמנות, כולל יצירות קלאסיות של רמברנדט, מונה, רנואר ונוספים. בשדרה החמישית ברחוב 88 ממוקם עוד מוזיאון ידוע – ה-Guggenheim Museum, שהוא בניין לולייני שעולים ויורדים בו במסדרון יחיד, שלאורכו מוצגות התמונות.


הגוגנהיים (צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

סער פוקס צוויק היא מנכ"לית ypaymore

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים