שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס

קווקז תמורת גרעין

במקום לרתום את מוסקבה למאבק בגרעין האיראני, התעקש נשיא ארצות הברית להתגרות ברוסים בתוכניתו לצרף את הרפובליקות הסובייטיות-לשעבר לנאט"ו להציב טילים בליסטיים במזרח אירופה. תגובתו של בוש לעימות בקווקז היתה איטית במיוחד, ועכשיו, בעקבות המשבר שהתעורר והדי המלחמה הקרה, למי בכלל יש זמן להתעסק בגרעין האיראני?

בעוד שאמריקה והעולם עסוקים במועמדים לנשיאות ג'ון מקיין וברק אובאמה, לקח בוש את האשה, הבת, האב והאחות לטיול במטוס חיל האוויר מספר 1 כדי לצפות באולימפיאדה.

 

מלחמה בקווקז - עדכונים אחרונים:

 

כשהכוחות הרוסים כבר היו עמוק בגאורגיה, המשיך בוש להסתובב בהתלהבות בין בריכת השחייה והיכל הכדורסל בבייג'ינג, להתחכך בכוכבי הספורט האמריקנים, ולנופף בהתלהבות בדגלון אמריקני.

 

הוא תפס שיחה עם פוטין - אדם שאותו הוא מגדיר כחבר אישי ואיש אמון - וזה הצליח "למרוח" אותו ולהקהות את חושיו. גאורגיה בערה, אבל לבוש היה זמן להעניק "ראיון ספורטיבי" לשדר האגדי בוב קוסטאס. רק מתישהו ביום ראשון בערב נפל לבוש האסימון, והוא הבין שהחבר ולדימיר דפק לו את חופשת הקיץ.


בוש בבייג'ינג. התחכך בכוכבי הספורט האמריקנים (צילום: AFP) 

 

בוש מיהר לחזור לוושינגטון כדי לזמן ביום שני בבוקר ישיבה דחופה של המועצה לביטחון לאומי שלו. הוא יצא לכתבים עם הצהרה קשוחה למדי, אבל החבר האישי שלו ממוסקבה לא נפל מהכסא. עברו עוד יומיים, ועוד ישיבה דחופה של המועצה לביטחון לאומי, לפני שבוושינגטון הבינו שבמוסקבה לא נבהלים מדיבורים.

 

היום (ד') החליט בוש לעבור למעשים. הוא הורה לשגר ספינות מלחמה לים השחור עם ציוד הומניטרי לגאורגיה, אבל כניסת כוחות אמריקנים לגאורגיה שולחת מסר רציני לרוסים - עכשיו יש לכם עסק איתנו.

 

בישיבה שקיים הבוקר הנשיא עם שר ההגנה, מזכירת המדינה וצמרת המועצה לביטחון לאומי, נקבעה בפעם הראשונה מדיניות כוללת של ארה"ב בתגובה לפלישה הרוסית. לצד דרישה מרוסיה להסיג את כוחותיה מגאורגיה והתייצבות אמריקנית "לצד הממשלה הדמוקרטית הנבחרת של גאורגיה", החליט בוש על צעד דיפלומטי של שיגור רייס לטיביליסי, אבל מה שחשוב יותר - על שיגור אספקה הומניטרית ורפואית לגאורגיה בספינות מלחמה ובמטוסי תובלה אמריקנים.

 

בהנחה שרוסיה לא תחסום את הסיוע ההומניטרי האמריקני, בעוד זמן קצר יהיו כוחות צבא האמריקנים בתוך גאורגיה. נשיא גאורגיה מיכאיל סאאקשווילי שוחח בבוקר עם הנשיא בוש, ואחר כך אמר שמשמעות הודעתו של הנשיא האמריקני היא שארה"ב תשלוט בנמלים ובשדות התעופה במדינה. הפנטגון כמובן מיהר להכחיש, אבל זו האמת.


חיילים ועקורים בגאורגיה, היום (צילום: AFP) 

 

אירופה שטופת-פאניקה

במהלך ששת ימי המלחמה, איש לא עסק ברצינות בהשלכותיו של המשבר בקווקז על משבר הגרעין האיראני. מבחינת ישראל, הנשיא בוש היה צריך כבר מזמן לסגור עסקה עם רוסיה - לוותר על הצבת מערכות הגנה מטילים בליסטיים על אדמת צ'כיה ופולין, בתמורה לרתימתה של מוסקבה לטיפול רציני בגרעין האיראני.

 

אבל במקום זאת, המשיך מי שרבים בארץ מכנים "הידיד הגדול ביותר של ישראל בבית הלבן" להתגרות ברוסים ולהשפיל אותם - על ידי צירוף מדינות שהשתייכו בעבר לבריה"מ ולברית ורשה לנאט"ו. הוא גרם למוסקבה לנסות ולהציל את כבודה האבוד במשחקי כוח והשהיה בנושא האיראני.

 

עכשיו כשהצבא הרוסי שולט בגאורגיה - לפתע עולים זכרונות ישנים מבודפשט 1956 ופראג 1968, ואירופה שטופת פאניקה. ועכשיו כשרבים רואים בכך חזרה לימי המלחמה הקרה, למי בכלל יש זמן להתעסק עם איראן. טהרן יכולה להמשיך להעשיר אורניום ולהרוויח עוד כמה ימים ואולי שבועות, לקראת הבחירות לנשיאות ארה"ב ב-4 בנובמבר.

 

בעוד שהעולם תוהה האם המלחמה הקרה חזרה, צריכים אנחנו לשאול כיצד המשבר בקווקז ישפיע על החלטה נוספת של מועצת הביטחון להחרפת הסנקציות על איראן, והאם רוסיה תמשיך לעכב את משלוח מערכות ההגנה המתקדמות, שאותן היא צפויה להעביר לאיראן, לפריסה באתרי הגרעין.


פורסם לראשונה 13/08/2008 22:35

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הצתה מאוחרת. בוש
צילום: AP
צילום: AP
ארה"ב תשלוט. סאאקשווילי
צילום: AP
צילום: רויטרס
לא נפל מהכסא. פוטין
צילום: רויטרס
הרוויח עוד זמן. אחמדי-נג'אד
צילום: AP
מומלצים