שתף קטע נבחר

"שלוש באלף" - יינות חג יוקרתיים

אחרי שהמליץ על יינות חג במחיר סביר, חוזר שגיא קופר עם המלצות למי שרוצה להוציא קצת יותר. ואם אתם בכל זאת מתעקשים על יין טוב במחיר שפוי - נסו את היינות המיובאים שמחירם פחות מושפע מטרנדים ואופנות. חג שמח

אחרי שפחות או יותר השלמנו את קניית היינות ה"קטנים", אלה שעולים 50-70 שקלים, הגיע הזמן לטפל ביינות היקרים יותר - אלה שאנחנו נאלצים לשלם עבורם 100-200 שקלים ויותר, לעיתים שלא בצדק.

 

למרות שלא מדובר ביינות של 300 שקלים ומעלה, החלטתי לקרוא למאמר הזה "שלוש באלף", אחרי שבתקופה האחרונה עלו מחיריהם של כמה מהיינות (בעיקר הישראליים) בצורה דרמטית. העניין הוא שהעלאת מחיר בין שנת בציר אחת לשניה ב-75 שקלים (מ-155 ל-230 שקלים) היא לא צרכנית, נקרא לזה כך.

 

אלא שלא בהכרח היקבים הם אלה שמעלים את המחירים, אלא גם חנויות היין שרוכבות על גלי הביקורות ותשומת הלב שמקבלים יקבים כמו יתיר וקסטל, ומעלות את מחירי היינות הרלוונטיים ללא פרופורציה. מדובר בעיקר ביינות ישראליים, כיוון שיינות מיובאים לא כל כך מושפעים מהטרנדים האלה.

 

בכלל, לא שאני רוצה להיות רע, או להחשד בחוסר פטריוטיזם, אבל כמו שאמרתי במאמר הקודם יש גם יינות לא ישראליים בשוק, וכדאי לשים לב שמחיריהם לעיתים סבירים מאוד.

 

באחת ממסיבות העיתונאים האחרונות הוצג יין מלבק מבציר 2005, של יקב Santa Ana (יבוא: טיב טעם), שבמחיר מומלץ לצרכן של 69 שקלים הוא יופי של יין (14.5/20). אחד הקולגות שלי אמר בהלצה "שימו עליו תווית ישראלית וקחו 269 שקלים". היין היה בעל צבע שחור כהה, אטום, אופייני, אף עמוס פרי ופה טוב, אולי חומצי מעט מדי, אבל יין מודרני וטוב.

 

אז אולי לא "269 שקלים", אבל שוב, כדאי לרענן קצת את מקרר היינות או את השולחן עם יינות יבוא. יש עכשיו לא מעט יבואנים קטנים שעושים עבודה לא רעה בכלל: "הדוש", עם יינות פיימונטה, "בסט ויינס" עם יינות ספרדיים וצרפתיים במחירים נפלאים, "קלטא", עם יינות אוסטריים כשרים ויבואנים ותיקים יותר כמו "קיפיס", "מרש" ואחרים.

 

החברה הסקוטית, למשל, החלה להביא כמה יינות חדשים מבורדו, מהיקבים של לישין:

  • 2001 Château Laroque St. Émilion Grand Cru - פלפל שחור, קאסיס ודובדבנים. בלנד שעיקרו מרלו, שמתומחר קצת יקר, אבל בהחלט טוב. 250 שקלים, ואם תמצאו אותו קצת יותר בזול – אשריכם. יין לעוד שלוש-ארבע שנים
  • Château Lanette 2005 - לישין אופייני בכך שמדובר ביין זול, לא מורכב, אבל אחלה יין. ב- 55 שקלים תקבלו כאן בורדו קליל שיהנה אתכם מאוד.
  • הלאון באייר ריזלינג ריזרב 2006 - זהו יין חד ומהנה שעלותו 95 שקלים.

הגווירצטרמינר של אותו יקב היה קצת פחות מחובר: האף היה מצוין, אבל הפה מעט מאכזב ומאוד מריר.

 

מהיבוא של הכרם אפשר להזכיר שוב את הצינקופפלה גווירצטרמינר של פפאנפנהיים: יופי של יין, גם במחיר של 144 שקלים ל"יין לבן". מנגד נסו את ה-Hess Collection Mount Veeder. קברנה סוביניון מאוד אמריקאי, אבל עשוי היטב ומדויק. תקבלו עודף מ-200 שקלים. חפשו בחנויות טובות את ה-2003 שאותו מאוד אהבתי, אבל נסו גם את ה-2004.

 

אחרי אלה, הנה כמה יינות שאפשר לקנות במחירים גבוהים מהיקבים הישראלים הגדולים, וגם שתי המלצות משל יקבי הבוטיק:

 

כרמל/יתיר

יער יתיר 2005: אולי קצת כדאי לחכות עם היין הזה, ולנסות להגיע עם חנות היין ל"דיל": "קנה יתיר אחד לשנה הזאת, ואת היער שמור במרתף". בכל אופן, אם תרצו זוג כזה - יתיר מרלו שיראז קברנה 2005, (שעולה 100 שקלים בערך), ו"יער יתיר" (230 שקלים), המחיר התאורטי יהיה 330 שקלים. הראשון מאוד משיי ואלגנטי, ומתאים לפתיחה כבר השנה. עם ה"יער" באמת הייתי מחכה.

 

ב-230 שקלים תוכלו לקבל גם לימיטד אדישן של כרמל, מודל 2005. הרבה פירות יער ופרי כהה, יין רך יחסית וכזה שאפשר לשתות השנה, או להחזיק.

 

ברקן/סגל

אני חוזר על ההמלצה שלי על הסופירייר מרלו 2004. מבנה טאני מאוד מוצלח, פרי חלק ואלגנטי. אחד היינות היותר טובים שהוציא היקב ברמת המחיר הזאת של 160 שקלים. במחיר דומה כדאי לכם מאוד לשים יד על אחד מבקבוקי ה"לא מסונן" של סגל, בציר 2004. זהו יין לאספנים, שכדאי לקנות השנה ולשתות בעוד שנה שנתיים לכל הפחות.

 

רמת הגולן

היקב משיק עכשיו את הירדן ק"ס 2005 (115 שקלים), אבל ה-2004 עדיין בחנויות ושווה קניה. ירדן 2005 מצוין: פרי סגול וטוב, לא יותר מדי עץ והרבה איזון בין האף - שעוד יתפתח - ובין הפה (15.5-16/20). אפשר לשתות ממנו כבר השנה, עכשיו, אבל אפשר גם לחכות. גם ירדן אלרום קברנה סוביניון 2004 (175 שקלים) הוא קניה טובה משל היקב.

 

בנימינה

תרשיש 2005: ב-100-120 שקלים, צנוע יותר ממתחריו מבחינת תמחיר, מגיע יין הדגל של "בנימינה" - הקברנה סוביניון מסדרת החושן. זה אולי היין האדום הטוב ביותר שיצא בסדרה מתחילתה. מאוד חזק, מאוד מודרני, מאוד עתיר עץ, אבל מתחת לכל זה יש גם פרי טוב, מרוכז ומעניין, ללא ריבתיות.

 

תשבי

את היין הבא תמצאו כבר רק בחנות היקב, והכמות שנשארה ממנו אינו גדולה: יונתן תשבי ספיישל ריזרב 2004, כרם שדה בוקר (50% קברנה סוביניון, 40% מרלו, 10% קברנה פרנק). לא נשאר בו כבר יותר מהגמבה או פלפל אדום שהיו ביין לפני כשנה וחצי. עכשיו הוא אלגנטי מאוד ומפגין איזון מצוין בין פרי ועץ. בדיוק בזמן.

 

רקנאטי

ספיישל ריזרב 2005 הוא היין מהוביל האחרון של היקב שיצא לשוק. טוב יותר מזה של 2004? אני לא בטוח. יש בו לא מעט עץ, הרבה פרי שחור ופירות יער - אף אופייני לקברנה סוביניון שלו – וטאנינים בהחלט לא תוקפניים. ה- 2004 עלה 150 ש'קלים. 2005 – 180 שקלים.

 

יינות בוטיק מומלצים

ברבדו

קברנה סוביניון 2006. "הטוב ביותר שהוציאו", אמרו לי אנשי יחסי הציבור. אני לא מוכן להתחייב על זה, כיון שזכרוני אינו מגיע עד כדי כך, אבל זהו יין מצוין, ללא ספק. יש איכות, יש מבנה ליין, הוא לא עמוס מדי בעץ ויש בו הרבה פרי. 90% קברנה, 10% מרלו, משיי וטוב, עם פוטנציאל התישנות טוב. (16/20). 120 שקלים.

 

הנס שטרנבך

נחל חכליל 2006 – 70% קברנה סוביניון, 30% פטיט סירה: אף עתיר עץ, שממשיך גם בפה. טאנינים עזים למדי וגוף בינוני. בסך הכל יין טוב, עם פוטנציאל יישון, במחיר סביר של 69 שקלים. ג'נבא 2005 הוא בעל אף מעניין ומגוון, והפה גם הוא עתיר עץ אך זה משולב יפה. היין עדיין צעיר לגמרי. 99 שקלים.

 

זמורה

"אדום" של היקב – בלנד של 65% מרלו, 25% קברנה סוביניון ו- 10% קברנה פרנק – בציר 2006. יין מאוד נחמד, נעים בפה ועגול. אפשר למצוא בחנויות יין וגם במסעדות. 89 שקלים.

 

עגור

היקב של שוקי ישוב - בישוב הקטן שבמבואות הרי יהודה מצאתי את ה"ספיישל ריזרב" 2006 כיין ראוי ביותר. לצערי התנאים בעין חמד, באירוע פסטיבל יקבי יהודה, אפשרו רק התרשמות מהיין. אבל זה, וגם ה"קסם 2006" של היקב נראו כבעלי פוטנציאל מצוין: ה"קסם" היה פרחוני ונעים - גם באף וגם בגוף - ואילו ה"ריזרב" היה כבד יותר באף, ומעט קל בפה. לא באופן שהפריע, אלא כזה שדווקא עשה את היין למעניין ומהנה. (מחיר ה"קסם" הוא 80 שקלים - בכלל לא נורא).

 

עמק האלה

מרלו VC 2003 היה יין שטעמתי לאחרונה. בהחלט הגיע הזמן לשתות אותו, ואם יש לכם ממנו במרתף, הוא יהיה מהנה מאוד. מהיינות שהשיק היקב ממש לאחרונה ראוי לציין את הקברנה פרנק 2006. יין שיש בו טיפה מרלו ויושן בחביות משומשות. הכל משתלב כאן יפה מאוד: הפרי, העץ, הטאנינים. הוא יחזיק עוד שנתיים לבטח, אבל אחרי חדרור טוב יהיה מהנה גם השנה.

 

פלם

לאחרונה השיקו שני יינות ריזרב: מרלו 2006 וקברנה סוביניון 2006. שני היינות עשויים היטב; אישית העדפתי את המרלו (90% מרלו' 10% פטי ורדו). אף עם לא מעט פרי כהה, סגול, אך עדיין סגור ובתחילת הדרך. הפה חלק, עגול וטאני בדיוק במידה. מאוד מאוזן. הקברנה ריזרב 2006 (10% מרלו ו-3% פטי ורדו) עשוי גם הוא היטב ומדויק - משהו שבכלל מאפיין את היינות של פלם - יותר על הצד המתקתק באף: הרבה סיגליות, למשל. יש בו מעט ירקרקות של מנטה, ובפה הוא עגול ובעל גוף יין בינוני. הוא טאני, בעל סיומת ארוכה ומאוד יבשה ועדיין לא מוכן לשתיה. (16/20). המחיר: כ-150 שקלים לשני היינות.

 

יין רימונים "פרמיום" של יקב רימון

אני לא חסיד גדול של הז'אנר הזה – יינות פרי – אבל זה עניין אישי לחלוטין. ליקב, שנמצא בצפון הארץ, ממש בואכה א.ת. דלתון, כמה יינות בסגנונות שונים. מיינות יבשים דרך יינות קינוח, ועד מחוזקים - כולם עשויים ממיץ רימונים.

 

ביין הזה, אותו תוכלו לרכוש רק ביקב, אפשר לחוש בנקל בריחות רימונים. הוא בעל גוף קל, יבש במידה וללא מתיקות, ולא משדר את ארומות החימצון שעד היום חשתי ביינות של היקב. המחיר הוא כ-160 ש"ח לבקבוק מהודר, שמתאים מאוד למתנה.

 

שגיא קופר עורך את אתר היין והאלכוהול "בקבוק "

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יקב ברקן
יקב יתיר
יקב רקנאטי
מומלצים