שתף קטע נבחר

"אכזבתי את העובדים וזאת הרגשה קשה"

יוני שטרן, נשיא ומייסד חברת התוכנה אוליב, פיטר "רק" שישה עובדים. בראיון ל-ynet הוא מספר על תחושתו של מנהל בימי משבר: "בחברת סטארט אפ אתה מכיר את העובדים ופיטורים הם דבר אישי מאוד. זה דבר שאתה לא רוצה לעשות"

בתקופה שאחרי החגים, מתחילות להתממש ההערכות שדיברו על גל פיטורים במשק, על רקע המשבר הכלכלי העולמי, והמעסיקים בחברות רבות, בעיקר בתחום ההייטק והפיננסים, מתחילים לפטר עובדים.

 

 

חברת התוכנה אוליב (Olive Software), המייצרת מערכת לניהול תוכן המאפשרת הפקת עיתונים ומגזיניים אלקטרוניים, היא מהנפגעות הפחות גדולות של המשבר. מדובר בחברה רווחית שמפטרת בימים אלה "רק" שישה עובדים מתוך 55 עובדי החברה בשל גידול קטן מהצפוי בהכנסותיה. זאת לאחר גל פיטורים קודם שפקד את החברה בחודש יוני, במסגרתו פוטרו כ-15% מכלל העובדים החברה.

 

"מצבה של החברה הוא טוב, והמטרה היא להיערך לימים קשים יותר", אומר מנכ"ל החברה, יוני שטרן, בראיון ל-ynet, "אבל פיטורים עושים הרגשה קשה. בחברת סטארט אפ אתה מכיר באופן אישי את העובדים ואת המצב שלהם, וכשאתה עובד בצורה קרובה והדוקה, פיטורים הם דבר אישי מאד, שלא נעשה כמו בחברות הגדולות.

 

"כמנהל סטארט אפ תפקידך להביא כמה שיותר עובדים להנפקה או לאקזיט מנצח, וכשאתה מפטר עובדים אתה מרגיש שאתה מאכזב אותם. זאת הרגשה קשה, זה דבר שאתה מאד לא רוצה לעשות".

 

"מצד שני, יש לך מחויבויות לעובדים האחרים ולמשפחות שלהם, להבטיח שהחברה תצלח את הימים הקשים". מחויבות נוספת, מוסיף שטרן, היא לשתי קרנות ההון סיכון סקויה ופיטנגו שהשקיעו בחברה.

 

אתם מסייעים לעובדים המפוטרים?

 

"אנחנו עושים מה שאנחנו יכולים כדי לסייע לעובדים להשתלב בחברות אחרות ולהעניק להם תנאים נוחים לעזיבה, כדי לרכך את העזיבה".

 

חיכיתם עם הפיטורים עד אחרי החגים?

 

"בוודאי. מצד אחד אתה בלחץ והיה פיתוי לעשות את זה כמה שיותר מהר, כדי לחסוך עוד חודש של שכר, אבל מצד שני אתה בן אדם יותר משאתה איש עסקים, וצריך לראות את העסק במובן האנושי".

 

יש תחושת פחד בחברה, לאחר שני גלי פיטורים סמוכים כל כך?

 

"אני מקווה שלא, אנחנו מסבירים את המצב לעובדים. את הגל הזה לא היינו צריכים לעשות אלמלא הקריסה הגלובלית. כבר קיצצנו את מה שהיינו צריכים, אבל המכה הגלובלית הוסיפה קושי".

 

האם סיכויו של עובד רווק להיות מפוטר גבוהים יותר מסיכוייו של עובד עם משפחה ומשכנתא?

 

"הקריטריונים יותר מורכבים - אנחנו משכללים קודם כל את תרומתו לחברה, את הוותק שלו וכמובן גם את מצבו האישי. אי אפשר להתעלם מזה".

 

המשבר הנוכחי מזכיר את פיצוץ בועת ההייטק בשנת 2000?

 

"החברה שלנו רק התחילה אז את דרכה, והיינו בין הבודדים שצלחו את המשבר, וגדלנו מאז יפה. המשבר הנוכחי מזכיר-ולא מזכיר את פיצוץ הבועה: אז המכה העיקרית שלו היתה בחברות הייטק - הפגיעה היתה ספציפית באינטרנט ולקוחותנו היו במצוקה קשה. לנו היה הרבה יותר קשה אז, אך במובן הגלובלי המשבר הנוכחי הרבה יותר קשה.

 

"למרות המצב, יש אופטימיות בחברה שאפשר לעבור את התקופות הקשות. אנחנו חלק ממה שקורה פה, אבל אופטימיים ומקווים שזה לא יימשך הרבה זמן, שנה-שנה וחצי, שבסיומם יהיה גידול מואץ בעסקים, כפי שהיה אחרי פיצוץ הבועה".

 

למה גל הפיטורים מתחיל דווקא עכשיו?

 

"המצב לא היה מזהיר כבר תקופה ארוכה בגלל שחיקת הדולר, אולם הקריסה הגדולה בכלכלה העולמית החלה לפני כחודש וחצי, וכעת הרבה מהחברות מצמצמות רווחים.

 

"אוליב מוכרת את המוצר שלה בעיקר בארה"ב, בריטניה ואירופה, ומצבן הקשה של חברות רבות בארה"ב ובאירופה, משפיעה ישירות על הכנסותיה.

 

"חלק גדול מחברות הסטארט אפ ממומנות על ידי קרנות הון סיכון, שהוציאו הנחיות לחברות להיערך לימים קשים, ולבצע צמצומים", מוסיף שטרן, "מדובר באלפי חברות ברחבי העולם, ועכשיו הגל הגיע גם לישראל, ועוד נשמע על הרבה מאד חברות שמפטרות".

 

"למזלנו, אנחנו התכוננו מוקדם יותר, עם הפיטורים שהיו בחודש יוני, וכשאתה מתכונן מוקדם אתה פחות היסטרי. חברות אחרות עושות את זה עכשיו בלחץ מאד גדול".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים