שתף קטע נבחר

זירת הקניות

קצף וריח חריף בירקון בעקבות הזרמת שפכים

חומרי ניקוי ממפעל "סנו" נשטפו למערכת הביוב והוזרמו לנחל הירקון בגלל תקלה במכון הטיהור בהוד השרון. התוצאה: כמות גדולה של קצף על פני המים וריח חריף של כלור. רשות הירקון: הוגברה הזרמת המים השפירים לנחל כדי לדלל את הסבון; מוקדם מדי לאמוד את הנזק. "סנו": איננו אשמים בתקלה

קצף רב צף במורד נחל הירקון ביממה האחרונה, וריח חריף של חומרים כימיים עלה באפם של כל מי שהתקרב לנחל. הסיבה היא שפכים רוויים בחומרי ניקוי שהוזרמו לנחל ממכון הטיהור של הוד השרון.

 

מקור החומרים הוא מפעל "סנו", באזור התעשיה נווה נאמן, שבסמוך אליו אירעה ביום חמישי שריפה גדולה. במהלך כיבוי השריפה נשטפו חומרי ניקוי רבים ממחסן המפעל למערכת הביוב, וגרמו לקריסת מכון הטיהור הסמוך. כתוצאה מכך החל כבר ביום שישי מכון הטיהור להזרים לנחל מים שלא עברו טיהור מלא והיו רוויים בחומרי ניקוי. יצויין כי מדובר במקרה שני השנה, אם כי בפעם הקודמת בה שפכו אלמונים חומרי ניקוי לנחל היה מדובר בכמות קטנה בהרבה.

 

 

זרימת המים והמפלים הקטנים בנחל גרמו להיווצרות קצף רב, שהחל לצוף במורד האפיק. בשבת ובראשון "הזדחל" הקצף באזורים הפתוחים שליד פתח תקווה. אמש והבוקר התקדם הקצף לאזור "שבע תחנות" ברמת גן, והגיע אפילו עד שכונת בבלי בתל אביב והגשר שמעל דרך נמיר. החומרים שבמים פולטים גם ריח כימי חריף, שעלה באפם של התושבים הגרים ליד הנחל, ואלה מיהרו לשלוח על כך הודעות ב"דואר האדום" למערכת ynet.

 

"תחשוב על שוויץ: נחל מכוסה בשכבה עבה של שלג, ועכשיו תחשוב על דבר מגעיל, מריח מכלור ואקונומיקה", כך תיארה רויטל הלל, תושבת רמת גן, את מראה הירקון הבוקר. "הברווזים שבדרך כלל לא ידידותיים, כבר לא בורחים. הם רועדים ונראים די מסכנים".

  


הקצף ביום שישי, ליד הוד השרון (צילום: דודו אזולאי)

 


הקצף היום, ליד רמת גן (צילום: רויטל הלל)

 

אביעד בית-הלחמי, סיפר ל-ynet כי בלילה עלה מפלס הקצף באופן ניכר. "... זה נראה כמו קרחונים נחמדים של נחל סקנדינבי, אבל זה לא. הברווזים באגם יצאו להתייבש בחוץ", הוא סיפר.

 

"אמש רכבתי בירקון, בחיבור עם הוד השרון ליד מפעל תעש, ושטח של לפחות 20 מטר היה מלא בקצף לבן בגובה של למעלה מ-3 מטר. מסביב היו גם דגים גדולים מתים וריח חריף שלא זיהיתי", סיפר דניאל גולברג. "חבל שהורסים פנינת טבע כזו. זה פשוט מרגיז".

 

הערכה: נזק לטווח קצר בלבד

במשרד להגנת הסביבה הדגישו כי החומרים שזורמים לנחל אינם רעילים ומדובר בחומרי ניקוי בלבד. "הבעיה היא לטווח הקצר וכי אין נזק לטווח הארוך", אמר יושב ראש איגוד ערים לאיכות הסביבה באזור השרון, יהודה הולנדר.

 

ברשות נחל הירקון, האמונה על שיקום הנחל, אמרו כי מוקדם מדי לאמוד את הנזק האקולוגי שנגרם לנחל, ורק לאחר בדיקות שיבוצעו בימים הקרובים יתקבל ממצאים ראשונים. "כרגע, למעט בעלי חיים מפוחדים, אין פגיעה בצמחיה ובחיים בנחל", אמר גורם ברשות, שהעריך כי איכות המים בנחל תחזור למצבה הקודם תוך מספר ימים.

 

כדי לזרז את התהליך, לדלל את חומרי הניקוי, להגביר את הזרימה ולשטוף את הקצף במורד הנחל, ביקשה בסוף השבוע הרשות מחברת "מקורות" להגביר את הזרמת המים השפירים (המתוקים) לנחל משבעה מטרים מעוקבים לשעה ל-1,500 מטרים מעוקבים לשעה.

 

מעבירים חיידקים - לשיקום המכון

במקביל פועלים הגורמים האחראים לנושא לתקן את התקלה במכון הטיהור בהוד השרון, על מנת לחזור ולהזרים לנחל רק מים מטוהרים. המכון אינו פועל במלוא תפוקתו כבר מיום שישי, משום שחומרי הניקוי הרגו את החיידקים שמפרקים את הביוב הגולמי בבריכות החימצון.

 

"הביו-מאסה והחיידקים שמפרקים את החומר נעלמו, בגלל הדטרגנטים שזרמו בעקבות השריפה", הסביר הולנדר, מאיגוד הערים לאיכ"ס. "ישנו כעת מבצע משולב שבו משאיות מובילות חיידקים ממכון טיהור השפכים ברעננה למכון טיהור השפכים בהוד השרון. רק היום עברו באופן זה כ-100 טון ביומאסה, שמאוששות את המערכות האקולוגיות במכון בהוד השרון.

  

גורמים המטפלים בנושא הדגישו כי לא ניתן היה להימנע משטיפת הדטרגנטים למערכת הביוב, מאחר שביום חמישי המשימה העיקרית והדחופה הייתה כיבוי השריפה במפעל הרהיטים, ואיש לא צפה שהחומרים ממפעל "סנו" הסמוך יגרמו לתקלה במכון הטיהור. הם הדגישו כי המערכת לא נבנתה לתרחיש קיצוני שכזה.

 

הולנדר אמר כי זהו המקרה הראשון בארץ בו מכון טיהור שפכים הושבת מפעילות כתוצאה מתקלה שכזו, ולא ניתן היה לצפות את השתלשלות המקרים. "צריך ללמוד פה לקח על היכולת לנתב את שפכים שכאלה במקרה דומה בעתיד", הוא הוסיף.

 

"סנו": אנחנו נערכנו; זו לא טעות שלנו

מנכ"ל חברת "סנו", אלכס לנדסברג, מסר בתגובה: "היה אסון גדול שלא נגרם עקב טעות שלנו, אלא אסון תוצאתי, שמבחינתי ולמיטב הבנתי הוא בדיוק כמו במצב של מלחמה. 

 

"במשך עשרות השנים שאנחנו כאן, עשינו את כל ההכנות למקרים דומים. כל הספרינקלרים שלנו והמים - לרבות המים ששימשו את הכבאים - היו מערכות של 'סנו'. אף לא אחד מהחומרים הרעילים נשפך לא לירקון ולא לביוב. כל הדטרגנטים שנשפכו הם פריקים ביולוגית, אבל הכמות שהגיעה למכון הטיהור היתה גדולה ולכן פגעה בחיידקים. כשיתבהרו הנזקים הכלכליים למכון הטיהור, חברת הביטוח שלנו תפעל בנושא".

 

כמו כן ביקש לנדסברג להבהיר: "ל'סנו' היו את כל האמצעים למזער את הנזק, ובזכות המפעל ניצל אזור התעשייה מהשריפה. אבל למרות זאת, שמה של החברה הוא זה שעומד בחזית, ואילו המפעל שגרם לשריפה - שלא עמד בדרישות ואפילו לא היה לו ברז כיבוי בחצר - נעלם מהתקשורת".

 

טל רבינובסקי סייע בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כמו קרחונים? קצף בירקון
צילום: רויטל הלל
המשרד להגנת הסביבה: החומר לא רעיל
צילום: רויטל הלל
מומלצים