שתף קטע נבחר

תוכנית כלכלית, 3 חודשים לפני בחירות? בדיחה

תוכנית ההאצה כוללת בעיקר הרבה נושאים באנליים ממוחזרים - כמו הקטנת נטל המס, השקעות בתשתיות והקמת מנגנונים ליצירת תעסוקה. ובכל זאת, יש בה כמה נקודות טובות שיהוו בסיס לדיון לתוכנית שתציג הממשלה הבאה

באחד ממערכוני הגשש החיוור מתרגם שייקה את דברי העולה החדש (פולי) מרוסית ג'יברישית לעברית ללא ידיעת רוסית כלל. כששואל אותו הכתב (גברי) "איך תרגמת"? עונה לו שייקה: "אתם שואלים אותן שאלות, הם עונים אותן תשובות - מה יש לתרגם?"

 

תוכנית ההאצה

 

אפשר לומר הרבה על התוכנית להאצת הכלכלה, אבל הכי חשוב להבין שבעצם אין תוכנית, והאמת שגם לא יכלה להיות תוכנית מלכתחילה.

 

האם מישהו מאיתנו מאמין באמת ששלושה חודשים לפני בחירות אפשר להעביר תוכנית מהפכנית לאיזשהו כיוון? והלא באם ירצה מי מהח"כים לשנות משהו, ויהיה הצודק ביותר בעולם, האם לא ינגחוהו מיד ח"כים מחפשי כותרות מהצד השני, והאם משרד האוצר לא יטרפד אותו בסחבת של כמה שבועות עד פיזורה ללא עת של וועדת הכספים?

 

ובעוד שלושה-ארבעה חודשים המשבר ילבש ממילא פנים אחרות, ואז אולי יצטרכו פקידי האוצר לשנס מותניים באמת על מנת למצוא פתרונות חדשים.

 

ובכל זאת: מה בתוכנית?

מה בכל זאת יש בתוכנית? הרבה נושאים בנאליים ממוחזרים. הקטנת נטל המיסוי היא תוכנית שכבר קיימת כמה שנים. על השקעות בתשתיות דובר כבר פעמים ספורות (ואם יווצר גירעון בקופת המדינה בגין קיטון מהכנסות ממסים אז יקצצו משם). וגם הקמת מנגנונים שייצרו תעסוקה והשקעות וכדומה  - חוץ מתעסוקה לעצמם והררי נהלים – לא צפויים לייצר יותר מדי.

 

ובכל זאת מה יש בתוכנית? הרבה - כי ההסתדרות וחברי הכנסת צריכים לדרוש, להתנגד, להצהיר ולאיים. מה שצריך לשמח אותנו הפעם, כציבור, היא הידיעה שטרוניותיהם של הח"כים לא יעלו לנו יותר מדי - היות ושוב, בקרוב החגיגה נגמרת, ולא יעבירו חוקים יקרים. למיטב זכרוני, חוקים פרטיים שעלותם גבוהה צריכים לעבור ברוב מיוחד. ומה הסיכוי שיהיה רוב מיוחס בכנסת מעבר? יופי - קיבלנו תוכנית ריאליטי יומית ללא מחיר גבוה מדי של החלטות פופוליסטיות.

 

לאמיתו של דבר יש כמה נקודות טובות בתוכנית, שיהוו נקודות לדיון לתוכנית שתציג הממשלה הבאה, כמו למשל תיקון העיוות של המע"מ. כל בעלי העסקים מכירים את החישוב של המע"מ שאותו צריך להעביר כמעט מיידית בעת כתיבת החשבונית, אך את החזרו מהלקוח מקבלים בעת התשלום של לאחר יותר מ-60 יום במקרה הטוב, ו-120-90 יום במקרה השכיח.

 

לטעמי, תיקון עיוות זה אף יקטין במעט את התמריץ לפעילות בשחור - שכן המע"מ יהפוך להיות שקוף יותר, ובעלי העסקים יפסיקו להתייחס אליו כאל הוצאה.

 

בקשה מהממשלה: פשטו ביורוקרטיה

נוסף על כך, שמתי לב שיש באמת מי שקורא את ספרי ההיסטוריה. כנראה שהיתה מטרה בהעסקתו של ספרן בבנק ישראל. אחד מהפתרונות לדפלציה - מיתון מלווה בירידת מחירים - הוא הגדלת ההוצאה הציבורית. פרויקטי ענק של תשתיות תחבורה הם כורח במדינת ישראל, ופתרון לא רע ליציאה מהמשבר.

 

ואם באמת יתחילו לקדם פרויקטים של תשתית, ולא כמס שפתיים בלבד, זו פריצת דרך מכמה כיוונים בד בבד. תשתיות עוזרות לכל הכלכלה לזוז קדימה, ואכן הקידום יגרום לתעסוקה רבה (בעיקר של תאילנדים ורומנים, אך גם של ישראלים בענפי הלוואי של ענף הבנייה), ובנוסף יצליח לגרום לכמה חברות נדל"ן לא לפשוט רגל, ובכך יאפשר לאותן החברות להצליח לשלם את חובותיהן בצורת אגרות החוב הקונצרניות, ואז גם חברי הכנסת יהיו מרוצים.

 

יש לי רק בקשה קטנה בשם חברי הסמוכים לענף הבנייה: הממשלה תגיש עזרה גדולה לעסקים אם תעמוד בהתחייבויותיה שלה עצמה. אם אתם מתכוונים, כמנהגכם, להזמין את העבודה, לגרום להוצאות מרובות לביצוען, ולאחר מכן לעכב את התשלום בשנה או יותר בתואנות ביורוקרטיות שונות - באמת אל תטרחו; כך רק תהרסו ולא תבנו. וזה הפרויקט האמיתי של התוכנית - פשטו את התהליכים הביורוקרטיים של התוכניות שלכם עצמכם.

 

הכותב משמש סמנכ"ל הכספים של חברה תעשייתית

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: לע"מ
אותן שאלות - אותן תשובות. הגששים
צילום: לע"מ
מומלצים