שתף קטע נבחר

OECD: ב-2010 כלכלת ישראל תתאושש

מהדו"ח עולה שהארגון תומך בהורדת הריבית ע"י בנק ישראל, אך לא בהגדלת הגירעון בתקציב. כלכלני ה-OECD מעריכים ששיעור הצמיחה בשנה הבאה יעמוד על 2% בלבד, ושב-2010 הכלכלה תחזור לאיתנה ותצמח ב-3.8%

פרסום ראשון בישראל: ארגון OECD (הארגון לפיתוח ושיתוף פעולה כלכלי), בפעם הראשונה בתולדותיו, מפרסם היום (ג') תחזית מפורטת לכלכלת ישראל. על אף שדו"ח הארגון אינו מספק הרבה הפתעות בנוגע למגמת ההאטה במשק, המלצתו משתלבת הרבה יותר עם רצון האוצר להימנע מפריצה תקציבית, מאשר עם הדרישות להרחבה תקציבית.

 

נראה שבעוד האוצר מגמיש את עמדתו בנוגע לתקציב - עקב הדרישות העולות במערכת הפוליטית ומחוצה לה, ב-OECD שמים דגש דווקא על שמירת מסגרת התקציב.

 

ה-OECD צופה המשך מגמת האטה בצמיחה בתוצר הלאומי הגולמי בישראל, כשלהערכתו הפעילות הכלכלית במשק אינה צפויה להשתפר לפני המחצית השנייה של שנת 2009, ושב-2010 המשק יתאושש ויצמח ב-3.8%. ב-2008, מציינים בדו"ח, לא צפויה הידרדרות משמעותית בשיעור הצמיחה, אך ב-2009 הוא יואט ל-2% בלבד. נציין, כי בנק ישראל מפגין פחות אופטימיות בהערכתו את שיעור הצמיחה החזוי והעמיד אותו על 1.5% צמיחה בלבד, בשנה הבאה.

 

כלכלני הארגון צופים גידול בעודף במאזן התשלומים ב-2009 וב-2010, הודות לשיפור בתנאי הסחר. זאת, למרות האטה בשיעור הגידול בייצוא. בשנה הנוכחית, מעריכים כלכלני הארגון, יסתכם הגירעון התקציבי ב-1.5% מהתמ"ג בלבד, אך ב-2009 הגירעון צפוי להתרחב, ולשוב למגמת הפחתת הגירעון רק ב-2010.

 

הארגון מציין לחיוב את השינוי במדיניות המוניטרית של הבנק המרכזי בישראל, אשר קיצץ בחדות את הריבית במשק עם התבררות מימדי המשבר העולמי והשפעתו על השוק המקומי. לדברי הארגון על הנגיד להמשיך במדיניות זו בטווח הקרוב; עם זאת, תחת ההנחה שההתאוששות הכלכלית מהמשבר בשווקים הפיננסיים העולמיים תהיה קלה מבשאר הארצות המפותחות - ממליץ הארגון לבנק המרכזי לחזור למדיניות הצמצום המוניטרי בטווח הארוך יותר.

 

בהתייחסותו לצעדים של הרחבה פיסקלית (עלייה בהוצאה הממשלתית), נוקט הארגון מדיניות נצית; לדברי כלכלני ה-OECD, על הממשלה להימנע מצעדים שכאלו, שיובילו להגדלת הגירעון בתקציב, בצל אי בהבהירות הכלכלית בשוקי העולם ובמשק הישראלי בפרט. נציין, שעל אף שהדו"ח פורסם היום, הוא הוכן טרם קיצוץ הריבית אתמול ב-0.5% נוספים ל-2.5% ולפני פרסום תוכנית האצה, וחיזוק שוק ההון, וכמובן טרם התבררות תוכנית הפנסיה.

 

מוקדם יותר החודש, קיצץ  ה-OECD את תחזית הצמיחה שלו לארצות הברית, יפן וגוש האירו והזהיר מפני כניסה למיתון של חברות הארגון.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הארגון הבינלאומי לשיתוף פעולה ופיתוח כלכלי
מומלצים