שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס

המחאה בעולם: בקהילות היהודיות חוששים מאסון

בפריז הציבו משגיחים בפתחי בתי הכנסת וביקשו מהנערים להמנע מפעולות נקם; בלונדון חוששים להסתובב עם כיפה ואפילו בשוויץ לא זוכרים מחאה אנטי-ישראלית שכזו. אז איך מתגוננים מול עלייה של מאות אחוזים בתקריות אנטישמיות?

מאות אלפי בני אדם הפגינו בסוף השבוע האחרון ברחבי אירופה נגד המלחמה בעזה וקראו קריאות בגנות ישראל. אנשי הקהילה היהודית לא חוששים לחייהם, אך בכמה מהן הוחלט לנקוט משנה זהירות ולשנות את נהלי האבטחה בבתי הספר ובתי הכנסת, וכן להימנע מקרבה למוקדי המחאה. "החלטנו לפתוח את העיניים ולא לתת הזדמנות לאסון לקרות", אמר אתמול (א') ל-ynet סרז' בן-חיים, מראשי הקהילה היהודית בפריז.

 

רק בבירת צרפת התכנסו לפי דיווחים כמאה אלף איש במחאה על פעולת צה"ל בעזה. הם הניפו תמונות המציגות את ההרס ברצועה, ודרשו להפסיק מיד את המבצע. "האווירה מתוחה מאוד. אנחנו לא יודעים איך יתפתחו הדברים", מודה בן-חיים. "היום הייתה לראשי הקהילות השונות בצרפת פגישה עם הד"ר ז'ואל מרגי, נשיא התאחדות הקהילות היהודיות של פריז ויחד החלטנו על שורה של הנחיות חדשות. אפשר לומר שנכנסנו לרמת השגחה גבוהה מהרגיל.


מפגינים פרו-פלסטינים בפריז (צילום: AFP)

 

"בתי כנסת לא יישארו פתוחים עוד. החלטנו לשים משגיחים בכניסה שיוודאו מי נכנס.

גם בבתי הספר אנחנו מבקשים מהנערים שלא לקחת על עצמם פעולות נקמה או חיסול חשבונות עם נערים ערבים. פשוט להוריד פרופיל", הוסיף.

 

לדברי בן-חיים, "יש שיתוף פעולה ממש הדוק עם השלטונות. למרות המתיחות, מרגישים שהם קרובים לנושא ומוכנים לפעול". על דיווחי התקשורת הוא אומר כי "העיתונות נתנה את הבמה למפגינים ולארגון יהודי קיקיוני הקורא להפסקת המלחמה שאיש לא שמע עליהם. היא גם דיווחה על מאה אלף מפגינים למרות שבפועל הגיעו להפגנה רק שלושים אלף. רובם לא צרפתים".

 

לונדון: הורים שומרים על בית הספר

בהייד פארק שבלונדון התאספו כ-12 אלף איש לתמוך בפלסטינים, תוך נשיאת שלטים: "עזה - להפסיק את הטבח". הרב וורן קיי, שליח הסוכנות היהודית ובני עקיבא, מדגיש כי אירועי התמיכה בצה"ל ובישראל ממשיכים להתקיים שם במקביל. "היום הייתה הפגנת תמיכה גדולה בכיכר טרפלגר בה השתתפו 7,000 אנשים ובני עקיבא ארגנו תפילה המונית".


מחאה בלונדון. הסטודנטים מסנגרים על הצד הישראלי (צילום: AFP)

 

יחד עם זאת, הוא מודה כי אנשים הגבירו את הדריכות, גם לאחר אזהרת המשטרה הבריטית. "שולחים לנו כל הזמן מכתבים, הורים מגיעים יותר לשמור על בתי הספר ואני יודע על אנשים שמפחדים היום להסתובב בעיר עם כיפה. אפשר לומר שברמה האישית מנסים להוריד פרופיל אך ברמה הציבורית להציג תמיכה בארץ.

 

"אני חושב שיש במידה מסוימת כעס על המחאות הללו", מוסיף קיי. "ההרגשה היא שהתקשורת מוטה. ישבתי היום עם כמה סטודנטים שאמרו שהם מרגישים שהם צריכים כל הזמן לסנגר על הצד הישראלי".

 

ז'נבה: סערות מתחת לפני השטח

לצד מוקדי המחאה, גם באזורים שבהם המגמה האנטי-ישראלית אינה כה בולטת, כמו בשוויץ, הקהילה היהודית מתנהלת בזהירות. "יש פה הפגנות כואבות אבל אנחנו שומרים על פרופיל נמוך. משתדלים לא להתחכך אתם. אנחנו לא רוצים שזה יקבל תנופה. הם רוצים לערוך מחאות נוספות כל זמן שעוד לא גשום, כך שאנו משתדלים לא להיקלע למוקדי ההפגנות", מסביר שלמה זביחי מבית הכנסת האורתודוכסי-אשכנזי בז'נבה.

 

"אף אחד לא מדבר על הדברים הללו בגלוי כדי לא להלהיט את הרוחות, אך זה קיים גם פה. יש הרבה דברים מתחת לפני השטח שמשקיטים אותם. לכן אי אפשר לדעת מה מתחולל בתוכם של אנשים, של האוכלוסייה המקומית פה".

 

זביחי שחי על קו ז'נבה-ישראל זה שנים מודה כי "אינני זוכר הפגנות מחאה כאלו מעולם. אני מצטער שאני לא בארץ בתקופה הזאת. אנחנו מרגישים את כל כולנו בישראל. לכן היום נערכו בקהילות היהודיות תפילות לשלום והצלחת החיילים".

 

לדברי עמוס חרמון, הממונה על המאבק באנטישמיות בסוכנות היהודית, מאז שהחל מבצע עופרת יצוקה, נרשמו ברחבי העולם למעלה ממאה אירועים אנטישמיים. "ישנה עלייה של מאות אחוזים באירועים אנטישמיים: השלכת בקבוקי תבערה לעבר בתי כנסת, חילול בתי קברות והכאת יהודים. גובה הלהבות בהחלט מזכיר את תקופת מלחמת לבנון השנייה".  


פורסם לראשונה 11/01/2009 22:41

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בלונדון יוצאים להפגין גם לתמיכה בישראל
צילום: AFP
סרז' בן-חיים. "לפתוח את העיניים"
מתפללים ליד עזה - ובכל העולם
צילום: AFP
מומלצים