שתף קטע נבחר

צילום אלכס קולומויסקי

יצחק כהן: שר בלי תיק

מה נשאר בסמכותו של "המשרד לשירותי דת"? האם משכורות המועצות הדתיות מגיעות סוף סוף בזמן? איך מבצעים עדיין מחטפים ומינויים פוליטיים של ש"ס ולמה מומלץ לחתום על הסכם קואליציוני עם פקידי האוצר. סיכום קדנציה

גולת הכותרת בסיכום הקדנציה החולפת במשרד הדתות הייתה צריכה להיות, לכאורה, עצם קיומו. ארבע שנים בלבד לאחר שפורק המשרד, לדרישת מפלגת שינוי, הצליחה ש"ס להביא להקמתו מחדש כ"משרד לשירותי דת", וגם לשלוט בו ביד רמה.

 

אלא שניסיון לבדוק כיצד מטופלים בישראל הנושאים הרגישים ביותר בסוגיות דת ומדינה מלמד כי השר יצחק כהן הוא בעצם שר בלי תיק. בתי הדין הרבניים נותרו במשרד המשפטים, מערך הגיור והרבנות הראשית במשרד ראש הממשלה, המרכז לפיתוח המקומות קדושים שייך למשרד התיירות, מוסדות התורה למשרד חינוך והאולפנים ללימודי יהדות נמצאים במשרד הקליטה. כהן, איפוא, אחראי בעיקר על המועצות הדתיות ועל מבני הדת, ובחודשים האחרונים גם מוביל מהלך למינוי כמה רבני ערים ויישובים במקומות בהם אין רב מכהן.  

 

 

המועצות הדתיות

ומה קורה בשטח במועצות הדתית? לא הבחירות לרשויות המקומיות,

לא הקמת משרד הדתות ואפילו לא הבחירות לכנסת הן האור בקצה המנהרה עבור העובדים, שרבים מהם כמעט שכחו מהי משכורת בזמן, אלא דווקא חג הפסח המתקרב.

 

בכל אחת משלוש שנותיה של ממשלת אולמרט ניהלו העובדים מאבקים מתוקשרים כדי לקבל את שכרם, ובמה שכבר הפך למסורת זכו לפריבלגיה הזו רק ערב החג, כדי שיהיה משהו על שולחן הסדר. לפני כחצי שנה אושר בכנסת חוק הקובע כי הרשויות המקומיות ישתתפו בתקצוב המועצות הדתיות בהתאם ליכולתן, ולא תונהג השתתפות אחידה כפי שהיה עד אז. השר כהן הגדיר את המהלך "מהפכה" והכל קיוו כי סאגת הלנות השכר תסתיים, אבל חודש וקצת לקראת פסח 2009 ל-ynet נודע כי בהסתדרות נצברות עוד ועוד תלונות של עובדים שאינם מקבלים משכורת בזמן גם השנה. איסוף הנתונים בעיצומו ובהסתדרות מבטיחים כי היציאה למאבק הבא היא רק עניין של זמן. הוא יסתיים, מן הסתם, שוב בערב החג. 

 

עוד טוענים בהסתדרות כי בניגוד להתחייבות השר, בכמה ערים הוצאו רבנים לגמלאות בטרם מונו להם מחליפים, תוספת שכר ניתנה לכל עובדי המגזר הציבורי פרט לאלה שבמועצות הדתיות ותוכניות ההבראה המדוברות עוד לא נראות באופק.


ה"תלוש" שוב מאחר. מועצה דתית (צילום: אביהו שפירא)

 

"מינויים לא מקצועיים של ש"ס"

גם ליו"ר התנועה להגינות שלטונית, עו"ד מרדכי אייזנברג, בטן מלאה על תפקודו של משרד הדתות. לדבריו, בקדנציה שחלפה מונו במועצות דתיות רבות יושבי ראש או ממונים המזוהים עם ש"ס – "אנשים לא מוכשרים ולא מקצועיים, שבמקום לשקם את המערכת רק עסוקים בדאגה לאנשי שלומם ובסכסוכים עם כל היתר", כהגדרתו. הוא טען כי במקומות רבים מתנהלים מאבקי כוח בין הרבנים המקומיים לראשי המועצות הדתיות, הפוגעים בסמכויותיהם ובעבודתם, ובכל מקרה כזה מתייצב המשרד לצד האחרונים. אייזנברג התייחס לדו"ח מבקר המדינה, שטען כי הליכוד השתלט על המועצות הדתיות, ואמר: "עמרי שרון יכול ללמוד מהשר יצחק כהן".

 

לתנועה להגינות שלטונית ביקורת גם על אופן מינוי רבני הערים, ובראשם בירושלים. הליך זה, שהוקפא בשנים האחרונות, חודש עם הקמתו מחדש של משרד הדתות לפני כשנה, אך בג"ץ הורה לעכבו עד לאחר הבחירות לרשויות המקומיות ולאחר מכן עד לאחר לבחירות לכנסת.

 

מחטף ברבנות ירושלים?

כעת, טוען עו"ד מרדכי אייזנברג, מבקשים במשרד למנות בהליך מזורז רב לבירה, כדי שלתפקיד ייבחר הרב יצחק יוסף, בנו של מנהיגה הרוחני של ש"ס, וכך גם בערים נוספות. "לא מחפשים את הראויים ביותר אלא את המקורבים ביותר, וכולם מתגייסים כאיש אחד למען זה", אמר, "יש להם כוח כאילו בשם התורה, אבל לא זו התורה שאני מכיר. מדובר בצחנה של ממש בראש כל חוצות שרק מפחיתה את כבוד הרבנים והרבנות". הוא הוסיף כי ידוע לו על כוונה למנות רבנים ספרדיים גם במקומות בהם יש רב אשכנזי מכהן, אף שמדובר בכפל תפקידים מיותר. "משרד הדתות צריך כנראה להיות בידי אדם חילוני הגון שלא מושפע מפוליטיקות כאלה אלא משיקולים ענייניים ומקצועיים בלבד", סיכם אייזנברג.

  

כשזה המצב במועצות הדתיות – במוסדות אחדים שהיו בעבר באחריות משרד הדתות לא רוצים לחשוב על האפשרות לחזור לשם. גורם במערך הגיור אמר ל-ynet כי "אין מה להשוות בין אריק שרון, שהקים את המערך והיה קשוב ואכפתי למצב הגיורים, לבין מה שהיה קורה לנו תחת שר 'משלנו' במשרד הדתות. אני אומר את זה למרות המשבר הקשה בתחום הגיור". בכיר ברבנות הראשית הודה גם הוא: "טוב לנו ככה, בלשון המעטה". מנגד, אמר גורם אחר בארגון כי "מבחינת הדאגה לתקציבים עדיף משרד דתות עצמאי עם שר דתי או חרדי שיילחם על כל שקל וגם יאמין בזה".

  

הרייטינג של תעודות הכשרות

העיתונאי החרדי יוסי אליטוב סבור כי לשר יצחק כהן דווקא נעשה עוול. "האנשים טובים והשיטה קטסטרופאלית", הוא קובע בשיחה עם ynet, "נתנו לו משרד בלי סמכויות ועוד עם אחריות לתחום שמייצג דת ומסורת. מה לעשות - למשגיחי כשרות ורבני יישובים אין רייטינג טוב".

  

אליטוב טוען כי תפיסת האוצר מונעת ממנו לתקצב את

שרותי הדת, כיוון ש"כל שקל נטמע במקווה או בכיתת הלימוד, ולא בהכרח מייצר שקל נוסף כמו במקומות האחרים בהם האוצר משקיע את הכסף של המדינה". לדבריו, "במשרד מתנהגים כאילו אין ערכים ואין מורשת רוחנית שהיא התופס של העם הזה, וכך פקידים בני 23 מפרפרים מערכת שלמה של שרותי דת, והופכים אותה לבת ערובה של מצב קואליציוני. זה המשרד היחיד שאף אחד לא יתקצב מעצמו בלי שיילחמו על כך".

 

"לו הייתי אלי ישי או יעקב ליצמן הייתי עושה הסכם קואליציוני עם מני מזוז ורם בלינקוב, שהרי כל צ'ק שייתן ביבי ולא יהיה מגובה על ידי שני אלה הוא חסר משמעות. בכל שלוש-ארבע שנים יש בחירות שקובעות מי יהיה ראש הממשלה שיקבל הוראות ממשרדי המשפטים והאוצר. הבעיה היא שמי שיושב בתפקיד שר הדתות ומשרת את הציבור הזה צריך להביא תוצאות, וכל התירוצים לא עוזרים. זה בלתי אפשרי לבזבז חצי קדנציה בתמרונים האלה, ואפשר להגיד מבוקר עד לילה שמזוז מנוול ושהאוצר עויין את הדת. זה לא יעזור". 

 

הוא מסכם כי צריך להודות לכל מי שמוכן לכהן כשר דתות ולקחת על עצמו את התפקיד, אותו הוא מגדיר "כפוי הטובה".

 

תגובת המשרד לשירותי דת

מהמשרד לשרותי

דת נמסר בתגובה ל-ynet: "משכורות המועצות הדתיות מגיעות בזמן, למעט אלה שיש עליהן עיקולים – נושא המטופל יום יום על ידי השר ובמסגרת תוכניות ההבראה הנמצאות בהליך מואץ. המינויים שבוצעו במועצות הדתיות כפופים להנחיות היועץ המשפטי ועל דעתו. הם נעשים על פי נהלים מתוקנים ומוסדרים הקבועים בחוק, ובשקיפות מלאה". 

 

"מינוי רבנים בירושלים הוא תיקון עוול של שנים, לאחר שלמעלה מעשור אין בה רב ראשי מכהן. במסגרת חובתו, ומתוך דאגה לתושבים, החל השר בהליך הבחירה, ובלתי נתפס כיצד ניתן לכנות זאת 'מחטף'. מעניין מה היה אומר עו"ד אייזנברג לו לא היה מתחיל הליך בחירת רבנים לעיר ירושלים".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלון נוריאל
השר יצחק כהן
צילום: אלון נוריאל
הכוח אצל הפקידים. משרד האוצר
צילום: גיל יוחנן
צילום גלי תיבון
תעודת גיור. במשרד רה"מ
צילום גלי תיבון
יוסי אליטוב. "כפיות טובה"
מומלצים