שתף קטע נבחר

למרות המיתון: תעשיית המזון האורגני פורחת

בעוד שבבריטניה ירקות לא מרוססים נקנים הרבה פחות וביצי החופש הוצאו לחופשה, בישראל, למרות המיתון והמחירים הגבוהים, התעשייה עדיין פורחת

האם הג'יפה והזוהמה שקברה תחתיה האנושות ברחבי כדור הארץ אכן נעצרות בגדרות של חלקות גידולי הירקות האורגניים? האם זה שקרטון ביצים אורגניות עולה כמו לול שלם של תרנגולות בלתי אורגניות משפיע עלינו בימי מיתון? ושאלה אחרונה: האם מה שמכונה "המצב" הוא סוג של סולם נוח, המאפשר סופסוף לרדת בעזרתו מהעץ האורגני? על פי מה שקורה בבריטניה, נראה שכן. חלפו הימים שבהם הטרנד האורגני השתולל ברחובות בלי בושה, עם מוצרים מופרכים כמו סוכריות חופש על מקל מסוכר קנים בלתי מרוסס, ואפילו אצות ים אורגניות (בפעם הבא שתראו מישהו מרסס משהו בים, אנא התקשרו אליי בדחיפות והשאירו הודעה‭.(‬

 

ה"גרדיאן" הבריטי מדווח שבכל שבוע עוזבים לפחות שני חקלאים אורגניים את האיגוד המקצועי של המגדלים תחת פיקוח, ועוד עשרות מביעים שאיפה כמוסה לנטוש, אך בינתיים לא מעזים. זה קורה בגלל העלויות שכרוכות בפיקוח והפחת הגבוה שכרוך בגידול מוצרים אורגניים. אבל מה שבעיקר מבריח את האיכרים האורגניים היא העובדה שהצרכנים מהדקים עוד ועוד את החגורה, כך שהדבר הראשון שהם זונחים הוא האוכל היקר שנמכר באריזות קטנות, ומבטיח אולי חיי נצח אבל חור גדול בארנק. חלק מהצרכנים אפילו יוצאים פתאום בפומבי עם הצהרות שנחשבו עד עכשיו לחתרניות. טענות שסותרות כל נימה של הפוליטיקלי-קורקט שטחנו לנו בשנים האחרונות: הגיע הזמן להודות שהירקות האורגניים אולי (אולי) בריאים יותר, אבל הם מה זה מכוערים. ובינינו, אף אחד גם לא הוכיח שהמכוערים טעימים יותר בהשוואה לאחיהם המבריקים, הצבעוניים והמנופחים כל כך יפה. ובכלל, גם על הירקות הרגילים יש פיקוח, וברוב המקרים לא מוצאים בהם רמות יוצאות דופן של רעלים, אז מה הסיפור?

 

בשלושת החודשים הראשונים של השנה נרשמה באנגליה ירידה דרמטית של כ‭20-‬ אחוז בצריכת המוצרים הללו, מה שגורם לתעשייה התקפי חרדה אורגנית. החגיגה הלא מרוססת שהתנהלה בממלכה בשנים האחרונות נבלמה לפתע בחריקה. המומחים דווקא אופטימיים וסבורים שברגע שהמשבר יחלוף התעשייה האורגנית תתאושש בתוך שנתיים-שלוש.


מישהו כבר הכין עבורכם. חומוס אורגני (צילום: אסף רונן)

 

ואצלנו? דווקא לא בטוח שהמצב כל כך עגום. בהרדוף מודים שבניגוד לצמיחה המואצת בשוק בשנים האחרונות, ב‭2009-‬ נרשמה האטה מצערת, בעיקר במוצרי הנוחות, כלומר באוכל שמישהו כבר בישל עבורכם. לעומת זאת, דווקא מוצרים יומיומיים, כמו גבינות, יוגורט, חלב ולחם אורגניים, שומרים על היקפי מכירות יציבים ואף יותר מכך. מכירות החלב למשל, צמחו השנה ב‭30-‬ אחוז בהשוואה לשנה שעברה.

 

אבל עזבו את הרדוף, אולי כדאי שהבריטים יבואו לבקר בסניפי עדן טבע מרקט, המתרבים כשפנים חרוצים במיוחד. פה, כנראה, לא שמעו על המצב, או לפחות לא ממש מתרגשים ממנו. מה שהתחיל לפני שש שנים בחנות גדולה באור-יהודה, התנפח בשנה האחרונה לשבעה סניפי ענק בנתניה, חיפה, ראשון-לציון, רמת-גן, רמת-השרון ואשדוד. מי שיפשפש בחוברות האסטרטגיה של החברה אף ימצא תוכניות להגיע ל‭25-‬ סניפים בחמש השנים הקרובות, שימכרו לכם תה ירוק, שעועית מש ונוזל כלים אקולוגי במחירים תחרותיים. במילים אחרות, לא מיתון ולא ערדליים, בקרוב מאוד גם אחרון נתמכי הסעד יוכל לנשנש שוקולד חרובים ללא חומרי הדברה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתכננים להגיע ל-25 סניפים. עדן טבע מרקט
מומלצים