שתף קטע נבחר

נשים חרדיות: "גם אנחנו רוצות קווי מהדרין"

"למה אני צריכה לעלות לאוטובוס עם גברים ולהתחכך בהם בניגוד להלכה?" שואלת הרבנית יוכבד גרוסמן ממאה שערים, שהקימה שדולה נשית נדירה. היא טוענת כי קול הנשים אינו מושתק: "הישיבה מאחור מכבדת אותנו"

שבוע חלף מאז הצטרפה דליה דורנר למאבק נגד קווי המהדרין בירושלים – והתשובה החרדית מגיעה: קבוצת נשים חרדיות החלה בפעילות הסברתית מאומצת התומכת בהפרדה בין המינים בקווי התחבורה הציבורית, זאת לאחר שמתנגדיה טענו כי קולן מושתק וכי הדבר נכפה עליהן על-ידי הרבנים. מדובר בהתארגנות נשית-חרדית נדירה במיוחד, שזכורה רק ממאבק החרדים נגד גיוס נשים בתחילת שנות ה-50'. 

 

מקימת השדולה, הרבנית יוכבד גרוסמן משכונת מאה שערים, הסבירה ל-ynet כי מדובר בהתארגנות ש"נולדה מהשטח", אך זוכה לגיבוי נשות רבנים בכירים מכל החוגים החרדים. "הצד השני מציג כאילו לא שואל אותנו", אמרה, "מה אנחנו - צאן לטבח? הנשים הן בנות מלכים! גם לנו יש מה להגיד".

 

בשיחה עם ynet מבהירה הרבנית: "אנחנו לא פמיניסטיות שעושות רעש, אבל כשבאים ואומרים סתם דברים בשמנו  - עד כאן, זה כבר מוגזם. אל תביעו את דעתנו כשאתם לא שואלים אותנו! אני מייצגת עשרות אלפי בנות סמינרים שיום יום נוסעות באוטובוס והן רוצות קווים נפרדים. להגיד שהנשים החרדיות מסכנות זה לעוות את האמת".

  

יו"ר השדולה מספרת כי חברות בה עשרות נשים מהארץ ומהעולם, שלא כולן חרדיות. "יש בשדולה בוגרת קיבוץ רמת השופט, גרפיקאית מניו-יורק, קופאית מאלעד, סופרת מאלון מורה וגם ד"ר מבר אילן". לדבריה, לא רק נשים חרדיות שותפות ליוזמה, אלא שישנן גם נשים חילוניות שבעד המהלך. 

 

"למה במונסי שבארצות הברית אישה יהודיה יכולה לנסוע בהפרדה והגוי מכבד אותה כלקוחה?" היא תוהה, "למה בלונדון נותנים לנשים לעלות מאחורה, שלא מטעמי דת, אלא בגלל שצפוף? למה בוותיקן ברומא הנשים מסכימות ללכת עם הגלאביה הלבנה הזו בלי בעיה, אבל בארץ עושות מזה עניין? למה אי אפשר לכבד את החרדי שהוא בעצם אח שלך? הרי אדם מעשן לא ידליק סיגריה כשזה מפריע לכל הסביבה - אז למה כאן הוא לא מתחשב?".

 

"מלכת אנגליה תמיד נוסעת מאחור"

גם לחברת אגד יש לה טענות, והיא מתקשה להבין מדוע החברה לא מתאימה את הקווים החרדיים לרוב הנוסעים בהם: "זה הרי צריך להיות אינטרס שלה, כחברה מסחרית - לשרת את הלקוחות ולהתחשב בהם. למה אני צריכה להיכנס בין שני גברים ולהתחכך בהם בניגוד להלכה?".

 

לדבריה, במצב הקיים אחת מחברותיה נמנעת מביקור אצל ילדיה, שגרים בביתר עילית. היא אף טוענת כי בשל המצב   

אברכי כולל רבים מעדיפים לנסוע באופניים ולא באוטובוסים, והיא עצמה חוזרת מתפילה בכותל ברגל, ולא בקו 2.

 

הרבנית גרוסמן טוענת כי ישיבה בנפרד, בחלקו האחורי של האוטובוס, דווקא מכבדת את הנשים ולא משפילה אותן. "המתנגדים שואלים למה אישה בהריון צריכה ללכת עד סוף האוטובוס. אבל מצד שני - למה לה להידחף בצפיפות מקדימה? שיפתחו לה את הדלת האחורית! ראית פעם את מלכת אנגליה עולה מקדימה? רק מאחורה!".

 

יו"ר שדולת הנשים מדגישה כי אינה תומכת בכפייה דתית, ומבהירה: "גבר שיתעקש לשבת מאחורה –שיישב. זה פשוט לא נעים. אני לא אריב איתו ואף אחד לא ירביץ לו. אולי ינסו לדבר איתו בהסברה נעימה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אילוסטרציה
צילום: ישראל ברדוגו
צילום: ענר גרין
קווי המהדרין
צילום: ענר גרין
מומלצים