שתף קטע נבחר

זירת הקניות

ירידה בצריכת המים הביתית באוגוסט

משרד התשתיות הציג נתונים לפיהם באוגוסט - לאחר כניסת היטל הבצורת לתוקף אך בטרם החלה גבייתו בפועל - חלה ירידה משמעותית בהקיפי הצריכה הביתית במים. השר לנדאו: "הציבור מתגייס. אנחנו בדרך להשגת המטרה". מרכז השלטון המקומי: הציבור חוסך כי איכפת לו

משרד התשתיות הלאומיות פרסם אחר הצהרים (ב') נתונים לפיהם צריכת המים הביתית ירדה בחודש אוגוסט, בעקבות כניסתו לתוקף של היטל הבצורת - ובטרם החלו לגבות אותו בפועל.

 

מנתוני חודש אוגוסט עולה כי בצריכת המים הביתית חלה ירידה חדה בהיקף של כ-13 מיליון מטר קוב (מלמ"ק), בהשוואה לצריכת המים באוגוסט אשתקד. באוגוסט 2009 עמדה הצריכה הביתית בישראל על 61.2 מלמ"ק, בעוד שבאוגוסט 2008 צרך המגזר הביתי כ-74 מלמ"ק - ירידה של כ-17 אחוז.

 

עוד על היטל הבצורת:

 

במשרד התשתיות ציינו גם כי באוגוסט 2007 צרכו בתי האב בישראל 78.6 מלמ"ק. השוואה בין אוגוסט 2007 לאוגוסט 2008 - אז החל קמפיין החיסכון במים - מעידה כי הציבור נרתם לחיסכון אך במידה מתונה, ונרשמה ירידה של 4.5 מלמ"ק בלבד. לעומת זאת, הדיווחים על כניסתו לתוקף של היטל הבצורת בחשבונות המים של חודש יולי הביאה לחיסכון משמעותי הרבה יותר - שמקורו ברצון של הציבור להימנע מתשלום חשבון מים גבוה.

 

כל קוב מעבר למכסת הבסיס - 28 שקלים

מס הבצורת - הקרוי "היטל צריכה עודפת" - הוא צעד שנוי במחלוקת, שגובש ברשות המים כדי לגרום לציבור לחסוך ולהימנע מביזבוז - בעיקר על ידי צרכנים המחזיקים גינות פרטיות. ההיטל הוא קנס בסך 20 שקלים שיוטל על כל קוב מים שנצרכו מעבר לצריכת הבסיס (תעריף א'+ב'). צריכת הבסיס החודשית למשפחה בת 4 נפשות היא 20 קוב; כל קוב נוסף באותו חודש יעלה 28 ש"ח - כ-8 ש"ח עבור המים ו-20 ש"ח "היטל בצורת".

 

היטל הבצורת נכנס אמנם לתוקף בחודש יולי, וחוקק רטרואקטיבית במסגרת חוק ההסדרים, אולם טרם נגבה בפועל מציבור הצרכנים. הסיבה קשורה לנוהג של רוב הרשויות ותאגידי המים לגבות את חשבון המים בדיעבד, כך שהתשלום עבור הצריכה העודפת בחודש יולי יופיע בפועל רק בחשבונות שיקבלו צרכני המים החודש.

 

השר לנדאו: הנתונים מוכיחים שההיטל נחוץ

במשרד התשתיות שבעי רצון מהנתונים. "ניכר שציבור הצרכנים הישראלי הבין את המצב הקשה ונרתם למשימה שעמדה לנגד עינינו: הצלתו של משק המים", אמר השר, ד"ר עוזי לנדאו. "השינוי הגדול בין נתוני אוגוסט 2008 בו פעל קמפיין החיסכון בלבד, לבין אוגוסט 2009 בו נוסף ההיטל הוא ברור, חד משמעי ומוכיח את יעילותו ונחיצותו של ההיטל, על אף או הנוחות והקשיים הכרוכים בו".

 

עיתוי פרסום ההודעה ככל הנראה אינו מקרי. משרד התשתית ורשות המים שתחת אחריותו נתונים תחת ביקורת ציבורית חריפה בשל המחסור במים, היטל הבצורת ובאחרונה בעקבות ההעלאה הצפויה בתעריפי המים ב-1 בינואר.

 

נגד היטל הבצורת הוגשו לפחות ארבע עתירות לבג"ץ, ובדיון מיוחד בכנסת הביעו היום (ב') חברי ועדת הכספים התנגדות גורפת להתייקרות הלא אחידה והדרמטית של תעריפי המים.

 

במרכז השלטון המקומי, שפתחו במאבק חריף נגד רשות המים סביב היטל הבצורת וההעלאה הבלתי אחידה הצפויה בתעריפי המים, מתחו ביקורת קשה על הודעת משרד התשתיות. "אף אחד עוד לא גבה את היטל הבצורת והוא ייכנס לתוקף בפועל, רק עם הגעת החשבונות הקרובים. הציבור הישראלי חסך כי הוא ציבור שאכפת לו ומודאג מהמחסור במים.

 

במרכז השלטון המקומי טוענים כי עוד לפני כניסת ההיטל לתוקף, הקמפיין לחיסכון במים הגיע ליעד החיסכון שהוגדר על ידי רשות המים, אך למרות זאת ההיטל לא בוטל, "מה שמוכיח כי כוונותיהם למלא את קופת המדינה ולא לפתור את בעיית המים...".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים