לא מנשנש: הרגלי הבריאות של השף משה שגב
עובד הרבה ונהנה הרבה: זה המוטו של משה שגב, מולטי-שף ומולטי-טאלנט. על עצמו הוא מעיד "אני חמור עבודה, חי בקצב מטורף. שבע רק מריח של אוכל," מה חסר? אולי קצת זמן לעשות כושר, והרבה מסנן קרינה
מי אני: "משה שגב, שף, בעל מסעדות שגב בהרצליה פיתוח ושגב אקספרס בתל אביב, אב גאה לדניאל (חודשיים וחצי) ולליאו ,(3) נשוי לסנדרה רינגלר, סטייליסטית. בשנה האחרונה השקתי שני ספרים ואני בעל קייטרינג ג'ט גורמה, שמספק אוכל לבעלי מטוסים פרטיים. חוץ מזה אני מככב ב'שגב בא לבשל' בערוץ ,2 עובד על תוכנית בישול בריא ומפתח מוצרי צריכה. בן ,36 גובה 1.92 מ,' משקל 84 קילו."
יום העבודה שלי: "אני לא נרדם לפני שתיים בלילה, ובשמונה אני כבר על הרגליים. בין לבין אני קם לקטנצ'יק, ולפעמים הגדול רוצה לישון איתנו. לשמוע את הדבר הטהור הזה קורא 'אבא' ולהתכרבל איתו כמו סופגנייה זה הדובדבן של הלילה. בחיים הכל עניין של החלטה ובחירה. הבנתי מהר מאוד שאין לילות ארוכים של שינה והחלטתי לא להתבאס מזה ואני מתעורר בשמחה. לפעמים, במהלך היום אני שם את הראש ונרדם לעשר דקות פה, חצי שעה שם.
"בבוקר אני מכין סנדוויץ' מלחם מלא שהבאתי מהמסעדה, יש בו גבינה לבנה או גבינת צאן, כמה עלי רוקט, קצת עגבניות שרי, מלפפון עם הקליפה, בזיליקום או חסה – יש תמיד שטוף ומוכן במקרר.
"אני לא שותה קפה וכמעט לא נוגע במשקאות חמים, גם בחורף. אני אוהב שתייה קרה מאוד, בעיקר מים, לימונדה ולפעמים פטל. אני אוהב לשתות יותר משאני אוהב לאכול... תוך כדי אכילה אני קורא מיילים בסלולרי.
"יש לי ימים עמוסים מאוד. אתמול, למשל, הצטלמתי לרישיון הנהיגה, נפגשתי בפתח תקווה עם האדריכל ומנהל הפרויקט של המסעדה החדשה שאני עומד לפתוח, אחר כך הייתה לי פגישה לגבי ניהול המסעדה, ומשם המשכתי לטעימות יין. אכלתי צהריים בַ מסעדה ברמת-החי"ל: פרגיות על הגריל עם אורז בריאות בצמחי תבלין וסלט נבטים. לפעמים אני עסוק ורק בארבע נזכר לאכול. האדים במטבח הם השקרנים הכי גדולים – הריח משביע, רק כשאתה יוצא החוצה אתה חש כמה אתה רעב.
"בצהריים אני נוסע למסעדה בהרצליה פיתוח ונכנס לעבוד במטבח, ממציא מנות חדשות, מפתח. בקרוב אסע לפריז לבחור ספקים חדשים של מנות וכלים שאני מתחיל לשווק. בחמש אחר הצהריים צילמתי פיילוט לקמפיין עתידי, ולקראת שבע הייתי בבית ואכלנו ארוחה משפחתית. הבאתי לכל אחד את מה שהוא אוהב: ליאו קיבל ניוקי תפוחי אדמה ברוטב עגבניות, לסנדרה פסטה מחיטה מלאה עם פטריות, והבאתי גם דג בגריל וסלט חמישה צבעים: עגבניות שרי, צנון, קולרבי, גזר, כרוב סגול וצנוברים.
"אני אוכל עד שאני שבע. גם אם השולחן מפוצץ בדברים טעימים – זה לא מזיז לי. אני לא נשנשן, אני טועם כל היום, אבל כפיתשתיים, לא יותר. אני רגיל לניחוחות של עוגת שמרים טרייה שיצאה הרגע מהתנור.
"יש לי חולשה לחומוס טוב וטרי, במיוחד עם פול חם ולימון. אוכל של אמא זה בכלל חולשה – סלט עגבניות חריף בשישי בערב, דגים מרוקאיים, סלט חצילים. את זה אני אוכל גם כשאני שבע, כי זה אוכל לנשמה. אני אוכל את הילדות, ההווה והעתיד. אחרי ארוחת ערב זה זמן איכות של סנדרה ושלי. חגגנו ארבע שנות נישואים. צריך להשקיע ביחסים, זה חשוב."

רץ אחרי טרקטורונים. משה שגה והרכש (צילום: ענת מוסברג)
כושר: "כשהקטנצ'יק רוכב על הטרקטורון, אני רץ אחריו... לאחרונה אין לי מספיק זמן להתאמן. פעם בשבועיים אני גולש גלים, רוכב על אופניים או על רולרבליידס במשך שעה-שעתיים. במשך שנים התאמנתי בחדר כושר שלוש פעמים בשבוע, אבל בשנה האחרונה כמעט לא הגעתי ואני מתרפק על העבר. כנראה אני בכל זאת עושה מספיק, כי יש לי שמונה קוביות בבטן, כתפיים וחזה, ולא כי אני מרים מחבתות. כושר, בריאות ותזונה הם דברים שלא יפסיקו להעסיק אותי. כרגע אולי אין לי זמן, אבל במהות שלי אני אדם של כושר ולא ארשה לעצמי לגדל כרס."
טיפוח: "אני חובב אסתטיקה, ונשוי לאישה שמתעסקת באופנה ובסטייל. כשאני יוצא לגלוש אני מורח מסנן קרינה גבוה. הציפורניים שלי תמיד גזוזות יפה, אני מקפיד על דאודורנט, בושם, אפטרשייב, מרכך שיער עם ריח טוב. העובדים שלי יודעים שהם חייבים להיות מטופחים, נקיים ועם ריח טוב."
לנפש: "אני מאוד רוחני ומאמין שהגוף הוא המראה של הנפש. אני פותח את היום באנרגיה טובה, לא מתדלק את עצמי בקפה, בחדשות או בסיגריות. אני משתדל לא לאגור, לא להגיע למצב שהמים יגלשו. בשנה שעברה הגעתי לבית חולים תשוש, כל הגוף כאב לי, והרופא אמר שאני חייב להפחית עומס.
"בגיל 29 הייתי רווק הולל, חייתי בלי שינה והתחלתי להרגיש דפיקות לב. זה החמיר, הגעתי לבית חולים כדי לעשות בדיקות, ומיד הכניסו אותי לצנתור. ביום שהכרתי את סנדרה עברו לי התסמינים וידעתי שאתחתן איתה.
"חשוב לי שהתא המשפחתי יהיה נינוח, שלא יהיו שעות של חוסר אבא ובן זוג. למדתי לפנק את עצמי, לפתוח יומן ולנסוע עם סנדרה לחופש. אני גם נוסע לגלוש עם חברים בקוסטה-ריקה ובברזיל."
שורה תחתונה: "אני חמור עבודה, חי בקצב מטורף. סנדרה לימדה אותי לישון טוב יותר, ואני יותר פרודוקטיבי במשך היום. מאז שאלוהים הכניס אותי לחדר לב אני יודע שאין מושלם, אבל יש שלם. אני מזכיר לעצמי לעצור ולחשוב על מה שחשוב באמת: המשפחה, החברים, העבודה והמכלול שלהם. כל יום אני עובר בין 200 העובדים שלי ומשתדל לחייך ולצחוק כדי שתהיה אנרגיה חיובית. הבריאות מעל לכל."

לא מתמרח מספיק, מסתבר. משפחת שגב מסתובבת (צילום: ענת מוסברג)
מה אומרים המומחים
צחי נחום, מומחה לפיזיולוגיה של המאמץ ברשת גו אקטיב: "שגב מתרפק על העבר, וזה בסדר, אולם לא לאורך זמן. מרגע שמפסיקים להתאמן מתחיל מנגנון שבו הגוף שואף לחזור למצבו טרם תקופת האימונים. שנה זה פרק זמן ארוך, וחבל שהישגי העבר ייעלמו כלא היו. בסביבות גיל 35-30 מתחילה נסיגה פיזיולוגית, וזוהי תקופה חשובה מאוד עבור אנשים שרוצים לשמר את מצבם הגופני לשנים הבאות. אני מציע לשגב להפוך את הפעילות לאורח חיים.
"מבחינת היחס בין גובה למשקל, שגב במסגרת הנורמה. הגנטיקה פועלת לטובתו, ויחד עם יום עמוס ומלא התרוצצויות הוא מצליח לשמור על משקל תקין. כל פעילות היא מבורכת, מרולרבליידס ועד גלישה – כל עוד עושים אותה. לפעילויות אירוביות יש השפעה גבוהה על מערכת הלב-ריאה, אך חשוב להתמיד ולבצע אותן לפחות פעמייםשלוש בשבוע למשך שעה לפחות. תעשיית הכושר התפתחה בצורה מטאורית ומציעה פתרונות, בחדרי הכושר ובבית, לאנשים עסוקים וחסרי זמן, כך שניתן להשלים אימון על כל קבוצות השרירים ואף להזיע בפחות מ20- דקות".
רחל גרנות, מרכזת סדנאות לירידה במשקל: "מה לומר? ממרומי גילי וניסיוני, משה שגב הצליח להפתיע אותי. 'הריח משביע,' הוא אומר, ואני דווקא משוכנעת שאצל רובנו הריח הוא הסמן לפצוח בזלילה. חשיבה כזו מאפיינת רזים אמיתיים כמו שגב. הוא אוכל עד שהוא שבע, וגם אם השולחן מפוצץ בדברים טובים – זה לא מזיז לו. לעומתו 'מאותגרי המשקל' ממשיכים להיאבק ברצון לאכול ללא שום קשר למידת השובע שלהם. הוא טועם כפיתשתיים, אנחנו טועמים מצקת-שתיים...
"שגב מתחיל את הבוקר עם ארוחה מאוזנת ובריאה, ולכולנו כדאי לאמץ את המנהג של ירקות חתוכים ושטופים במקרר. גם ארוחת הצהריים מצוינת, וחשוב שהיא תהיה בזמן ולא מאוחר מדי, אם כי עושה רושם ששגב לא מאבד שליטה גם כאשר הוא רעב. פרגיות על הגריל מספקות חלבון איכותי עם מעט שומן, האורז נותן אנרגיה איכותית והירקות מספקים ויטמינים ומינרלים. הפחמימות ששגב אוכל בעלות ערך גליקמי נמוך, וזה טוב. הגוף צריך להשקיע אנרגיה רבה בפירוק הסיבים התזונתיים, הם שומרים על איזון ברמות הסוכר והאינסולין ומשביעים לאורך זמן.
"אני מברכת על ההרגל לאכול ארוחת ערב משפחתית, שלצערי הולך ונכחד במחוזותינו. זו ההזדמנות לאכול יחד כמשפחה, להחליף חוויות וסתם לשוחח. ארוחת הערב כוללת דג (חלבון נהדר) או פסטה מחיטה מלאה, והדובדבן שבקצפת: סלט ירקות מחמישה צבעים – כל הכבוד! איזו דוגמה נהדרת לילדים. תוספת של שמן זית או טחינה יכולה להפוך את הארוחה למושלמת. אכילת שומנים טובים רב בלתי רוויים, כמו שמן, טחינה, אבוקדו וכו,' בצורה מבוקרת חשובה בבניית תפריט בריא ומאוזן.
"ובלי ביקורת קטנה הרי אי אפשר. למה לשתות פטל, למה? זה הרי מכיל המון סוכר וצבעי מאכל מזיקים. כדאי להיפטר מההרגל המגונה הזה מהר ככל האפשר לפני שהילדים יאמצו אותו."
ד"ר להבית אקרמן, מומחית לרפואת עור, מרפאות כללית אסתטיקה: "שגרת הטיפוח של שגב מוצלחת בהתחשב בגילו הצעיר. עם זאת, הייתי מציעה לשפר כמה דברים קטנים. בכל חשיפה לשמש כדאי למרוח מסנן קרינה בעל מקדם הגנה .35-30 נזקי השמש מצטברים עם השנים וכוללים הזדקנות מואצת של העור, עלייה בשכיחות של נגעים סרטניים בעור ועוד. הטיפול היעיל ביותר הינו מניעה. נכון ששגב מתמרח לפני שהוא יוצא לגלוש, אך זה המקום להזכיר כי בכל יציאה לשמש אנו חשופים לנזקיה, ולכן חשוב להתמרח כרבע שעה קודם לכן.
"מאחר ששגב נחשף לשמש באופן תכוף, מומלץ להקפיד על סקירת שומות אחת לכמה חודשים אצל רופא עור. נוסף על כך,
שגב עובד בסביבה הכוללת עשן וחומרים רבים, ובמהלך היום מצטבר לכלוך על העור. אני מציעה לשטוף בערב את הפנים עם מים וסבון פנים ולאחר מכן למרוח קרם לחות להזנת העור, למניעת יובש ולהאטת ההזדקנות."
גילה זילברשטיין קסטיאל, מנחת קבוצות ומאמנת אישית: "אי אפשר שלא להתפעל מההישגים המרשימים של שגב כשף וכמי שהצליח למנף את המומחיות שלו ליזמות עסקית מצליחה. אין ספק שהמוטיבציה שלו להתקדם ולהצליח הביאה אותו להישגים, אך היא כרוכה גם בהשקעת אנרגיה עצומה. לא פלא שהמלצת הרופאים הייתה להפחית עומס כדי לא לקרוס. שגב לא מוכן להתפשר על איכות ביצוע, וחשובה לו השליטה בפרטים. הדרך היחידה לאזן את מי שחי כך היא על ידי פסקי זמן יזומים, שבהם אפשר לעצור את המרוץ ולעשות דברים למען הנפש כגון למידה, קריאה ומנוחה. המלצתי לו היא להמשיך לתרגל חשיבה אנרגטית חיובית ולהקפיד על זמנים קבועים לצורך התפתחות המודעות ולהרפיה."