שתף קטע נבחר

האם המשכנתא תוכר לצרכי מס?

הכנסת הקודמת קברה את הצעת החוק להכיר במשכנתא לצרכי מס, אבל ח"כ יואל חסון מעלה אותה שוב. ההכרה תוגבל לדירה ראשונה בלבד ולהוצאה של מיליון שקלים. חסון: "ההכרה תעזור לזוגות צעירים ותבלום את בועת הנדל"ן. העלות תחזור למדינה"

הצעת החוק להכרה במשכנתאות לצרכי מס, שנפלה בכנסת הקודמת - חוזרת לדיון בכנסת ובממשלה. לפי ההצעה, תוריד המדינה בהוצאה של יחיד או זוג על החזר משכנתא מתחשיב המס שלו, מה שיאפשר לו לשלם פחות מס הכנסה, גם אם מדובר בשכיר או זוג שכירים.  

 

אדמה רעועה:

 

ההצעה מוגבלת לרוכשי דירה ראשונה בלבד, כדי לא לסייע לרוכשי נדל"ן להשקעה. ההצעה קובעת כי רכישת הדירה תוכר לצרכי מס רק אם אין בבעלותו של הנישום, בן זוגו או ילדיו הקטינים דירת מגורים נוספת. בנוסף, מוגבלת ההצעה לדרישה של דירות זולות בלבד, בסכום של עד מיליון שקלים. ההצעה מגבילה את ההטבה רק למשכנתאות בטוחות, שנלקחו בבנק ולא בחברה פרטית ובהיקף של עד 80% מערך הדירה.

 

מדובר בהצעה ישנה, שהועלתה בתחילת העשור על ידי התאחדות הקבלנים, אך לא עברה בכנסת. ההצעה המקורית לא כללה הגבלה על מחיר הדירות. ח"כ גלעד ארדן (ליכוד) העלה את ההצעה בגרסתה הנוכחית בסוף 2008, זמן קצר לפני הבחירות, והיא זכתה לתמיכת האופוזיציה ומרבית הח"כים של הקואליציה ועברה בקריאה טרומית למרות התנגדות האוצר. יצויין כי ההצעה מופיעה במצע הבחירות של מפלגת קדימה, ולמרות זאת, הממשלה הקודמת בראשות קדימה התנגדה לה.

 

כיוון שההצעה לא עברה בקריאה ראשונה, היא לא זכתה ל"דין רציפות" ונמחקה. כעת היא נוסחה מחדש בידי ח"כ יואל חסון (קדימה). חסון העביר את ההצעה לוועדת השרים לענייני חקיקה, והיא תדון בה היום (א') או מחר ותקבע אם היא תזכה הפעם לתמיכת הממשלה.

 

חסון מעריך כי החזר הריבית על המשכנתאות יחסוך כ-500 שקלים למשפחה בחודש. חסון מודה כי הוא אינו יודע מה עלות הפטורים ממס שתוענק אם תתקבל הצעת החוק, אך הוא מעריך שמדובר בסכום שנמצא באזור ה-100 או 200 מיליוני שקלים. לדברי חסון, קיים חוק כזה גם בארה"ב וכן באיטליה, אירלנד, בלגיה, דנמרק, הולנד, יוון, לוקסמבורג, נורבגיה, ספרד, פורטוגל, פינלנד, שבדיה ושווייץ.

 

"לא יעזור לאלה שמקפיצים את השוק"

חסון אמר ל-ynet כי: "הצעת החוק הזאת נועדה לסייע לזוגות צעירים ממעמד הביניים. לא מדובר בהצעה סוציאלית שנועדה לתמוך בעניים, אך בוודאי לא בהצעה שנועדה לעזור לקבלנים ולבעלי הון, אלא לזוגות הצעירים שמרוויחים 8,000 או 9,000 שקלים בחודש, עובדים קשה ומנסים לקנות בית. עבור זוג כזה, החזר של 500 או 600 שקלים בחודש הוא הקלה משמעותית".

 

האם חוק כזה לא עלול להעלות עוד יותר את הביקוש לדירות ובכך לעודד ולנפח את בועת הנדל"ן?

 

"זה לא יעודד את הבועה, ולהיפך - זה ידכא אותה. ההצעה קובעת שלא יינתן סיוע לרוכשים ה'כבדים', אלה שקונים דירה להשקעה ב-4 מיליון שקלים ומקפיצים את המחיר. היא תתמרץ אנשים לקנות דירות זולות יותר או להתמקח ולהתעקש להוזיל את המחירים שהקבלנים מציעים. בנוסף, היא תעודד אנשים לרכוש דירות מחוץ לערים הגדולות ובפריפריה". 

 

האם אתה מצפה שהממשלה, שמנסה לקצץ בתקציב, תקבל הצעה שכרוכה בעלות כספית? 

 

"אני מצפה שכן. ראשית, זאת הצעה שזכתה לתמיכה עקבית גם של קדימה וגם של הליכוד, ואין סיבה שהם ישנו את דעתם. לגבי העלות - למרות שקשה להעריך אותה מראש, בגלל שלא ברור כמה זוגות יממשו את ההצעה, אני בטוח שהמדינה תצא מורווחת ממנה. היא תגרום להגדלת מכירה של דירות, ותגדיל את המיסוי שהרוכשים והקבלנים משלמים וגם את הצמיחה במשק". 

 

יוסי גורדון, מנכ"ל התאחדות הקבלנים אמר כי "במרבית מדינות המערב קיים מנגנון של הכרה בריבית על משכנתאות כהוצאה מוכרת, שמטרתו עידוד רכישת דירות. בישראל, לנוכח הקושי ההולך וגובר של זוגות צעירים לרכוש דירה, נוצר הכרח ליצירת תמריצים שיסייעו לזוגות צעירים לרכוש את דירתם הראשונה - ובכך לחזק את זיקתם לישראל".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נדל"ן (צילום אילוסטרציה)
צילום: גיל לרנר
ח"כ יואל חסון
צילום: דודי ועקנין
מומלצים