שתף קטע נבחר

מומחי נדל"ן: היזהרו מקבוצות הרכישה

יו"ר לשכת שמאי המקרקעין: "אנשים שרוכשים דירות בקבוצות הרכישה נוטלים על עצמם סיכון אדיר, והבועה הזו עלולה להתרסק. היזמים לא יוכלו לעמוד במחירים שהם מבטיחים"

"מחירי הדירות גבוהים מדי ביחס לשווי האמיתי שלהן. בסופו של דבר כולם יבינו שלא כדאי לשלם מעבר למה שיש להם. המחירים לא יישארו כך לנצח. אין בכך שום היגיון כלכלי", כך אמר ל"ממון" שר השיכון אריאל אטיאס. למרות המשבר העולמי והמיתון, מחירי הדירות בישראל זינקו בשנה האחרונה ב-24%. יש ערים, כמו בת-ים, פתח-תקווה ובאר-יעקב, שמחירי הקרקעות בהן קפצו פי 3 לעומת שנה שעברה.

 

 

בענף טוענים כי ה"בטן הרכה" של שוק הנדל"ן היא קבוצות הרכישה המשתלטות על השוק, לא רק במרכז הארץ, אלא גם בפריפריה. "אנשים שרוכשים דירות בקבוצות הרכישה נוטלים על עצמם סיכון אדיר מבלי לדעת, והבועה הזו עלולה להתרסק לבסוף", מתריע יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, ארז כהן.

 

על פי נתוני מינהל הכנסות המדינה, אשתקד נרכשו במסגרת קבוצות הרכישה קרקעות במרכז הארץ ב-870 מיליון שקל, לעומת קרקעות ב-250 מיליון שקל בלבד שנרכשו על ידי קבלנים. תופעה זו גברה בידי קבלנים, והלכה וגברה השנה.

 

מניתוח של לשכת שמאי המקרקעין עולה כי מחירי קרקעות שנרכשו במקומות רבים באזורי הביקוש, כמו בפתח-תקווה, ברמת-גן, בגבעתיים, בקריית-אונו, בבת-ים ובתל-אביב, אינם משקפים את מחירי הדירות המוצהרים, וכי במקרים רבים ייאלצו רוכשי הדירות לשלם 20% ויותר מעבר למצופה.

 

"יזמי קבוצות הרכישה לא יוכלו לעמוד במחירים שאותם הם מבטיחים לנרשמים. הם רכשו את הקרקע בערכים ריאליים הגבוהים מהמחיר שהם מבקשים", טוען כהן.

 

בנוסף לכך, מציין כהן, אותם רוכשים אינם לוקחים בחשבון את העובדה שהם מתחייבים על משכנתה ל-20-10 שנה ויותר. ההיסטוריה הנדל"נית של ישראל מלמדת שכאשר הריבית עולה - יש ירידה בביקושים ובמחירי הדירות. גם כאשר מנתחים את מחירי הקרקעות בשנה האחרונה, מגיעים אנשי המקצוע למסקנה כי המחירים גבוהים מדי, ואינם משקפים את מחירי הדירות שייבנו עליהם.

 

68 חודשי עבודה כדי לרכוש דירה

"בישראל יש בועת נדל"ן, וכמו כל בועה סופה להתפוצץ במוקדם או במאוחר", אומר דני פישמן, שותף מייסד בגאיה נדל"ן ותמיר פישמן ושות'". המיתון העולמי הוריד את רמת השכר ואת מחירי הנדל"ן ברחבי העולם, אבל בישראל רמת השכר ירדה ואילו מחירי הנדל"ן עלו. כיום ישראלי צריך לעבוד 68 חודשים כדי לרכוש דירה בעוד שלפני שנתיים היו מספיקים 56 חודשי עבודה.

 

לדבריו, כאשר הריבית תעלה, שכר הדירה לא יכסה את עלות המשכנתה והרוכש ייאלץ להוסיף כסף כל חודש. מצב כזה עלול להידרדר לכך שרוכשי הדירות לא יוכלו לעמוד בנטל ההחזר החודשי של המשכנתה והתוצאה העלולה להיות מצב של סאב פריים שהביא למשבר בארה"ב.

 

"מחירי הנדל"ן גבוהים יחסית להכנסה בישראל. מחיר למ"ר במיקום טוב בתל-אביב עולה יותר ממחיר מ"ר במיקום טוב במנהטן. לכך צריך להוסיף את הפרמטר הביטחוני לעומת העולם, פרמטר אשר לצערנו הוא מרכזי בישראל", טוען פישמן.

 

איילת ניר, כלכלנית ראשית של אי-בי-אי, זהירה קצת יותר. "מול עליית המחירים הנמשכת והעלייה הצפויה בריבית הנומנילית נוכל להתחיל לחשוש מקיומה של בועת נדל"ן בישראל, אך אנו עדיין לא שם", אומרת ניר.

 

 

הכתבה מתפרסמת הבוקר במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים