שתף קטע נבחר

החומה נפלה שנית: "מסר של תקווה מול הדיכוי"

מאות אלפים צפו ב"חומת הדומינו" שנפלה בברלין - לא בלי קשיים - במלאת 20 שנה לנפילת החומה שחצתה את העיר. הקנצלרית מרקל הזכירה בנאומה את ההתרגשות שאחזה בה כתושבת ברלין המזרחית - וגם את ליל הבדולח לפני 71 שנים

העולם נזכר בחומות האיבה שקרסו, במקום שבו הפכו לסמל. מנהיגי מדינות העולם ומאות אלפי בני אדם הגיעו אמש (ב') תחת גשם שוטף לשער ברנדנבורג ההיסטורי, שם התקיים הטקס המרכזי לציון 20 שנה לנפילתה של חומת ברלין. קנצלרית גרמניה, ראש העיר ברלין, מזכירת המדינה האמריקנית וגם הנשיא אובמה - בירכו את הנוכחים.

 

בשיאו של האירוע הופלו אלף אבני דומינו בגובה 2.5 מטרים כל אחת, שהונחו בסוף השבוע לאורך 1.5 קילומטרים בסמוך לשער ברנדנבורג והרייכסטאג. אבני הדומינו עוצבו על-ידי אמנים ומוסדות חינוך ותרבות בעיר. נשיא פולין לשעבר, לך ולנסה, היה האיש שזכה להפיל את האבן הראשונה. גם חומת הדומינו לא נפלה בקלות, ואבן שנתקעה עיכבה את היתר - אך לאחר כמה שניות המחזה המרהיב המשיך להתגלגל הלאה.

 

ראש העיר ברלין, קלאוס ווברייט, פתח את הטקס והזכיר לקהל, כי 9 בנובמבר אינו רק יום חג בגרמניה, אלא גם יום עצוב, שבו נזכרים הגרמנים באירועי ליל הבדולח שאירעו ב-1938. "אנחנו זוכרים את הקורבנות שמתו בחומה. אבל זה לא רק יום של שמחה, אלא גם יום שמזכיר לנו את התקופה החשוכה ביותר בתולדותנו. לא נשכח את הזוועות של 1938 ולא ניתן לעבר לחזור על עצמו".


מדבדב, מרקל, סרקוזי ובראון, בברלין הגשומה (צילום: רויטרס)

 

הקנצלרית אנגלה מרקל נשאה נאום נרגש, ואמרה: "אני מאמינה שכולנו, כל מי שהיה בחיים אז זוכר מה הרגיש באותו ערב, עבורי, זה היה אחד הרגעים השמחים בחיי. זה היה שינוי עצום והיום אנחנו יודעים שהעולם שהיה מפוצל לשניים התחבר יחדיו, סוף סוף הגענו לסיומה של המלחמה הקרה. עידן חדש החל בו כל גרמניה ואירופה מאוחדות".

 

מרקל הזכירה גם את אירועי ליל הבדולח, במהלכם נרצחו מאות יהודים. "לפני 71 שנה - הפרק האפל ביותר בהיסטוריה של גרמניה החל ברדיפה של יהודים ורבים אחרים. גם את זה לא נשכח. שני דברים אלו מראים לנו שחירות לא מושגת בכוחות עצמה, אלא צריך להילחם עבורה".  


חומת הדומינו מחכה ליפול (צילום רויטרס)

 

ראש העיר ווברייט פנה לאנשי מזרח גרמניה, שרבים מהם עדיין לא התערו בחיי המערב וממשיכים לסבול מאבטלה גבוהה ומצב כלכלי קשה. "אנחנו מאוחדים עם אלו שלא הצליחו אחרי נפילת החומה, שעדיין מובטלים, שלא הסתדרו עם העולם החדש. הרבה אנשים מאוכזבים, אבל אני חושב שאנחנו יכולים להיות גאים בעצמנו", הוא אמר.

 

אובמה: "אין מראה חזק יותר של חופש"

מזכירת המדינה האמריקנית הילרי קלינטון נשאה נאום קצר, והזכירה גם היא בעיקר את תושבי המזרח. "הלילה אנחנו זוכרים כי הגרמנים בשני צדי החומה, אבל במיוחד במזרח, עמדו ואמרו - 'לא עוד, חופש הוא הזכות שלנו. וניקח אותנו בידינו'". מיד לאחר מכן הציגה קלינטון את נשיא ארה"ב, ברק אובמה, ששלח ברכה ששודרה על מסך ענק.

 

"יום השנה לנפילת החומה שולח מסר של תקווה לאלה שמאמינים, גם כאשר הם נתקלים בציניות, ספק ודיכוי, שחומות באמת יכולות ליפול", אמר אובמה. "לעולם לא נשכח את 9 בנובמבר 1989 או את האירועים שאיפשרו את היום ההוא. אין מראה חזק יותר של חופש מאשר המראה של אנשים מפרקים את החומה". דבריו של אובמה התקבלו במחיאות כפיים סוערות וקריאות שמחה.

 

20 שנה לנפילת החומה - סיקור מורחב ב-ynet:

 

נשיאת המועצה המרכזית של יהודי גרמניה, שרלוט קנובלוך, ביקשה גם היא מהחוגגים לא לשכוח את הפוגרום ביהודי גרמניה ואוסטריה. "גרמניה מאוחדת חייבת להוכיח שהיא מכבדת את ערכי הדמוקרטיה - ולזכור את התקופות העגומות בהיסטוריה שלה. כפי שהוכיחו כתובות הנאצה שרוססו השבוע על בית כנסת בדרזדן, האנטישמיות ושנאת הזרים הן עדיין בעיה".

 


אבני הדומינו מקבלות דחיפה ראשונה (צילום: AFP) 

 

אירועי היום נפתחו בטקס צנוע בכנסיית גתסמנה בברלין, שבו השתתפו הקנצלרית אנגלה מרקל והנשיא הגרמני, הורסט קוהלר. הבישוף של ברלין, וולפגנג הובר, ניצל את ההזדמנות כדי לקרוא לאזרחים לשמור על החירות והשלום: "לא נסבול שני דברים: אבטלה וימין קיצוני ורדיקלי". בכך התייחס בישוף הובר ל"ליל הבדולח", שמצויין אף הוא היום בגרמניה.

 

במשך היום נאספו אלפי מבקרים לאורך חלקי חומת ברלין ששומרו בשנים האחרונות. במקביל, במלון היוקרתי "פארק אין" באלכנסדרפלאץ נערכה סעודה חגיגית לשלושה אורחי הכבוד - המנהיגים שהיו בשלטון בעת נפילת החומה: קנצלר גרמניה דאז, הלמוט קוהל, מנהיג ברית המועצות לשעבר מיכאיל גורבצ'וב ונשיא ארה"ב לשעבר ג'ורג' בוש האב.

 

הקנצלרית מרקל אמרה בנאום שנשאה הבוקר בברלין כי "איחוד גרמניה טרם הושלם", מאחר שהפערים בין המזרח למערב לא גושרו באופן מלא. עם זאת, היא הביעה שביעות רצון ממצב הרוח הלאומי ביום השנה לנפילת החומה: "זה הרגע המשמח ביותר בהיסטוריה הגרמנית".

 

ב-9 בנובמבר 1989 הגיעו המוני אזרחי מזרח גרמניה לחומה הפרוצה וחצו - חלקם לראשונה בחייהם - לצד השני. החגיגות במערב ברלין נמשכו אל תוך הלילה ועד ל-12 בנובמבר. השבוע מבקשת גרמניה לשחזר את השמחה ששטפה אז את הרחובות בהופעות ובמסיבות.

 

 


פורסם לראשונה 09/11/2009 21:04

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מרקל וגורבצ'וב, אתמול בברלין
צילום: AP
אובמה נואם על המסך
צילום: רויטרס
אנשי מזרח גרמניה מטפסים על החומה בשנות ה-80
צילום: Gettyimages Imagebank
מומלצים