שתף קטע נבחר

תוסף טבעי? אין כזה דבר. 7 עובדות על תוספים

החיפוש אחר דרך קלה ומהירה לשפר את הבריאות, הפך את תוספי התזונה לפופולאריים מאי פעם. הדיאטנית הקלינית ד"ר שירה זלבר-שגיא מציעה להזהר לפני שמתחילים לקחת אותם: 7 כללים לבחירת תוסף תזונה מתאים עבורכם

השימוש בתוספי תזונה הולך וגדל באופן עקבי. בארה"ב, לדוגמא, לפחות מחצית מהאוכלוסייה הבוגרת נוטלת תוספי תזונה, כשהחלק הארי של התוספים הנרכשים הם מולטי-ויטמינים. הביקוש עולה עקב חיפושם של רבים מאיתנו אחר דרכים מהירות וקלות לשפר את בריאותנו ולמנוע מחלות, ומעודד על-ידי ההיצע הגדל והולך של תוספי המזון בשוק. מהם הכללים החשובים בבחירת תוספי תזונה? איך תדעו אם תוסף מסוים מתאים לכם ולמה כדאי, בכל מקרה, להתייעץ עם איש מקצוע?

 

1. אין קיצורי דרך

חשוב להבין כי אין קיצורי דרך ושום תוסף תזונה לא יכול ולא נועד להחליף תזונה מאוזנת ומגוונת, אלא רק לספק "כיסוי" או חיזוק לצריכת רכיבי מזון מסוימים כמו ויטמינים או מינרלים או חומצות שומן אומגה 3.

 

2.טבעי זה רק המזון עצמו

רוב האנשים חושבים שתוסף תזונה בטוח לשימוש בתוקף היותו "טבעי". זוהי טעות בתפיסה, מכיוון שכל מה שמגיע בצורה של כדור כבר אינו יכול להיחשב כטבעי. ירקות זה טבעי, תוסף לא. כמו לכל תרופה, גם לתוספי תזונה ייתכנו תופעות לוואי

 והשימוש בהם עלול להזיק בתנאים מסוימים. בקרב מעשנים, למשל, נמצא קשר בין צריכת בטא קרוטן וסרטן ריאות. לכן, כדאי מאוד להיוועץ באיש מקצוע, דיאטנית או רופא לגבי בטיחות השימוש עבורכם.

 

3. האם אני בכלל זקוק לתוסף התזונה?

תוסף מזון כמו מולטי-ויטמין עשוי להועיל למי שתזונתו לקויה מסיבה כלשהי (אורח חיים עמוס או מצבי מחלה, למשל, מגבילים צריכה של מזונות מסוימים). במקרים כאלה, נועד המולטי-ויטמין להבטיח צריכה מספקת של מגוון ויטמינים ומינרלים. לעומת זאת, תוספים המכילים מינרל או ויטמין בודד מיועדים בדרך כלל להשלים חוסר ספציפי, למשל ברזל או B12. אם קיים חוסר בברזל, יש ליטול תוסף ברזל על פי הנחיית רופא או דיאטנית ואין מקום ליטול מולטי-ויטמין עד להשלמת חסר הברזל. כלומר, יש להתמקד בהשלמת הרכיב החסר בלבד בשלב הראשון, ולאחר שרמותיו עלו לנורמה, ניתן לשקול נטילת תוסף תזונה כללי יותר כמו מולטי-ויטמין.

 

4. האם התוסף מתנגש עם התרופות שאני נוטל?

חשוב לבדוק אם תוסף התזונה אינו מפריע לטיפולים תרופתיים. שימוש בו-זמני עלול להשפיע על בטיחות ויעילות הטיפול התרופתי. תוסף תזונה עלול להשפיע על הספיגה של התרופה והפיזור שלה בגוף, או להפחית ולהגביר את פעילותה בגוף. למשל, נטילת התרופה נוגדת הקרישה קומאדין בשילוב עם תוסף של שום או שמן דגים עלול להגביר את דילול הדם מעבר למתוכנן. לכן חשוב ליידע את הרופא שלכם לגבי תוספי התזונה שאתם נוטלים או מתכוונים ליטול.

 

5. מי עומד מאחורי תוסף התזונה?

שאלת הבטיחות תלויה גם במהימנות שיטת הייצור ריכוז החומר הפעיל, היעדר או נוכחות מזהמים, יציבות ועוד. חשוב לבחור בחברות מוכרות ובתכשירים שעל אריזתם יש פירוט מלא של רכיבים והמינון שלהם פר כמוסה.

 

6. לא כל המרבה הרי זה משובח

יש להיזהר מנטילת יתר של ויטמינים ומינרלים מעל לרמה המקסימלית המותרת. כמו כן, בדקו את מינון המרכיבים - למינון של כל אחד מהם יש משמעות גדולה ביותר, ולכן לא מספיק לראות שמרכיב מסוים קיים בתכשיר, אלא גם לבדוק את המינון שלו.

 

לכל מרכיב מוגדרת כמות יומית מומלצת, מדד בינלאומי המקובל על-ידי ארגוני בריאות ברחבי העולם לבדיקת צריכת מרכיבי מזון. ניתן לראות את המינון של הויטמין או המינרל בכדור התוסף ביחס לכמות על גבי אריזת המוצר (באחוזים). בתוספים

 

7. לא לערבב שמחה בשמחה

צריכה עודפת יכולה להתרחש בקרב הנוטלים תוספים עם מינונים גבוהים מדי, או נטילת מספר תוספים בעלי חפיפה בסוג הרכיבים. לכן יש לקרוא היטב אילו ויטמינים או מינרלים מכיל התוסף ושאין חפיפה עם תכשיר אחר. איש מקצוע יוכל לסייע בזאת.

 

הכותבת היא דיאטנית קלינית, חברת עמותת עתיד , עמותת הדיאטנים והתזונאים בישראל

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לבדוק היטב את הרכיבים והמינון
צילום: index open
ד"ר רק שאלה
מומלצים