שתף קטע נבחר

10 סיבות לכך שהמשקל שלכם תקוע - ופתרונות

התחלתם לרזות, המוטיבציה בשמיים ובכל זאת - המשקל לא זז. מאכילה רגשית ועד סופי השבוע הקטלניים: הדיאטנית ענבל קרקו מסבירה וממליצה - הסיבות השכיחות ביותר לתקיעת הדיאטה והדרכים להזיז אותה קדימה.

אין דבר יותר מתסכל ממשקל תקוע. כבר התחלתם בתהליך ההרזיה, אתם מלאי מוטיבציה, מצליחים איכשהו לעמוד בפיתוי, אבל בשקילה השבועית המחוג תקוע על אותו משקל ולא בפעם הראשונה.

 

ראשית, עליכם להבין את הסיבות למשקל תקוע. ישנן כמה סיבות שכיחות - ולכולן פתרונות.

 

1. פספוס בגודל המנות (שהלכו וגדלו עם הזמן)

שאלו את עצמכם: האם אתם אוכלים לפי תקציב מוגדר (קלוריות/מנות)? האם אתם מודדים את המנות בכוסות/כפות, כפיות, או שאתם מעריכים אותן ב"עין"?

 

הנטייה של המנות שלנו היא לגדול עם הזמן, ולכן אנחנו צריכים לחזור ולמדוד אותן מדי פעם. רישום יומן אכילה עשוי לסייע לנו בעניין, כי ברישום אנחנו מציינים את הכמות.

 

2. אכילה סתמית

שאלו את עצמכם: האם הבית מלא בפיתויים שאתם אמורים להימנע מהם (דוגמת חטיפים לילדים, עוגיות ופיצוחים לאורחים ועוד)? האם אתם נוהגים לנשנש בזמן קריאה, עבודה או צפייה בטלוויזיה? אם התשובות חיוביות, סביר להניח שפה ושם אתם מתפתים, גם אם אנחנו לא זוכרים את זה אחר כך.

 

אכילה תוך כדי פעילות אחרת מונעת מאיתנו את המודעות למה שאכלנו. שאלו את עצמכם אם אתם מרגישים שהאוכל נמצא מסביבכם כל הזמן. אם התשובה חיובית, כנראה שאתם נגועים בלא מעט "אכילה סתמית", וכדאי לארגן את הסביבה מחדש במטרה לצמצם אותה. כעת, בדקו את עצמכם בשאלה אחרונה - האם האכילה שלי מאורגנת בארוחות מסודרות? אם לא, אין סיכוי שאתם יודעים מה בדיוק אכלתם.

 

3. אכילת יתר בשעות הערב

אם רוב הקלוריות שלכם נאכלות בחצי היום בו אתם פחות פעילים, יש סיבה לכך שהמשקל שלכם תקוע.

 

שאלו את עצמכם: האם שעות הערב הן השעות הקשות שלכם? האם ארוחת הערב היא הארוחה הכי גדולה ביום? ומה קורה אחרי ארוחת ערב? והאם אתם קמים באמצע הלילה כדי לאכול?

 

אחת השיטות לרדת במשקל היא להגביל בזמן את האכילה בערב. החלטה על ארוחה אחרונה ב-19:00 עשויה לחדש את הירידה במשקל, משום שהדבר משאיר לגופינו שעות ארוכות בלי אספקת אנרגיה, מה שדורש ממנו לפרק בהם שומנים. זה הזמן לתכנן פעילות אלטרנטיבית לשעות הערב (חוג, ספורט וכדומה). אם אתם אכלני לילה, חשוב לשמור קלוריות לשעות הקטנות.

 

4. בולמוסים ואכילה רגשית

אכילה רגשית היא הבעיה העיקרית של רבים מהמרזים.שאלו את עצמכם: האם יש לכם בולמוסים של זלילה (אכילה בלי יכולת להפסיק)? באיזו תדירות? האם זה קשור למצבי רוח מסויימים?

 

גם אם אין לנו בולמוסים, אבל אנחנו אוכלים מכל מיני סיבות לא גופניות, הדבר עשוי "לתקוע" את הירידה במשקל. זאת, מכיוון שאכילה רגשית כוללת בעיקר מזונות עתירי קלוריות: עוגות, שוקולד, לחם ומאפים.

 

5. אכילת יתר מחוץ לבית

ארוחה מחוץ לבית בדרך כלל מכילה מזון עשיר יותר ועתיר קלוריות, בהשוואה לאכילה בבית. שאלו את עצמכם: כמה פעמים בשבוע אתם אוכלים מחוץ לבית (כולל אכילה בעבודה של אוכל שלא הבאתם בעצמכם), והאם אתם נוהגים להביא אוכל מהבית לעבודה/לימודים?

 

כדי לרדת במשקל כדאי להגביל את האכילה מחוץ לבית לפעמיים בשבוע, לא יותר. אז אם אתם מבלים במסעדות, כדאי שאת הארוחות שנאכלות בעבודה תביאו מהבית, כך שתדעו בדיוק מה הן מכילות. אם מקום העבודה שלכם מספק ארוחה חמה, כדאי להקפיד מאוד בבחירה ולא להתפתות לארוחה עם כמה מנות וקינוח.

 

6. אכילת יתר בסופי שבוע 

רובינו אוכלים בסופי שבוע קצת אחרת. אבל אם בסופי שבוע אנחנו מתעלמים לחלוטין מהכללים, אין פלא שהמשקל תקוע.

 

שאלו את עצמכם: האם יש לכם קושי לעמוד ב"תקציב" הקלוריות שקבעתם לעצמכם בסופי שבוע? נסו אם כן לחלק את תקציב הקלוריות בסופי שבוע אחרת. למשל, להגדיל את ארוחת ערב שיש על חשבון הצהריים, ולוותר לחלוטין על הארוחה במוצ"ש אם ארוחת שבת בצהריים היא ארוחה גדולה במיוחד. גם רישום יומן מעקב רק בסופי שבוע עשוי לסייע לשלוט טוב יותר על האכילה.

 

7. קלוריות סמויות

שאלו את עצמכם: האם האוכל שלכם מכיך יותר שמן ממה שהייתם רוצים? האם אתם מודדים את כמות השמן בכפית? זיכרו, גרם של שומן = 9 קלוריות לעומת 4 קלוריות לגרם של פחמימות או חלבון. לכן, זיוף קטן בשומן גורם לתוצאה גדולה בשקילה.

 

8. אכילה מעבר לתחושת השובע

הגוף שלנו יודע כמה אנחנו צריכים לאכול, לכן אם אנחנו אוכלים לעיתים קרובות מעבר לתחושת השובע, גם אם האוכל דיאטטי, אנחנו כנראה אוכלים יותר מדי.

 

שאלו את עצמכם: באיזה תדירות אתם מרגישים "מפוצצים"? האם אתם מרגישה בנוח אחרי הארוחות? הקשבה לבטן קריטית להצלחה בהרזייה.

 

9. יותר מדי פינוקים ו/או פחמימות, פחות מדי חלבונים

לאיכות האוכל יש חשיבות, לא רק לכמות או לתקציב. שאלו את עצמכם: כמה פעמים ביום אתם אוכלים "פינוקים", כמה פעמים ביום אתם אוכלים חבונים והאם פחמימות הם הפריט האהוב עליכם בתפריט?

 

הפחתת פינוקים (הגדלת הפרופורציות של החלבונים על חשבון הפחמימות והסוכרים) עשויה להוציא אותנו מהתקיעות.

 

10. חוסר בפעילות גופנית

אפשר לרזות גם ללא פעילות גופנית, אבל אם המשקל שלכם תקוע, פעילות גופנית היא ברירת המחדל הראשונית ליציאה מהמצב.

 

שאלו את עצמכם: באיזו תדירות אתם עושים פעילות גופנית, לכמה זמן בכל פעם, והאם יש אפשרות להגדיל מעט את המשך, התדירות או העצימות?

 

הכותבת היא הדיאטנית הראשית ב"שומרי משקל"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
זה לא הוא, זה אתה
צילום: Index Open
ד"ר רק שאלה
מומלצים