שתף קטע נבחר

שני עשירונים משלמים 90% מהכנסות המדינה

בעלי הכנסה של 34,700 שקל ומעלה תורמים כ-74% מהכנסות המדינה ממס הכנסה ו-45% מהכנסות הביטוח הלאומי. לעומתם - חמשת העשירונים התחתונים, עם שכר של ממוצע של כ-4,800 שקל ומטה - לא נושאים בנטל מס הכנסה, אך תורמים 8% מהכנסות הביטוח הלאומי

שני העשירונים העליונים משלמים 90% מסך כל הכנסות המדינה ממס הכנסה. ו-66% מסך כל דמי הביטוח הלאומי שנגבים במשך שנה. נתונים אלה נמסרו היום (ב') לוועדת הכספים על ידי הממונה בפועל על הכנסות המדינה, פרידה ישראלי, בדיון על השלכות המדיניות של הפחתת המסים.

 

חלוקת נטל המס כפי שהוצגה מצדיקה את הביקורת לפיה מהפחתות המסים ייהנו רק בעלי ההכנסות הגבוהות עם השפעה אפסית על השכבות החלשות.

 

 

מהנתונים עולה כי שני העשירונים העליונים הם בעלי הכנסה חודשית מ-14,200 שקל עד 34,700 שקל ומעלה. העשירון העליון (מ-34,700 שקל ומעלה) תורם לבדו כ-74% מההכנסות ממס הכנסה ו-45% מהכנסות הביטוח הלאומי. שלושת העשירונים הבינוניים (9,900-6,000 שקל) מכניסים רק כ-10% ממס הכנסה וכ-26% מביטוח לאומי.

 

חמשת העשירונים התחתונים (מהשכר הממוצע - 4,800 שקל ומטה) אינם נושאים בנטל מס ההכנסה אבל תורמים כ-8% מהכנסות הביטוח הלאומי. עוד נמסר כי בהשוואה בינלאומית של נטל המס, ישראל ממוקמת במקום ה-19 מתוך 30 המדינות המפותחות שבארגון ה-OECD.

 

עוד מגלים נתוני האוצר, שסף ההכנסה הפטור ממס הוא אישה עם ילד אחד ו-6,455 שקל בחודש, ועולה בהדרגה לפי מספר הילדים. באופן זה, סף ההכנסה הפטור ממס לאישה עם חמישה ילדים הוא 10,474 שקל בחודש, ו-11,331 שקל בחודש לאישה עם שישה ילדים. סף ההכנסה של אישה עם שני ילדים הוא 7,768 שקל בחודש.

 

נמשך הגידול בשיעור גביית המסים

בנוסף מציין הדו"ח כי נמשך הגידול בשיעור גביית המסים, כשאומדן הגבייה עד סוף 2009 צפוי לעמוד על 177 מיליארד שקל מקסימום, לעומת התחזית המתוקנת ממאי השנה, שעמדה על כ-173 מיליארד שקל. בראשית השנה, בעיצומו של המשבר - התחזייות העכירו עוד למטה מזה.

 

הגידול בהכנסות במסים שינה את תוואי הצמיחה, מצמיחה שלילית צפויה בשיעור 1% במאי השנה לצמיחה חיובית בשיעור שליש האחוז עד סוף השנה. הגידול בהכנסות משפיע גם על תוואי הגרעון לתקציב, שיעמוד עד סוף השנה על 5% מהתוצר המקומי הגולמי, לעומת התחזית של 6% ויותר ערב אישור התקציב הדו-שנתי לפני כחצי שנה.

 
מנכ"ל האוצר החדש, חיים שני, אמר בהופעתו הראשונה בוועדה כי לא מובטח עוד שמגזר הטכנולוגיה יהיה הקטר המוביל של המשק. את מקומו תופס המגזר הפיננסי, שלדברי שני, "יוצק שמן על גלגלי המשק" ובעל תרומה גוברת לתעסוקה ולשירותים.
שני מקווה לשלב בשני מגזרים אלה שתי קבוצות אוכלוסייה - הערבים והחרדים, שעד כה הייתה להם תרומה נמוכה בתעסוקה. עוד הוא ציין, כי מדיניות האוצר תתבסס על שילוב של תכנון לטווח ארוך וצמיחה ארוכת טווח.

 

יוזם הדיון, ח"כ חיים אורון (מרץ) טען בדיון, כי האוצר מסתיר את העמדות האמיתיות שלו בקביעת מדיניותו ולא אומר אותן במפומבי, למרות השפעתן המכרעת על כל הפרמטרים המשקיים. עוד אורון ציין , כי בצירוף הנתון של נטל המס הישיר הלא גבוה - מדיניות הפחתת המסים היא "מתווה קטסטרופלי", שמעורר תמיהה במערב.

 

בסיכום הדיון קרא יו"ר הוועדה ח"כ משה גפני לאוצר לעצור את תהליך הפחתת המסים הישירים ולהעלות את שיעור המע"מ במקום. המנכ"ל שני אמר כי אין חלופה להפחתת המסים והפסקת התהליך תיצור אי ודאות מסוכנת. מנכ"ל רשות המסים יהודה נסרדישי אמר כי הרפורמה רצה כבר 5 שנים ולא ניתן להפסיק אותה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הנהנים העיקיים: בעלי ההכנסות הגבוהות
צילום: index open
מומלצים