שתף קטע נבחר

דרך הרי נפתלי: נוף פנורמי של 180 מעלות בגליל

יש בה הכל - חניונים אפופים רגישות רומנטית, דרכים צדדיות מנותקות מן העולם, מצוק גיאולוגי נדיר לסנפלינג, דרכי עפר לג'יפאים ומסלולי רכיבה לאופניים. בואו לסיור באחת הדרכים היפות, שממנה נשקף הנוף המרהיב של אצבע הגליל

אחת מדרכי הנוף היפות בארץ, נמתחת לאורך רכס הרי נפתלי. אלה מכם ששייטו באוויר ברכבלי צוק מנרה ונשימתם נעתקה, לא בגלל הגובה אלא בגלל הנוף, ישמחו לדעת שאפשר לעשות את זה מי ברגל ומי ברכב.

 

ללכת צעד ולעצור, לנשום את ניחוח היער והפריחות, להביט אל עמק החולה המשתרע כמו מפת שולחן משובצת בירוק להביט אל פסגות הרי הגולן. דרך נוף רמות נפתלי לא נועדה לסטוץ מהיר, היא מלאכת מחשבת שצריך לטפל בה באהבה.

 

יש בה הכל, חניונים אפופים ברגישות רומנטית, דרכים צדדיות שאפשר להתנתק בהן מן העולם, מצוק גיאולוגי נדיר שעושים עליו סנפלינג, דרכי עפר לג'יפאים, מסלולי רכיבה לאופניים ומכרות ברזל שנראים כמו לקוחים מסרט של אינדיאנה ג'ונס.

 

דרך נוף הרי נפתלי התפתחה בהדרגה כמו יין טוב. הקטע הראשון שאורכו שישה ק"מ הוכשר למטיילים כבר לפני שנים, התחיל מכפר גלעדי והגיע עד לחניון שלמרגלות המצוק הגיאולוגי. ההרפתקנים ובעלי רכבי השטח למיניהם, יכלו להמשיך לנסוע הלאה עד להתחברות עם הכביש הסמוך לקיבוץ יפתח.


מבט אל עמק החולה והחרמון מדרך הרי נפתלי (צילומים: רונית סבירסקי)

 

בדומה לכריית מנהרה משני צדדים עד שנפער החור המקשר ביניהם, כך התגלגלו הדברים בדרך הנוף הרי נפתלי. הצבא סלל דרך מכיוון יפתח שבנייתה נפסקה באמצע, ושנים רבות נותר קילומטר אחד שהפריד בין שני הלבבות, כשבצד אחד כפר גלעדי ומן העבר השני קיבוץ יפתח.

 

לפני כשנה חל האיחוד הגדול, והדרך כולה חוברה והוכשרה למטיילים ולמעבר כלי רכב (אוטובוסים יכולים לעבור בקטע הישן שבין כפר גלעדי לחניון הגיאולוגי). עכשיו אורכה 13 ק"מ שבחלק מהם עובר שביל ישראל.

 

רכס החרמון המושלג מתנשא באופק

מיד בכניסה לקטע החדש ממתין למטיילים חניון שזכה לטיפול כמעט אמנותי מידי אנשי קק"ל. שבילי חצץ מתפתלים בין עצי היער מסומנים באבני שטח גולמיות. שולחנות וספסלי עץ פזורים בצל העצים בפינות שמשאירות מקום לאינטימיות. אלונים וקידה שעירה שפורחת בצהוב עז מקיפים את הנופשים מכל עבר. גשרון עץ ציורי מקשר בין השביל למתחם החניון. אבני שטח גדולות שצורתן כפסלים סביבתיים הוצבו בין השבילים - נקודה נהדרת להתחיל את הטיול עם אתנחתא של קפה חם או תה מתוק.


אלונים וקידה שעירה שפורחת בצהוב עז. חניון בדרך הרי נפתלי

 

בעיקול הנוף הראשון תוכלו לראות את רכס החרמון המושלג מתנשא באופק, וכ-700 מטרים מהכניסה תזהו את הסימון שמוביל אל המשכו של שביל ישראל דרומה, אל תוך השטח ההררי. חלונות הנוף נפערים בין העצים ועמק החולה מתגלה במלוא תפארתו, בריכות הדגים, החלקות החקלאיות, אגמון החולה שנראה כמו ממעוף הציפור, ישובי העמק, להבות הבשן, גונן, קיבוץ שמיר ונאות מרדכי טובלים בתוך הירוק.

 

מבט אל האופק הרחוק חושף את רכסי הגולן, פסגות אביטל ובנטל, החרמונית והחרמון שבולט בלובנו מעל כולם. הדרך ממשיכה דרך מצפור יואל פרל, מצאצאי היישוב הישן בצפת, שבמקום הוקמה אנדרטה לזכרו. מן המצפור משקיפים אל עבר קריית שמונה, כפר בלום, שדה נחמיה, כפר סולד, בית הלל, דן ודפנה. פנורמת נוף של 180 מעלות שחולשת על אצבע הגליל מן הציפורן ועד לבסיס כף היד.


מבט אל האופק חושף את רכסי הגולן. הר החרמון בולט בלובנו מעל כולם

 

החניון השני, חרבת נזר, הוא המועדף על הולכי שביל ישראל. עץ החרוב הגדול שניצב מול הנוף מסוכך בגופו הרחב על שטח כל כך גדול עד שאפשר לגור מתחתיו. המטיילים נהגו לנוח בצילו עוד בטרם נסללה הדרך. קק"ל הכשירה במקום חניון מסודר. הם שילבו אבן טבעית וריצוף, התקינו ספסלי עץ למרגלות החרוב בנקודת תצפית נפלאה אל הנוף, הכשירו שבילי הליכה, רחבה מרוצפת והכל עם נגישות לנכים.

 

"ללכת לאיבוד" ביער

מדרונות הרכס מכוסים בתקופה זו של השנה בפריחת רקפות וכלניות אדומות, סגולות ולבנות. עצי השקד שניטעו ביער מכוסים בפריחה לבנה-ורדרדה, והקידה השעירה זועקת למרחקים בצהוב עז. מטיילים שנותנים לטבע להשתלט עליהם, יכולים לרדת לשבילי הפרות הצרים ופשוט "ללכת לאיבוד" ביער.


עץ החרוב הגדול שניצב מול הנוף מסוכך בגופו על השטח. חניון חרבת נזר

 

קטע הנוף החדש מסתיים בחניון הגיאולוגי. עצרו להתבונן במצוק מלא ההוד שמתרומם מעל ראשיכם. האזור הוכרז כשמורת טבע בגלל חשיבותו של המצוק כתיעוד נדיר של השבר הסורי-אפריקאי שהתרחש במקום. שכבות הסלע המושלמות משקפות את כל התקופות הגיאולוגיות של ארץ ישראל, וחלקן מורכבות מאבן חול נובית צבעונית שמוכרת לנו בעיקר מהמדבר.

 

מכאן והלאה תוכלו להמשיך בדרך הנוף הוותיקה שמגיעה בסופה לכפר גלעדי, ואפשר גם לבלות בחניון שיש בו שפע של מתקני שעשועים לילדים. בעלי רכבי שטח יוכלו לטפס למדרגת המצוק השנייה שמובילה אל מתחם הספורט האתגרי של "שפן הסלע". שלטי עץ יכוונו את המטיילים אל מתחם הסנפלינג, האומגה וקיר הטיפוס.


דרך הנוף הוותיקה מגיעה בסופה לכפר גלעדי. מבט על הפריחה בעמק החולה

 

כשתסיימו את הפעילות האתגרית חיזרו בשביל עד למזלג הדרכים והמשיכו עם השביל עוד כקילומטר במעלה ההר. בצד שמאל של השביל תגלו קרונית חלודה שעומדת על פסים קטועים המובילים אל פתח מערה. זוהי מנהרה של מכרות ברזל שהיו במקום בעבר. ישנו איסור חמור להיכנס פנימה, אבל הצצה מבחוץ תגלה לכם מנהרה שנראית ממש כמו מסרטי כורי הפחם.

 

איך מגיעים: מכביש 90 בצומת כח, פונים לכיוון מצודת ישע עוברים אותה ואחרי כמה מאות מטרים פונים ימינה לכביש הצפון. לאחר נסיעה של כ 4 קילומטרים צפונה יש שלט ימינה לדרך הנוף (בין יפתח למנרה).

 

פגישה עם "המלאך חנניה" על תוואי שביל ישראל

הפרק הבא מתייחס למטיילי שביל ישראל שיורדים כ-700 מטרים מהכניסה לדרך הנוף, וממשיכים דרומה בשביל המיועד להולכי רגל בלבד. המאמץ כדאי ולו בגלל העובדה שלאחר קילומטר אחד של הליכה הם יפגשו את "המלאך חנניה". חנניה זוזוט שמתגורר בחוות בודדים על תוואי שביל ישראל מכריז בצחוק שהוא קיבל מסמך רשמי שהוא מלאך. מטיילי שביל ישראל זוכים ממנו למים ממתקן מיוחד שהקים עבורם, ובתקופות שעדר העיזים שלו מניב חלב הם יכולים גם להצטייד בגבינות צ'רקסיות שאינן זקוקות לקירור.

 

חנניה ובת זוגו, חנה, מתגוררים בחווה שיושבת על צוק מול נופי העמק ורמת הגולן. החווה הוקמה לפני 28 שנים בעשר אצבעותיו של חנניה. הוא ליקט אבני שטח, שילב אותן בחומר ובוץ ובנה לעצמו בית קטן שלצדו דיר עיזים.


המטיילים זוכים ממנו למים ממתקן מיוחד. הבית של "המלאך חנניה" ואשתו

 

הבית נראה כמו יצירת אמנות של פסל בעל דמיון. עמודים מעוגלים, פתחים קמורים, קירות בגוון חמרה שחלקם אבן גולמית וחלקם מפוסלים. אבני פסיפס א-סימטריות נטועות בתוך הקירות ומוסיפות צבעוניות עליזה. חלונות גדולים קרועים לרווחה ומתוכן מציצים כרמי הזיתים שחנינה שתל, ותמונות הנוף הפסטורליות של האזור.

 

חנניה מכין שמן זית, כובש זיתים, מגבן גבינה צ'רקסית מחלב עיזים, וחנה אופה עוגות, עוגיות ולחמים. הם אוהבים לקבל את פני המטיילים ולצייד אותם במזון שמתאים להליכה בשטח במיוחד בתקופת הקיץ כשהם מכינים את הגבינות. קבוצות שייתאמו איתם ביקור מראש יוכלו ליהנות מאירוח במקום.

 

במרפסת חיצונית מול הנוף וכרמי הזיתים, עומדים שולחנות עץ מכוסים במפות משובצות כמו בטברנה יוונית, ושם תוכלו להתכבד במאכלי הבית ולרכוש ציידה להמשך המסלול. בתיאום מראש בלבד. טלפון: 050-5272422.

 

איך מגיעים: רק דרך שביל ישראל. נכנסים מדרך הנוף כ-700 מטרים מהכניסה לפי סימון שבילים כתום-כחול-לבן והולכים כקילומטר עד החווה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קטע הנוף מסתיים במצוק הגיאולוגי
צילום: רונית סבירסקי
מומלצים