שתף קטע נבחר

מבקר המדינה: "הפנסיה לשי ניתנה כדין"

מבקר המדינה קבע: "הפנסיה ניתנה לנחמן שי באישור ובסמכות". לינדנשטראוס בדק אם צה"ל עבר, לכאורה, על החוק, בעקבות חשיפת ynet לפיה ח"כ נחמן שי מקבל פנסיה צה"לית למרות שלא שירת בצה"ל שמונה שנים

מבקר המדינה, מיכה לינדנשטראוס, החליט שלא לפתוח בחקירה נגד צה"ל ונגד חבר הכנסת נחמן שי (קדימה) בגין אישור הפנסיה הצה"לית של שי - כך עולה ממכתב ששלח לינדנשטראוס לשי.

 

לינדנשטראוס ציין במכתב כי "הפנסיה ניתנה בסמכות ובאישור". בכך קיבל לינדנשטראוס את טענתו של שי עצמו, לפיה קיבל את הפנסיה בהתאם לנהלי צה"ל ובאישור הממונים עליו, ואת הודעת צה"ל, לפיה הרמטכ"ל לשעבר, דן שומרון, הוא זה שאישר את הפנסיה.

 

לינדנשטראוס הגיע למסקנה הזאת בעקבות בדיקה ראשונית שערך כדי לבדוק אם יש מקום לחקירה. זאת, בעקבות תלונות שקיבל מהתנועה לאיכות השלטון ומגופים פוליטיים וחברתיים נוספים, בעקבות חשיפת ynet לפי שי מקבל פנסיה צה"לית למרות שלא שירת בצה"ל שמונה שנים.

 

בתנועה לאיכות השלטון ביקשו לבדוק האם, מעבר לשאלות האתיות הקשות העולות מהפרשה, נעשתה, לכאורה, עבירה על החוק מצד צה"ל או מצד שי עצמו, אך הבדיקה העלתה כי צה"ל ושי עצמו פעלו לפי החוק. לינדנשטראוס בדק האם מתן הפנסיה לשי היה מקרה חריג או נורמה שהייתה מקובלת בצה"ל, ומצא כי מדובר בנורמה שקצינים רבים נהנו ממנה.

 

במכתבו של המבקר נכתב כי "צה"ל מסר לנו את הנתונים הקשורים לתקופת שירותו של שי בתפקידיו השונים והחלטותיהם של שני הרמטכ"לים, דן שומרון ואהוד ברק, שניתנו בהתחשב בנתונים אלה. לנוכח הזמן הרב שחלף וההסברים שמסר צה"ל בעניין זה החלטתי שלא להמשיך ולבדוק את הסוגיה".

 

שי מסר בתגובה: "אני שמח על הודעת מבקר המדינה והחלטתו. כפי שאמרתי לאורך כל הדרך, ההחלטות הקשורות לשירותי הצבאי התקבלו ברשות ובסמכות ועכשיו ניתן לכך גם אישור המבקר".

 

שלוש שנות שירות, חמש שנות חופשה

החוק קובע כי קצינים ונגדים, שהשתחררו מצה"ל, מקבלים פנסיה רק אם השתחררו לאחר גיל 40 ורק אם שירתו שמונה שנים רצופות לפחות. שי (63) שירת שירות סדיר רגיל בחטיבת הנח"ל בשנות ה-60. ב-1988, "הוקפץ" בחזרה לצה"ל לתפקיד מפקד גלי צה"ל ולאחר מכן לתפקיד דובר צה"ל. ב-1991 - שלוש שנים וחודש אחרי גיוסו - השתחרר בפועל והתמנה ליו"ר הרשות השנייה. אלא שבמהלך השנים 1991-1996 שי היה רשום ברישומי הצבא כקצין בקבע שיצא לחופשה ללא תשלום. החל"ת שלו נמשך ארבע שנים ו-11 חודשים - בדיוק פרק הזמן שהיה דרוש כדי ששירותו יימשך, על הנייר, שמונה שנים מלאות. מאז ש"השתחרר" רשמית, ב-1996, הוא מקבל פנסיה צה"לית.

 

מדובר בתרגיל קבוע, שצה"ל נהג לבצע כדי לפתות אזרחים לחזור לצה"ל ולשרת כאנשי קבע. שי הוא רק אחד ממאות קצינים ונגדים שנהנים מפנסיה שאושרה להם באותה דרך. ה"חל"ת" תוכנן מראש, כאשר גם צה"ל וגם הקצינים עצמם ידעו היטב שהקצין אינו אמור לחזור לשרת - ובכל זאת, הגדירו אותו ככזה. שי, כמו קצינים אחרים שנהנו מההסדר, עבדו במהלך החל"ת באזרחות, ותפקידם הצבאי לא נשמר להם. ההסדר הופסק לפני כשלוש שנים, כיוון שעורר תחושה לא נוחה גם בצמרת צה"ל וגם בממשלה.

 

שי מסר בתגובה לפרסום המקורי: "צה"ל קלט אותי אחרי 21 שנים בשרות הציבורי, שבהן צברתי פנסיה המגיעה לי על פי כל דין. צה"ל קיבל משירות המדינה את כל הכסף שנצבר לזכותי במהלך השנים הללו. ברשות השנייה אין הסדרים פנסיוניים בכלל אלא רק ביטוחי מנהלים, ואם לא הייתי מקבל פנסיה מצה"ל, כל שנות הצבירה הללו היו יורדות לטמיון והייתי נותר ללא פנסיה בכלל. גם שר הביטחון אהוד ברק מקבל פנסיה צבאית וגם ח"כ רונית תירוש מקבלת פנסיה עבור כל השנים שתרמה לשירות הציבורי. מדובר בהסדר שצה"ל יצר ולא בהסדר שאני ביקשתי. זהו חלק מהתנאים שצה"ל מעניק לאנשים בגלל שהוא צריך אנשים במקצועות נדרשים וצריך ליצור עבורם מסלולים מיוחדים".

 

חודש לאחר מכן, בעקבות בדיקת הנושא, אישר דובר צה"ל  כי הרמטכ"ל לשעבר דן שומרון הוא זה שאישר את החופשה ללא תשלום של שי, שאפשרה לו לקבל את הפנסיה.   


פורסם לראשונה 13/04/2010 17:06

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים