שתף קטע נבחר

מדבדב בדמשק: "המתח באזור עלול להתפוצץ"

נשיא סוריה התהדר בשיתוף פעולה גובר עם עמיתו הרוסי, והזהיר: "גירוש הפלסטינים מירושלים והמצור על עזה עלולים להביא לחיסולו המוחלט של תהליך השלום"

כשלצדו בעלת הברית המחודשת שלו בדמות המעצמה הרוסית, נשיא סוריה, בשאר אסד, שב ותקף היום (ג') את ישראל. "אנו רואים בגירוש הפלסטינים מירושלים ובמתקפות על המקומות הקדושים, כמו גם במצור על עזה, כצעדים שעלולים להביא לחיסול תהליך השלום באופן מוחלט", הוא אמר.

 

במסיבת עיתונאים משותפת בדמשק, הזהיר נשיא רוסיה, דמיטרי מדבדב, כי "המתיחות במזרח-התיכון מאיימת להביא לפיצוץ מחודש. רוסיה הדגישה בעבר כי תשקיע את מירב המאמצים בסיוע לחידוש תהליך השלום באזור על בסיס ההחלטות הבינלאומיות. כל אלו חייבים להביא להסדר כולל וצודק לסכסוך הערבי-ישראלי, לשחרור השטחים הערביים הכבושים ולהקמת מדינה פלסטינית עצמאית שתחיה בשלום ובביטחון לצד כל המדינות השכנות, ובראשן ישראל".


לחיצת ידיים - וקשרים הדוקים. אסד ומדבדב (צילום: AFP)

 

בהתייחסו למשבר סביב תוכנית הגרעין האיראנית, הביע מדבדב עמדה פושרת שלפיה "קיימת זכות לכל מדינות לעשות שימוש באנרגיה אטומית למטרות שלום, תוך עמידה, כמובן, בכל סעיפי האמנה לאי-הפצת נשק גרעיני".

 

אסד המארח ציין כי רוסיה היא נותנת החסות לתהליך השלום - שנתון כעת במצב של עצירה. אולם, לדבריו, "בתקופת העצירה ישנם גורמים שיכולים לבצע צעדים שיגבירו את ההזדמנויות לשלום, או ההיפך, שיבצעו צעדים שאולי יחסלו כליל את תהליך השלום".

 

הקימו מנגנון התייעצות

הנשיא הסורי שהתייחס לביקור הנשיא הרוסי שהוגדר "היסטורי", אמר כי "הדיאלוג בין שתי המדינות הוא פורה וכך היה היום במהלך השיחות עם מדבדב". על פי כלי התקשורת הסורים, שני הצדדים הדגישו את החשיבות שבפיתוח הקשרים ביניהם בשורה של תחומים.

 

בתום הפגישה בין שני הנשיאים נמסרה הודעה משותפת ארוכה המפרטת את כוונות שני הצדדים להדק את שיתוף הפעולה ביניהם. אסד ציין אמר כי המשבר הכלכלי העולמי נתן את אותותיו בקשרי הסחר בין שתי המדינות. עוד לדבריו, המדינות דנו באפשרות הקמת מועצה לשיתוף פעולה אסטרטגי.

 

מדבדב הוסיף לדבריו כי "סיכמנו היום על הקמת מנגנון שיקיים שיחות התייעצות מדיניות, שיחוזקו בפעילותם של משרדי החוץ הרוסי והסורי. עברנו כברת דרך בטיפול בקשרים הכלכליים והמסחריים שלנו, למרות המשבר הכלכלי העולמי".

 

הנשיא הסורי התייחס גם הוא לתוכנית הגרעין של איראן ואמר כי "זאת זכותה של כל מדינה לפתח אנרגיה גרעינית למטרות שלום".

 באותה נשימה הוסיף כי יש לפרז את המזרח התיכון מנשק גרעיני. סנקציות על טהרן, הוא הדגיש, לא יועילו. "השלום והיציבות הם הדרך הנכונה להילחם בטרור", אמר, וגם גינה את מתקפות הטרור שאירעו ברוסיה לאחרונה.

 

ברקע העברות הנשק מסוריה לחיזבאללה, מוקדם יותר היום פורסם בעיתון הלבנוני "א-ספיר" כי ראש הממשלה, סעד אל-חרירי, אמר בשחות סגורות כי הוא "תומך בכך שההתנגדות (חיזבאללה) בלבנון תרכוש את כל מה שבאפשרותה כדי להגן על גבולות לבנון וריבונותה, ובכלל זה טילי סקאד, כדי לעמוד מול כל ניסיון ישראלי לתקוף את לבנון". במקביל, מנהיג הדרוזים במדינה, וליד ג'ונבלאט, הצהיר כי לבנון אינה רוצה שלום עם ישראל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים