שתף קטע נבחר

מועצת הביטחון דנה בסנקציות - ברזיל מחרימה

טיוטת ההחלטה שהוגשה לחברות מועצת הביטחון כוללת דרישה לפיקוח על כל העברה בנקאית מאיראן ואליה ואיסור על פתיחת סניפי בנק איראניים בחו"ל. עוד בתוכנית: פיקוח הדוק על משמרות המהפכה. ברזיל, החברה במועצה, הבהירה: "השגנו עסקה, אין על מה לדון". ההצבעה - בתחילת יוני

בנקים, אוניות משא ומשמרות המהפכה - אלו הם חלק מיעדי משטר הסנקציות החדש והנוקשה שמעצמות המערב מעוניינות להטיל על איראן. כך עולה מטיוטת הצעת ההחלטה שגיבשו שש המעצמות, והוצגה הלילה (יום ד') לחברות מועצת הביטחון של האו"ם, שהתכנסו לדיון בניו יורק. בין היתר, קוראת הצעת ההחלטה להרחיב את האמברגו הקיים כבר על סחר בנשק עם איראן, ודורשת מהקהילה הבינלאומית לפקח על כל העברה בנקאית מאיראן או אליה, כולל הבנק המרכזי. 

 

למרות חשיבות הדיון, הודיעה ברזיל - אחת מחברות מועצת הביטחון - כי אין בכוונתה לקחת בו חלק. לדברי שגרירת ברזיל באו"ם, מריה לואיסה ריביירו ויוטי, אין כל צורך בהצעת החלטה חדשה בנושא סנקציות על איראן, משום שברזיל וטורקיה השיגו עסקה לחילופי אורניום בתחילת השבוע. "אנחנו לא נשתתף בדיון בהצעת ההחלטה, כי אנו מרגישים שנוצרה סיטואציה חדשה", היא אמרה. "חתמנו על הסכם מאוד חשוב אתמול".

 

מרגע שהוסכם בין המעצמות על טיוטת ההחלטה, לקראת הדיון, הפעילו הדיפלומטים האמריקניים באו"ם מכבש לחצים על נציגי עשר החברות הלא קבועות במועצה, כדי שאלו יתמכו בהצעה. זו בעצם ההזדמנות הראשונה של עשר החברות הלא קבועות להציץ בטיוטת ההחלטה, עליה סיכמו חמש החברות הקבועות בעלות זכות הווטו - ארה"ב, רוסיה, סין, בריטניה וצרפת - יחד עם גרמניה, שאינה חברה במועצה. כדי להעביר את ההחלטה, נדרש רוב של תשע מבין 15 החברות.

 

רוסיה וסין תומכות, דואגות למסחר

רוסיה, שבעבר הסתייגה ממהלך הכולל סנקציות חריפות, הביעה הפעם תמיכה בטיוטת הצעת ההחלטה, והבהירה שלמרות שהיוזמה להצגת הטיוטה לחברות המועצה היתה של ארה"ב, הנוסח שלה מקובל על מוסקבה. סין, החתומה גם היא על הטיוטה, נשמעה מסויגת יותר וביקשה להמשיך במאמצים הדיפלומטיים, לאור ההסכם עליו חתמה איראן עם טורקיה וברזיל. "הפצת הטיוטה אינה אומרת שהדיפלומטיה הופסקה", הבהיר הנציג הסיני, לי באודונג.

 

לדבריו, "דיפלומטיה היא הדרך הטובה ביותר לפתור את הבעיה האיראנית. אנחנו מברכים על היוזמה של ברזיל וטורקיה. זהו צעד בכיוון הנכון".

אבל לגופו של עניין, ציין השגריר הסיני כי "איראן חייבת לשתף פעולה בצורה מלאה עם סוכנות הגרעין. עלינו להגביר את המאמץ הדיפלומטי. מטרת הסנקציות היא לשכנע את איראן לגשת לשולחן, ולא להעניש אנשים חפים מפשע או לפגוע במסחר".

 

ביציאה מהישיבה אמרה שגרירת ארה"ב באו"ם, סוזן רייס, כי "טיוטת ההחלטה נועדה להגביר את המחיר שמשלמת ההנהגה האיראנית על תוכנית הגרעין שלה ולשכנע את טהרן שהאינטרס שלה הוא הפסקת הפעילות הגרעינית". רייס טענה כי הצגת הטיוטה הלילה לא נעשתה כתגובה ליוזמה של טורקיה וברזיל, אלא "משום שאיראן הפרה החלטות קודמות של מועצת הבטחון והסוכנות לאנרגיה אטומית, ממשיכה להעשיר אורניום, ומונעת גישה של פקחי האו"ם למתקן בקום".

 

השגריר הרוסי, ויטלי צ'ורקין, מסר כי מוסקבה עדיין חוששת שהסנקציות החדשות יפגעו ביחסים הכלכליים הרגילים עם איראן, וציין כי יש לוודא שהמסחר לא ייפגע, ושהעיצומים לא יגרמו נזק לאזרחים. שגרירי צרפת ובריטניה ביקשו להבהיר כי הסכם חילופי האורניום שהשיגו טורקיה וברזיל מגביר את האמון בין הצדדים, אך אינו פותר בעיות מרכזיות, ולכן אינו מבטל את הצורך בסנקציות.

 

ההצעה: פיקוח הדוק על משמרות המהפכה והבנקים

טיוטת הסנקציות מביאה לידי ביטוי גם את האינטרסים המנוגדים של המעצמות. שגרירת ארה"ב אמרה לאחר הדיון שיש בטיוטה סעיף סנקציות בנושא "הכנסות מתחום האנרגיה שיסייעו לגרעין האיראני", ואילו שגריר סין פירש את סעיף האנרגיה כ"סעיף הנוגע לזכות לסחר". דיפלומטים בוושינגטון הבהירו כי הסעיף נועד לאפשר לאמריקנים ולבני-בריתם להשתמש בנוסח ההחלטה של מועצת הבטחון כבסיס לקבלת החלטות על סנקציות בתחום האנרגיה מחוץ למסגרת האו"ם.

 

עניין מרכזי בהצעת ההחלטה הוא הצורך להרחיב את האמברגו הקיים כבר על סחר בנשק עם איראן. ההצעה דורשת מהקהילה הבינלאומית לפקח על כל העברה בנקאית מאיראן או אליה, כולל הבנק המרכזי האיראני. עוד קוראת ההחלטה להקפיא את הרשיונות לכל הבנקים האיראניים לפתוח סניפים בחו"ל.

 

כמו כן קובעת ההצעה, כי יש להתחיל במשטר פיקוח הדוק על כלי שיט איראניים "חשודים", בנמלים ברחבי העולם וגם בים הפתוח. כן נדרשות מדינות העולם לפקח על כל פעילות של משמרות המהפכה (היחידות האיכותיות והנאמנות למשטר בצבא האיראני). בהצעה מביעות המעצמות "דאגה עמוקה" מעיסוקה של איראן בהעשרת אורניום לרמה העולה על 20 אחוז. דיפלומטים מערביים אמרו לסוכנות רויטרס כי הצבעה על ההצעה תתקיים במועצת הביטחון בתחילת החודש הבא.

 

פרשננו לענייני ביטחון רון בן ישי אומר כי נוסח הצעת הסנקציות שהוגשה למועצת הביטחון של האו"ם אינה מטילה סנקציות חמורות על איראן, אלא מהדקת ומחמירה במידה מסוימת סנקציות שהוטלו על איראן במסגרת שלוש החלטות קודמות של מועצת הביטחון. החידוש הוא בהעמדת משמרות המהפכה באיראן כיעד לסנקציות והסעיף האוסר על שימוש בהכנסות מאנרגיה למימון תוכנית הגרעין האיראנית.

 

מכאן חשיבותה של ההצעה שהוגשה הלילה למועצת הביטחון. היא יוצרת תקדים ולגיטימציה וזה העיקר – למדינות המערב להטיל סנקציות באופן חד צדדי מחוץ למסגרת האו"ם על איראן. אז יוטלו בעצם הסנקציות החמורות שבישראל כל כך מצפים להן. כלומר, חשיבות הצעת ההחלטה שהגישו חמשת המעצמות וגרמניה היא בתקדים שהיא יוצרת, אם אכן תתקבל במועצה, ובהפגנת הנחישות המערבית לנוכח תעלולי הדיפלומטיה האיראנית בשיתוף פעולה עם ברזיל וטורקיה. המסר המערבי שסין ורוסיה תומכות בו הוא ברור, ויש בו אפילו כדי לעודד. הבאת ההצעה להצבעה במועצת הביטחון ביוני – נותנת הזדמנות של עוד כמה שבועות לדיפלומטיה.

 

הצעד המהיר הוא בעצם התגובה האמריקנית למהלך של שתיים מהחברות הלא קבועות במועצה - ברזיל וטורקיה - שפעלו מאחורי גבה של ארה"ב, ובניגוד לבקשה מפורשת של הנשיא ברק אובמה ומזכירת המדינה קלינטון, הגיעו להסדר מקביל עם איראן, על העשרת אורניום בטורקיה. מדובר במהלך מפתיע, לאחר שבימים האחרונים התמקדה תשומת הלב בהסדר שהושג לכאורה עם ברזיל וטורקיה, שהאיראנים הבטיחו להעביר בתוך שבוע לעיון הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית.


פורסם לראשונה 18/05/2010 23:46

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
מועצת הביטחון (ארכיון)
צילום: AP
מומלצים