שתף קטע נבחר

איך מפתים שחפיות ים לקנן? מציבים בובות

עשרות דגמי דמה של שחפיות ים ושחפיות גמדיות נרכשו בארה"ב ויובאו לישראל. בימים האחרונים הוצבו הדגמים במקומות קינון מלאכותיים באזור בריכות הדגים והשמורה במעגן מיכאל. המטרה: לפתות את השחפיות להתרבות ולקנן

איך מפתים שחפיות ים לקנן באזור מעגן מיכאל? מציבים שחפיות דמה על אזורי הקינון המלאכותיים ומקווים שהפיתוי יעזור למשוך את השחפיות למקום, במטרה להגדיל את מספרן בטבע ולהעניק להן מקום קינון בטוח.

 

פרויקטים לעידוד שיעורי הקינון של שחפיות הים והשחפיות הגמדיות באזור קיבוץ מעגן מיכאל, זוכים בשנים האחרונות ליוזמות שונות ומגוונות. עם אובדן שטחים טבעיים באזורי החוף בהם חיו וקיננו שחפיות, החלו בשנות ה-80 לבנות עבורן מקומות קינון מלאכותיים, בדמות איים צפים ורפסודות אקולוגיות שישמשו מקומות בטוחים לרבייה ודגירה.

 

גם השנה, בזכות שיתוף פעולה בין מרכז הצפרות של החברה להגנת הטבע במעגן מיכאל, רשות הטבע והגנים וקיבוץ מעגן מיכאל, יובאו לישראל עשרות דגמי דמה של שחפיות ים ושחפיות גמדיות, שיוצבו בשטח הבריכות והשמורה.

 

"ייבאנו מארצות הברית 60 דגמים של שחפיות, כשמרבית הרכש הוא של שחפיות גמדיות , הנחשבות לנדירות יותר ובסכנת הכחדה. השאר הן של שחפיות ים", אומר ל-ynet אסף מירוז, ממרכז הצפרות של החברה להגנת הטבע במעגן מיכאל. "הדגמים הללו מיועדים למשוך את השחפיות כדי לסייע להן להתרבות ולייצב את מספרן במושבות הקינון החדשות באזור".

 


צילום: אסף מירוז, החברה להגנת הטבע

שחפיות הדמה בשטח (צילומים: אסף מירוז, החברה להגנת הטבע)

 

פיתוי למען הטבע

השימוש בדגמים של עופות וציפורי דמה נהוג ברחבי העולם מזה שנים רבות. בעוד שבארגוני טבע משתמשים בהם כדי לשפר את מצבם של מינים פגיעים המקננים בטבע, דגמים של בעלי כנף משמשים גם להרחקת יונים ממקומות מגורים ואף נחשבים למוצר פיתוי נפוץ בקרב ציידי עופות מים.

 

אוכלוסיות רבות של עופות ימיים בעולם נמצאות בסכנת קיום מתמדת עקב ירידה בכמת המדגה בעולם, ואובדן שטחים לקינון ומחייה. גם בישראל, שטחים פתוחים מצטמצמים במהירות ועמם גם מקומות קינון רבים ששימשו בעבר מינים שונים של שחפיות, בעיקר באזורי החוף.

 

שני מיני השחפיות מבלים את הקיץ בחופי ישראל, בין שבילים ואזורים בשפכי הים ובאיים קטנים בחופים. תקופת הקינון בחופי הארץ מושכת אל מושבות הקינון מאות פרטים החיים זה לצד זה, בצפיפות גבוהה מאוד.

 

הרעיון להעניק להן מקום קינון מלאכותי אינו חדש. כבר בשנות ה-80 וה-90 נבנו רפסודות עץ ואיים מלאכותיים. לפני כארבע שנים הוקמו איים מלאכותיים בעידוד החברה להגנת הטבע במעגן מיכאל ובאגמון החולה.

 

בשנה שעברה אף הוקמה רפסודת קינון גדולה במעגן מיכאל לקראת הגעתן של השחפיות העונה. במסגרת הפרויקט, שעלותו מוערכת בעשרות אלפי שקלים, לדברי היזמים, הוקמו לאחרונה ארבע רפסודות קינון חדשות.

 


 

האיים המלאכותיים במעגן מיכאל מצליחים למשוך אליהם עשרות זוגות מקננים של שחפיות יום מדי שנה. כיום מוערך מספרן של זוגות שחפיות הים המקננות בכ-200 פרטים באזור. הצבת שחפיות הפיתיון היתה אמורה להתבצע כבר עם הגעתן לישראל של השחפיות האמיתיות באפריל, אך עקב עיכובים במשלוח לארץ, החלו לפזרן רק בימים האחרונים בבריכות הדגים ובשמורה בקיבוץ מעגן מיכאל.

 

"אנחנו מאמינים שהדגמים ישרדו את פגעי מזג האוויר ויחזיקו מעמד יותר מעונת קינון אחת ", מוסיף מירוז. "אנחנו לא חלוצים בנושא והשימוש בשחפיות דמה נעשה כבר במעגן מיכאל בתחילת העשור. התקווה שלנו היא שהשחפיות יימשכו למושבה קיימת, גם אם "המקננות" הראשונות בה הן מלאכותיות. ברגע שהן יראו שחפיות ראשונות, זה כבר אמור למשוך אותן לשם". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שחפיות הדמה במעגן מיכאל
צילום: אסף מירוז, החברה להגנת הטבע
תתפתה? שחפית ים
צילום: שי אגמון, החברה להגנת הטבע
מומלצים