שתף קטע נבחר

ההאזנות בתיק רמון: "צריך בדק בית בפרקליטות"

משפטנים בכירים תוקפים את הפרקליטות, בעקבות דו"ח מבקר המדינה. השופט בדימוס שלי טימן: "קורות יותר מדי תקלות". התובעת במשפט קצב: "מביך לקרוא את שני הצדדים מאשימים, למרות שכל אחד היה צריך להגיד 'טעיתי'". שר המשפטים לשעבר, דניאל פרידמן: היא לא מסוגלת לטפל כראוי בכשלים

"הדו"ח צריך לשמש נורת אזהרה לפרקליטות". כך אמר היום (ב') ל-ynet השופט בדימוס שלי טימן, אחד ממשפטנים רבים שתוקפים את פרקליטות המדינה, בעקבות דו"ח מבקר המדינה בפרשת האזנות הסתר. "התקלות האלה חוזרות על עצמן יותר מדי וזה נראה לי כדבר חמור. יותר מדי תקלות קורות, כדוגמת משפט אולמרט ובני הדייג. הפרקליטות צריכה לעשות בדק בית".

 

דו"ח רמון: הכתבות האחרונות ב-ynet

 

חיים רמון אמר כי הוא מתכוון לדרוש חקירה פלילית למעורבים בדו"ח, אבל טימן מעריך כי "אין כאן עבירה פלילית, אלא רק משמעתית". עם זאת, הוא מצביע על בעיה אחרת: "יש המון מקרים בהם המשטרה והפרקליטות מטילות את האשמה אחת על השנייה. במקרה שלפנינו לא היתה הגינות מצידה של המדינה, הטעו פה שופט ולא נתנו דברים שהיו צריכים לתת להגנה.

 

על אף המסקנות האישיות בדו"ח המבקר מיכה לינדנשטראוס, השופט בדימוס טימן לא סבור שתהיה טלטלה משמעותית: "אני לא חושב שיקרה משהו דרסטי, מכיוון שמירי גולן כבר עזבה את המערכת, רות דוד הולכת לפרוש וערן קמין כבר עוכב בדרגה. אבל הפרקליטות צריכה לעשות בדק בית".

 

גם השר לשעבר, הפרופסור למשפטים אמנון רובינשטיין, סבור כי עו"ד משה לדור, פרקליט המדינה, יצטרך לעשות בדק בית יסודי: "הדו"ח הזה לא יוסיף ליוקרת הפרקליטות, אבל צריך לזכור כי הפגם העיקרי בפרשת רמון לא נוגע לעניינים אלו, אלא לשיקול הדעת של היועץ המשפטי לממשלה - העמדת השר רמון לדין על עניין פסול מבחינה מוסרית, אולם ספק אם מבחינה פלילית. יש למנות אומבודסמן לפרקליטות, כדי שיהיה פיקוח מינימלי על המוסד רב העוצמה הזה".


דו"ח ההאזנות. "מביך לקרוא את ההאשמות" (צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ)

 

עו"ד דבורה חן, מומחית למשפט פלילי ולשעבר מנהלת המחלקה לעניינים פליליים ביטחוניים בפרקליטות, סבורה אחרת: "בדו"ח המבקר אין דרמה ואין כל חידוש בכל הנוגע להתנהלות גורמי אכיפת החוק. המבקר קבע כי הם פעלו ב'רשלנות ממשית', בעוד שבדו"ח הקודם נקבע כי הם פעלו ב'רשלנות רבתי'. נראה לי כי בתוך 'ים הנהלים' שוכחים לעתים כי יש תפקיד מרכזי לשכל הישר".

 

התובעת במשפטו של הנשיא משה קצב, עו"ד אירית באומהורן - שפרשה לאחרונה - מפנה אצבע מאשימה לשני הצדדים.

"הפרקליטות טוענת שהמשטרה לא העבירה לה חומר, והמשטרה טוענת שהפרקליטות לא ביקשה את החומר. האמת היא ששתי המערכות אשמות באותה מידה", אומרת באומהורן, עד לא מזמן בכירה בפרקליטות מחוז ירושלים. "היה מביך לקרוא בדו"ח שאנשים הפילו בפני המבקר את האשמה אחד על השני למרות שכל אחד מהם היה צריך להגיד 'טעיתי'".

 

פרופסור דניאל פרידמן, שכיהן כשר המשפטים והוזכר כמי שקרא גם הוא לבדוק את עניין האזנות הסתר בפרשת רמון, אמר: "הדו"ח מלמד עד כמה חשוב שיהיה מנגנון חקירה חיצוני ועצמאי מחוץ לפרקליטות, על מנת שיטפל בכשלים המתרחשים בה. מתברר שהפרקליטות איננה מסוגלת לטפל כראוי בכשלים אלו ולפיכך אין מנוס מהקמת גוף חיצוני כזה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רמון והמתלוננת. הנשיקה שהביאה לפרשה
באדיבות ערוץ 2
צילום: בוצ'צ'ו, אתר רשות בתי המשפט
השופט בדימוס טימן: "הטעו שופט"
צילום: בוצ'צ'ו, אתר רשות בתי המשפט
מומלצים