שתף קטע נבחר

ועדת חוקה אישרה את חוק הגיור

בתום דיון סוער אישרה ועדת חוקה ברוב של חמישה נגד ארבעה את הצעתו של ח"כ דוד רותם מישראל ביתנו לקריאה ראשונה. חברי סיעת הליכוד נעדרו מההצבעה, ח"כ גפני הורחק. ח"כ נחמן שי לרותם: "ביבי לא יעמוד בלחץ האמריקני, רד מהחוק"

ועדת החוקה אישרה הבוקר (יום ב') את חוק הגיור לקריאה ראשונה. בתום דיון סוער שנערך בכנסת, התעקש יו"ר הוועדה ומציע החוק, ח"כ דוד רותם לקיים הצבעה למורת רוחם של רוב המשתתפים בדיון ובסופו של דבר תמכו חמישה חברים בהצעתו וארבעה התנגדו לה. חברי סיעת הליכוד בוועדה לא השתתפו בדיון והחוק עבר בתמיכת חברי "ישראל ביתנו", ש"ס ויהדות התורה.

 

 

בפתח הדיון הודיע ח"כ רותם כי הוא מסיר מההצעה את הסעיף הקושר בין גיורים לבין קבלת אזרחות מכוח חוק השבות וניסה להרגיע כשהוסיף שההצעה צפויה לעבור עוד שינויים רבים בדרך לקריאה שנייה ושלישית. אך הדברים לא סיפק את מתנגדי החוק שקבלו בעיקר על האחריות הניתנת בו לרבנות הראשית בנושא הגיור ועל הקביעה כי הגיורים בישראל ייעשו על פי ההלכה ותוך קבלת שמירת מצוות.

 

במהלך הדיון היו חילופי דברים קשים, בעיקר בין חברי סיעת קדימה לחברי סיעת יהדות התורה ויו"ר הוועדה ח"כ רותם, שבסופים הרחיק רותם את ח"כ משה גפני מהדיון. 


הדיון הבוקר בכנסת (צילום: גיל יוחנן)

 

ח"כ נחמן שי מסיעת קדימה הזהיר בדיון מפני משבר חמור עם יהדות ארה"ב וטען כי בזכותם אובמה שינה את יחסו לנתניהו והם "הנדבך החשוב ביותר לקיומה של המדינה". הוא העריך כי החוק ייפול בסוף כי "ביבי לא יוכל לעמוד בלחצים" ולכן המליץ לרותם לרדת מזה כבר עכשיו כדי למנוע את המשבר.

 

ח"כ ניצן הורביץ ממרצ הביע את תחושת הרפורמים והקונסרבטיבים בארה"ב, שאמרו לו: "אנחנו טובים לשנור וללובי פוליטי אבל נחשבים יהודים סוג ב'". גם ח"כ עינת וילף (עבודה) יצאה נגד האלמנטים ההלכתיים בחוק ואמרה: "מרגע שקמה מדינת ישראל חברי הכנסת חשובים יותר מכל רב. זו ההלכה הציונית ויש הלכה ציונית".

 

ח"כ משה גפני מ"יהדות התורה" השיב לה כי יש יהדות אחת והוא לא מכיר "יהדות ציונית אחרת" שקיימת לצידה. גפני הוסיף כי בתחילה התנגד לחוק משום שהוא "מרחיב ללא הגבלה את מערך הגיור - דבר שלא קרה בכל 20 שנותיי בכנסת ונותן לרב של עין כמונים סמכות לעשות את הדבר הכי חשוב ביהדות, מה שבחלומות הורודים ביותר שלו הוא לא פילל שיקבל". עם זאת אמר כי התנגדות הרפורמים משכנעת אותו כי מדובר בחוק טוב, ולבסוף הצביע בעד "היהדות היא לא דת מיסיונרית ואין לה עניין לצרף אליה עוד אנשים. גם למועדון שותי הבירה יש קריטריונים שבלעדיהם אף אחד לא נכנס".

 

בגידה ביהדות ארה"ב?

ח"כ דוד רותם טען לאחר הדיון כי "בעקבות הורדת סעיף 3 - המתייחס לחוק השבות, החוק כבר אינו קשור ליהדות ארה"ב. רותם תקף את חברי סיעת קדימה, שלטענתו עשו קואליציה עם הרפורמים "ומעדיפים לדאוג לחברים שלהם במקום לנושא הגיור". על הטענה כי הצעתו מכירה לראשונה בסמכות הבלעדית של הרבנות הראשית בנושא הגיור, אמר כי גם הצעת החוק של ח"כ שלמה מולה לאסור ביטול גיור, שנפלה בשבוע שעבר, קובעת כך".

 

יו"ר הסוכנות, נתן שרנסקי, שהשתתף בדיון, אמר ל-ynet אחרי הדיון כי הרפורמים והקונסרבטיבים בארה"ב הם החיילים

של ישראל בעולם והחוק מהווה "פגיעה קשה בהם, שלא לומר בגידה". הוא טען כי הרעיון שבבסיס החוק הוא טוב, אך השינויים שנעשו בו בעייתיים כי הם מהווים תקדים שמעגן את המונופול ההלכתי.

  

מנכ"ל התנועה הרפורמית, גלעד קריב, שהשתתף בדיון אך לא ניתנה לו זכות הדיבור, אמר לאחר ההצבעה: "זה יום שחור ובושה למדינת ישראל. יש פה קואליציה של 'ישראל ביתנו', יהדות התורה הלא ציונית ונציגו של הרב כהנא (ח"כ בן-ארי)". מנכ"ל תנועת חדו"ש, אורי רגב, אמר כי הנוסח החדש שהוצג רק אתמול לחוק גרוע מכל קודמיו והוא מוכיח שח"כ רותם הונה את המנהיגות היהודית בארה"ב ופעל בניגוד לפסיקת בג"ץ לפיה אין מקום לתת לרבנות סמכות בנושא אזרחי כגון חוק השבות. 

 

"חוק הגיור" החדש מציע להעביר סמכויות גיור גם לרבני הערים, כשכיום ניתן לבצע הליך גיור בפני בית דין מיוחד בלבד. על פי הצעת החוק החדשה, יוכלו גם רבני ערים בכל רחבי הארץ לגייר אדם ולהכיר בו כיהודי. המהלך אמור להחזיר את המצב לעידן של לפני הקמת בתי הדין לגיור, כאשר סמכות הגיור היתה נתונה גם לרבני ערים ושכונות. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יו"ר הוועדה הבוקר. מנסה להרגיע
צילום: גיל יוחנן
ח"כ גפני מורחק
צילום: גיל יוחנן
מומלצים