שתף קטע נבחר

כך הפכה אשקלון לאטרקציית הנדל"ן בדרום

הצעירים שנדחקו לפריפריה, הרכבת המהירה לת"א שתושק בשנה הבאה והאטרקטיביות של החוף - על הנייר יש לא מעט סיבות מדוע אשקלון היא המובילה בזינוק מחירי הדירות בארץ. האם המחירים ימשיכו לטפס או שמדובר בבועה שתתפוצץ? יזם בעיר: "90% מרוכשי הדירות עושים זאת למטרות השקעה"

רבים התפלאו אתמול לגלות כי עליית המחירים הגבוהה ביותר בשלושת החודשים האחרונים נרשמה בעיר הדרומית אשקלון. אולם, בעירייה ובקרב יזמים הפועלים בעיר, התקבלו הנתונים בשלווה. עבורם, המעבר מעיר בטווח הקסאמים ליישוב פורח היה רק שאלה של זמן. בועת הנדל"ן התפשטה דרומה עם מחפשי הדירות והעיר הפכה ליעד מבוקש. "אני חושב שהם פשוט מגלים את אשקלון", מסביר ראש העיר בני וקנין.

 

באשקלון מתגוררים כ-113 אלף תושבים. יש בה 13 סניפי בנק, 18 סניפי רשתות מזון, ו-51 בתי ספר, מוסר זמיר שמר, מנכ"ל פוינטס מיפוי עסקי. ראש העיר, בני וקנין, אומר שמה שמתואר במספרים רואים בשטח. "הייתה לי ישיבה עם כל חברות הבנייה שמדווחות על טורים ארוכים במשרדי המכירות", הוא מספר. "מאות קונים מרחבי הארץ, בעיקר מראשון לציון, מרחובות, מיבנה ומאשדוד".

 

וקנין מציין כי הרוכשים החדשים מגלים "עיר עם איכות חיים ברמה גבוהה מאוד. עיר על חוף הים. רוב הבתים כמעט במרחק הליכה מהים או במרחק נסיעה. מערכת חינוך מהטובות ביותר בארץ, מערכת תשתיות. יש כאן גם מערכת תרבותית מדהימה. אנחנו היום משקיעים הרבה בתשתיות. כבישים, מדרכות, כיכרות, הרבה ירוק והרבה פרחים".

 

לא חוששים מקסאמים

לדבריו, "פתאום אנשים מהמרכז רואים שב-55 דקות מתל אביב, 35 דקות מראשון לציון, יש להם עיר עם איכות חיים גבוהה מאוד כל חוף הים בפחות מ-50% במחיר. במקום דירה בתל-אביב, אפשר לקנות פה 4 דירות ליד חוף הים".

 

הרוכשים לא חוששים מהמצב הביטחוני?

וקנין מסביר כי גם האיום הביטחוני לא גרם לירידות בביקוש בעיר. "לצערי המצב הביטחוני הזה קיים בכל רחבי המדינה".

 

מה מאפיין את אוכלוסיות רוכשי הדירות החדשים?

הרבה זוגות צעירים מגיעים לאשקלון. הרבה משפחות עם ילדים או שעובדים באיזורי התעשייה בראשון לציון או באשדוד. אני רואה גם אוכלוסיות שקונים דירות להשקעה ולהשכרה. גם זה חיובי, שיהיה פה מלאי של דירות למי שלא רוצה לרכוש. ויש פה גם מאות סטודנטים".

 

ארז כהן, יושב ראש לשכת שמאי המקרקעין, טוען כי מדובר במהפך משמעותי: מנתוני לשכת השמאים מתברר כי מסתמנת בברור מגמת עצירה בעליות המחירים הן בתל-אביב והן בערים הסמוכות לה. לדוגמא, בפתח תקווה ובהרצליה, הייתה אף ירידת מחירים קלה של 1% אחוז ובערי לווין אחרות דוגמת, אשדוד, חולון, רחובות וראשון לציון העלייה הייתה בשיעור שבין 2%-4% אחוז.

 

כעת, מדגיש כהן, הגיע שעתן של שתי ערים הממוקמות בקצוות אזור הביקוש, אשקלון מדרום וחדרה מצפון, שם עלו המחירים בכ-5%-6% אחוז, מכ-830 אלף שקל ברבעון הקודם לדירת 4 חדרים ממוצעת לכ-875 אלף שקל כיום.

 

כהן מוסיף כי דווקא היום, כשמלאי הדירות מצומצם, קיים יתרון ברור לערי זולות יחסית הממוקמות בשולי אזור הביקוש. כהן צופה עליית מחירים נוספת באשקלון בשנה הקרובה בשיעור של 8%-14% אחוז.

 

דירות לצורכי השקעה

יובל עטיה, מנכ"ל והבעלים של חברת מבנים ונתיבים הבונה באשקלון עשרות שנים, אומר כי בפרויקט קידמת הים המשווק על ידי החברה המחירים דווקא לא השתנו גם להערכתו הביקוש הגובר יגרום בקרוב לעליית מחירים נוספת.

 

עטיה מדגיש כי במהלך החודשים האחרונים נוספו בהדרגה לקהל הרוכשים המקומי גם משפרי דיור ומשקיעים אסטרטגים מחוץ לאשקלון שהבינו שבעיר יש הזדמנות נדל"ן חד פעמית. עטיה מוסיף כי העובדה שבשנה הקרובה יחנך קו רכבת מהיר מאשקלון לתל-אביב מחזקת כבר עכשיו את הביקושים.

 

לדברי לוי יצחק, עורך מחירון הדירות, גם תושבים מהמרכז, עולים חדשים ותושבי צרפת גילו את העיר המציעה חוף ים צמוד במחיר שווה לכל נפש. גם הנגישות שהשתפרה ובקרוב תשתפר עוד יותר מפתה אוכלוסיית משפרי דיור שלא יכולים לשלם עבור דירה באשדוד, ומחליטים לעבור לשכנתה.

 

לוי יצחק מציין כי פעילות רבה נרשמת בשכונה הצפונית ברנע, שם חלה העלייה הגדולה ביותר במחירים, שמגיעה בשנתיים האחרונות ללמעלה מ-34%.

 

"המחירים רק יעלו"

אסי תמיר, זכיין רי/מקס אנרג'י באשקלון לא הופתע מהנתונים: "אנו חוזרים ואומרים שבאשקלון עדיין יש מקום לתיקון מחירים", הוא אומר. "בשנים האחרונות אנו חשים שהביקוש עולה על ההיצע, ולכן אין לנו שום ספק שגם אם לא נהיה במקום שבו העליות הכי גבוהות, נהיה תמיד בחמישייה הראשונה".

 

לדבריו, "מה שקורה בעיר זה תיקון מחירים של בעצם קצת יותר מעשור שבו המחירים, כמעט עד שנת 2007, די עמדו במקום. בזמנו, השוק היה יחסית רגוע, דירות 4 חדרים ניתן היה להשיג גם ב-500 אלף שקל ואפילו פחות, כי היה יותר היצע מביקוש".

 

הוא מוסיף כי "משנת 2007 ואילך חל מפנה בשוק הנדל"ן, כשבשנתיים האחרונות אנו חשים זינוק של ממש במחירים. אני מעריך שזה נובע מהעובדה שיותר ויותר אנשים מגיעים לבקר בעיר, יותר תושבי חוץ מגלים את אשקלון, הרבה מאוד תושבי ירושלים רוכשים כאן דירות למגורים והשקעה".

 

לדבריו, "אנחנו אישית היינו מעורבים במכירה של למעלה ממאה דירות למשקיעים מאנגליה. היה לי משקיע שקנה בזמנו פנטהאוז ב-1.8 מיליון שקל, וזו הייתה הדירה הכי יקרה שנמכרה באותם ימים באשקלון".

 

"כל המדינה תהיה בטווח הטילים"

תמיר מציין כי "בתווך היה גם את מבצע 'עופרת יצוקה', שהוביל את העיר לחשיפה משמעותית, בארץ ובעולם, בעקבות ירי הטילים לעברה. זו הייתה איזושהי נקודת מפנה ביחס של המדינה לאשקלון. דיברו הרבה על אשקלון באותם ימים, וכמו שאומרים: משקיעים יודעים שכשהתותחים רועמים, זה הזמן לקנות - וזה מה שקרה אצלנו".

 

לדבריו, "בתחילה היה חשש שהמלחמה תוביל לירידה במחירי הדירות בעיר, אבל אחרי שהתברר שהטילים מעזה מסוגלים להגיע גם לאשדוד, באר-שבע וגן יבנה, היה לכולם ברור שזה כבר לא עניין של קירבה לעזה, ובסופו של דבר כל המדינה תהיה בטווח הטילים".

 

לדברי מאיר מלל, מנכ"ל חברת הבנייה אפרידר, מקבוצת אלעזרא, רוב רוכשי הדירות בעיר הם "זוגות צעירים שלא יכולים לרכוש דירות במרכז הארץ, משפחות שרוצות לשדרג את דירתם ויכולות לרכוש דירות גדולות חדשות ואיכותיות במחירים סבירים ובמשקיעים".

 

הוא מוסיף כי "העיר כבר סומנה על ידי גדולות מחברות הבנייה כיעד הבא להקמת שכונות חדשות: חברת שיכון ובינוי נדל"ן דיווחה בתחילת השנה כי תבנה בעיר כ-900 יח"ד בשכונת ברנע באשקלון בשיתוף חברת 'מכלוף בכור ובניו'. הפרויקט באשקלון צפוי להיבנות בהתאם לתקן לבנייה ירוקה".

 

ותודה למשבר הכלכלי

לדברי מיקי פרי, זכיין אנגלו סכסון באשקלון, הגורם העיקרי לעליית המחירים בעיר הוא המשבר הכלכלי: "אנשים בעי הון עצמי שלא ידעו מה לעשות אתו וחיפשו אפיקים, גילו את אשקלון מבחינת תשואה. שילוב של דירה במחירים לא גובהים". לדבריו, בשנה האחרונה חלה עלייה של 30% במספר רוכשי הדירות בעיר שנהנים מתשואה של 8%, כש-90% מהם עושים זאת למטרת השקעה.

 

לדבריו, עליית המחירים תמשיך כל עוד אשדוד יקרה ב-40% מאשקלון. אין סיבה שאשקלון לא תמשיך לעלות. המרחק ביניהן הוא 7 דקות נסיעה".

 

שי הניג, מנכ"ל קבוצת הנדל"ן אפגד: "בשנה וחצי ברגע שנפל הטיל הראשון באשקלון - חל המפנה. זה מה ששם את העיר על המפה. אנשים הבינו שאם באשקלון ובאשדוד נפלו טילים, בסיבוב הבא זה יהיה גם בראשן לציון, נס ציונה ובתל-אביב. בעצם הבינו שלאשקלון אין סיכון בטחוני יותר משכנותיה. ההתעניינות בעיר התעוררה באותו הרגע".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרויקט בנייה באשקלון
צילום: צפריר אביוב
מומלצים