שתף קטע נבחר

עמלת הדואר: הדיון עובר למשרד האוצר

שר התקשורת ענה לשאילתא שיזם ח"כ כרמל שאמה הכהן, בעניין כוונת דואר ישראל לגבות עמלה על חבילות ולהעבירן בדיקת מכס. דב חנין: "יש לשקול מתן פטור לחבילות ספרים בגלל הפגיעה התרבותית"

בעקבות חשיפת ynet על עמלת 38 השקלים שחברת דואר ישראל מתכוונת לגבות על חבילות מחו"ל, במקום אפס שקלים, התקיים היום (ד') דיון במליאת הכנסת בנושא.

 

 

יוזם הדיון הוא ח"כ כרמל שאמה הכהן, שהגיש שאילתא דחופה בנושא, וביקש במסגרתה משר התקשורת לבאר את עילת המהלך. "ברצוני לשאול מדוע הוטלו עמלות אלו הפוגעות בצרכן הישראלי", אמר, "והאם יש תקדים לכך במקומות נוספים בעולם".

 

שר התקשורת, משה כחלון השיב: "חשוב לציין שמשרד התקשורת מתנגד לעמלה, ההחלטה היא של המכס. גם במקומות נוספים בעולם כגון פינלנד, הולנד ומקסיקו גובים עמלה". בעקבות תשובתו של שר התקשורת, ח"כ שאמה הכהן ביקש מיו"ר הכנסת שבשבוע הבא, יידרש שר האוצר, יובל שטייניץ, להשיב על כך.

 

ביום ב' (8 בנובמבר) אמרו ל-ynet במשרד התקשורת כי יבקשו לצמצם את העלויות לצרכנים. "אנחנו לא רוצים שהצרכן ישלם את המחיר. הכוונה שלנו היא שהפיתרון שיימצא יפגע כמה שפחות בציבור".

   

מה באמת קורה בהולנד ופינלנד, מדינותה קרובות אלינו פיזית ותרבותית יותר ממקסיקו? מבדיקה עולה שלפי האיחוד האירופי, כל החבילות הנשלחות בתוך מדינות האיחוד פטורות ממכס וממע"מ, לא משנה מה שווי תכולתן. לפי אתר המכס ההולנדי , ולפי אתר המכס הפיני, בשתי המדינות יש פטור מלא מכל תשלום לחבילות ששווי תכולתן הוא עד 22 אירו, ועל מוצרים שמחירם עד 150 אירו אין מכס, רק מע"מ.

 

נראה שבהולנד אכן גובים עמלה על חבילות שהגיעו ממדינות שמחוץ לאיחוד האירופי. זוהי עמלת שחרור ממכס, על חבילות שערכן נמוך מ-50 אירו. היא אף מחושבת באחוזים ואינה מגיעה אפילו ל-40% מערך המוצר שבחבילה, בעוד שבישראל העמלה המתוכננת תהיה לעיתים גבוהה פי כמה מערכו.

 

העמלה תנתק את ישראל מהמסחר האלקטרוני

העמלה תיגבה, ככל הנראה בעוד מספר חודשים, על שחרור ממכס של חבילות ששווי תכולתן קטן מ-50 דולר. כלומר: כל החבילות שיישלחו באמצעות דואר ישראל, ששווי תכולתן נמוך מ-50 דולר, יעברו הליך של בדיקה במכס, ויחייבו בעמלת שחרור ממכס של 38 שקל במקום 0 שקלים כיום, בנוסף כל חבילה ששווי תכולתה גבוה מ-50 דולר ונמוך מאלף דולר, שעד כה לא עברה הליך של בדיקת מכס, למעט בדיקות רנדומליות, תעבור אף היא הליך בדיקת מכס, ובמקום אפס שקלים כיום, תחויב בתשלומי מע"מ, מכס, ועמלת שחרור ממכס. 

 

הסיבה לעמלה היא הפיכתה של רשות הדואר, בעבר רשות של המדינה, לחברה בע"מ שבבעלות המדינה. כיוון שהדואר היא כיום חברה מסחרית, חברות השילוח המסחריות האחרות הפועלות בשוק, טענו שאין יותר טעם לנקוט באפליה לטובתה, ויש להחיל עליה בדיקת מכס ככל החברות. בעצם הפיכתה לחברה מסחרית, החלה הדואר לשחרר ממכס באמצעות חברת עמילות מכס בשם געש, והחלה אף לגבות עמלה על שחרור ממכס של חבילות EMS. בעבר, התהליכים הללו נעשו באמצעות פקידי מכס, וכאמור, עלו לצרכן אפס שקלים.

  

"אין סיבה לעמלה החדשה שתייקר את העלויות לצרכנים", אמר ח"כ שאמה הכהן בדיון, "וכתוצאה מכך תנתק את תושבי ישראל מכל עולם המסחר האלקטרוני ותפגע באלפי צרכנים, כולל החיילים הבודדים שמקבלים חבילות מהוריהם בחו"ל על בסיס קבוע שיאלצו לשלם מאות ואף אלפי שקלים בשנה. 

 

ח"כ שאמה הכהן אף ציין כי "בעלי תחביבים כמו טיסנאים שזקוקים באופן שוטף לחלפים שאי אפשר להשיג בארץ ועכשיו התחביב שלהם יהפוך ליקר מידי. גם צרכנים שמוסרים מכשיר לתיקון אצל בעל מקצוע שמזמין חלק חילוף במיוחד מחו"ל לצורך התיקון, יאלצו להוסיף עכשיו עוד 38 שקל לחשבון הסופי, במיוחד כשאין אלטרנטיבה לרכוש אותם בארץ".

 

ח"כ דב חנין שהשתתף בדיון אמר:"יש לשקול מתן פטור לחבילות ספרים בגלל הפגיעה התרבותית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
ועם זאת משרד התקשורת מתנגד למהלך
צילום: ירון ברנר
ח"כ כרמל שאמה הכהן
מומלצים