חניון המריבה: המדינה תובעת 48 מיליון מאגד
מנהל מקרקעי ישראל תובע את חברת התחבורה בטענה כי היא מחזיקה מזה עשרות שנים בשטח של כ-20 דונם בכניסה לירושלים, שלא כדין ללא תשלום. "המתחם הוא בעל חשיבות אסטרטגית ממשית לפיתוח העיר", נטען בתביעה
מנהל מקרקעי ישראל תובע את חברת אגד בדרישה לפנות חניון אוטובוסים ומוסך השוכנים בכניסה לירושלים, בשכונת קרית משה. בכתב התביעה נטען כי החניון, ששטחו כ-20 דונם, מוחזק בידי אגד מזה עשרות שנים שלא כדין וללא תשלום.
על פי כתב התביעה, שהוגש לבית המשפט המחוזי בירושלים נגד אגד ונגד חברת מפעלי תחנות שניהלה את נכסיה של אגד במשך שנים, השטח הופקע בידי המדינה בשנות ה-50 של המאה שעברה לצורך הקמת מבני ציבור. חברת המקשר, אשר ברבות השנים התפרקה והתמזגה עם חברת אגד, טענה בעת ההפקעה כי היא בעלת זכויות על חלק מהמקרקעין.
במשך שנים ניהלה המדינה מגעים והליכים משפטיים עם המקשר, ולאחר עם אגד, ובמהלכם קיבלה אגד קרקע חלופית בשכונת תלפיות ובגבעת שאול. בתביעה נטען, כי המדינה היתה אמורה להעביר לידי אגד שטח חלופי נוסף בהיקף של כ-10 דונם, אולם החברה דחתה מספר אפשרויות לקרקע כזו שהוצגו בפניה.
על הנתבעת היה לפנות את השטח עד לאוגוסט 1987, נטען בתביעה, אולם הפינוי לא בוצע בניגוד להסכם. "תחת זאת, הנתבעת 1 דרשה את ביטול ההפקעה אשר בוצעה לפני למעלה מ-50 שנה לאחר שקיבלה את מרבית פיצויי ההפקעה המגיעים לה ואף מכרה חלק מהמקרקעין אותם קיבלה חלף פיצויי ההפקעה, לצדדים שלישיים", נטען.
"שמירה על אינטרס הציבור"
בתביעה נטען, כי המתחם הוא בעל חשיבות אסטרטגית ממשית לפיתוח העיר. החזקת המקרקעין "לא רק שאיננה מאפשרת פיתוח ראוי ונדרש של מתחם הכניסה לעיר הבירה אלא אף יוצרת מפגע חזותי קשה ופגיעה אסטטית של ממש", נטען בתביעה, "המדינה ועיריית ירושלים השקיעו בשנים האחרונות סכומי עתק לצורך שיפור פני העיר ובמיוחד הכניסה אליה. הותרת מוסך קרית משה במיקום הנוכחי, פוגעת במרקם העירוני ומסכלת את האפשרות לתכנן את האזור בצורה מתאימה".
עוד נטען בתביעה, כי בנוסף חלה "פגיעה בנכסי המדינה, הנובעת מעצם האחזקה של מקרקעי מדינה שלא כחוק והפגיעה בקופת המדינה הנובעת מאי תשלום דמי שימוש בעבור אחזקת השטח".
בתביעה נכתב, כי "המינהל מחויב לניהול המקרקעין תוך שמירה על אינטרס הציבור בהם, לרבות שמירה על המקרקעין לתועלת הציבור כולו. לנוכח היות המקרקעין משאב ציבורי מוגבל ויקר ערך החשוף לכליה, עמד בית המשפט העליון הנכבד, בשורה של החלטות, על האינטרס הציבורי לעקור משורש את תופעת הפלישות הבלתי חוקיות למקרקעי הציבור ושימושים בלתי חוקיים במקרקעין".
חברת אגד נדרשת לפנות את השטח, ולשלם למנהל מקרקעי ישראל דמי שימוש בסכום של 48.5 מיליון שקל.
50 שנה של הליכים ומגעים
מומלצים