שתף קטע נבחר

תנו מנוחה לרגליים: טיול ג'יפים בגליל התחתון

דרכים פתלתלות, אך לא סוערות מדי מחכות ברכס יודפת וסביבותיו: כרמי זיתים, שדות חרושים ונקודות תצפית עם נוף עוצר נשימה. המלצה למסלול עם מעט מאוד אספלט

הצורך לגלות עולמות חדשים נובע בין היתר מהמציצנות והסקרנות שמניעות את המין האנושי. קשה לנו להישאר מרותקים לכורסא בבית כשמספרים לנו על פינת חמד או תצפיות נוף מרהיבות. אף תוכנית טלוויזיה לא תשווה לדבר האמיתי, משב רוח מלטף, משק כנפי ציפורים וריח אדמה לחה לא "עוברים מסך".

 

זאת גם הסיבה שבגללה בחרתי הפעם בטיול ג'יפים על פני נהיגה ברכב פרטי בדרכי אספלט נוחות. אותו יצר סקרני שדוחף אותנו לגלות מקומות חדשים מצית את הדמיון כשאומרים לנו שאפשר להגיע לאתרים נחבאים רק ברכבי שטח. לא מדובר בטיולי ג'יפים אתגריים של גברים מסוקסים ומלכות מדבר, שמחפשים בולדרים ועמקים בוציים כדי להסעיר את האדרנלין, אלא בטיולים סולידיים שחודרים אל הבטן הרכה של הטבע.


שטח, אבל סולידי. שיירת הג'יפים  (צילומים: רונית סבירסקי) 

 

קק"ל מקיימת במסגרת סיוריה המודרכים טיולי ג'יפים בטבע פראי ובתולי, בדרכי נוף ובמעבה יערות. הצטרפתי לסיור עם מדריך הטיולים הוותיק דוד מלכה באזור גוש שגב והגליל התחתון. מסלול טיול שעובר על רכס יודפת ופורש פנורמת נוף נדירה. במפנה הדרומי צופים לעבר נופי הגליל התחתון ובצפוני לעבר הגליל המערבי. זהו אחד ממסלולי הטיול היפים בארץ.

 

אקורדיון הררי ואסם התבואה של הארץ

יום שישי סתווי ושמשי. השעה 08:00 ובדיוק מופתי מתקבצים בתחנת הדלק הסמוכה לכפר מנדא כתריסר ג'יפים נהוגים בידי מטיילים צמאי שטח. דוד מלכה שולף מפה ופוצח בהסבר ממצה על תוואי הדרך. הטופוגרפיה של הגליל התחתון דומה בצורתה לאקורדיון. שלוחות הרריות ועמקים שחורצים אותן ממערב למזרח. רכס נטופה ורכס יודפת תוחמים את האזור. הגליל התחתון מאופיין בגידולי שדה, עצי זית ושדות חיטה ושימש כבר לפני 2,000 שנים כאסם התבואה של ארץ ישראל.  


היו כאן הרבה לפנינו. עצי זית עתיקים במסלול

 

בתקופה הרומית עברו בגליל התחתון דרכים עתיקות שהובילו מעכו ומציפורי לירושלים והותירו אחריהן עדויות להתיישבות. הערבים התמקמו על מורדות הרכסים שסיפקו להם הגנה, מים וקרקע לחקלאות. בכפר מנדא מתקיימות עד היום מסורות עתיקות ואחת מהן מייחסת לכפר את מקום קבורתה של ציפורה בת יתרו ואשת משה רבנו. הגיאוגרף המוסלמי יאקוט, שחי במאה ה-13 לספירה, מזהה את האזור כמדין. הוא מספר על אריה אימתני שעמד בפתח קברה של ציפורה בלב היער העבות ומנע מאנשי הכפר לכרות עצים.

 

מסלול הטיול ממשיך דרך יער הר עצמון ומטפס לכאוכב אל- היג'א. דרך עפר בעלת עבירות קלה חושפת עשביה נמוכה ותוך הצמחייה רובצות פרות מדושנות ועגלים בני יומם. ממשיכים בנסיעה עד למזלג דרכים ופונים בשביל הימני לכיוון עלייה תלולה שהיא האתגרית ביותר במסלול. העלייה מספקת את רמת האדרנלין הדרושה לג'יפאים סולידיים, כשפסגת הריגוש מחכה בקצה. תצפית נוף מכאוכב אל היג'א משקיפה לעבר בקעת זבולון, רכס הכרמל ורכס הסולם. מרחבי גוש שגב, הכפרים סכנין, עראבה ודיר חנא. מהצד המערבי צופים אל הכנרת, המפרץ, הקריות, עכו, ראש הנקרה ובאופק גבול הצפון. סמוך לנקודת התצפית ניצב גן פסלים, שנועד לסמל דו-קיום השורר באזור. ברחבה ניטעו שלושה עצי דקל שמייצגים את שלוש הדתות.  


תצפית מכאוכב אל- היג'א

 

חוצים את הכפר ומתיישבים בצל עץ לבנה רפואית למרגלות תל יודפת. דוד מלכה מספר על תקופת המרד הגדול ברומאים ועל כתביו של יוסף בן מתתיהו. הרומאים שנואשו מהכנעת המורדים היהודים בירושלים ובהרי יהודה נקטו בתכסיס של ניתוק המרכז מאספקת המזון שהגיעה מהגליל.

המצביא הרומאי אספסיאנוס כבש את ישובי הגליל וצר על תל יודפת. 40 המגנים האחרונים, שחשים כי סופם קרב מחליטים להתאבד. יוסף בן מתתיהו משכנע את הלוחם שאמור היה להרוג אותו להיכנע לרומאים. הוא הופך לבן חסות של אספסיאנוס ונלקח לרומא. שם הוא מתעד בכתביו את מלחמות היהודים ומשאיר אחריו מסמך היסטורי נדיר.

 

הר השאבי מתנשא מול תל יודפת. הוא נקרא על שמו של לוחם יהודי אגדי בשם אלעזר בן שמי. בשיפולי הרכס משתפלים בתיו של היישוב יודפת שנוסד על ידי הוגה הדעות ד"ר יוסף שכטר. בהקמתו השתתפו חברי גרעין יובלים שנקראו "השכטרים". הם סייעו לקק"ל בייעור ובחקלאות באזור. היום הם מגדלים פקעות לפרחים.  


מבט מערבה מהר אחים

 

חוזרים אל הג'יפים ומטפסים לחניון הר אחים. הדרך עוברת ביער הר אחים לצד חוות גבינות בהר הרוח בין שדות ירוקים בשביל המסומן כחול-אדום-לבן. מתחברים לכביש מסומן כחול-לבן שמטפס בנתיב מזוגזג עד לפסגת הרכס. בקעת נטופה פרושה למרגלות ההר כשהיא עוטה שמלה בגווני אדמה חומים. בתקופה הקצרה שבה השדות הזהובים נקצרים והאדמה חרושה תלמים תלמים מקבלת האדמה גוונים של שוקולד או קפה עם חלב.

 

פינות נסתרות ביער

הדרך מטפסת בין חורש סבוך של עצי יער מחטניים ביער אחים ומתחברת לכביש פנימי בין יודפת להררית. מגיעים לחניון הר אחים שהוקם על ידי קק"ל. שבילי הליכה מוסדרים מובילים לפינות נסתרות ביער. שפע של מקומות לפרוש שמיכה ולערוך פיקניק אינטימי מול הנוף הגלילי ובקעת נטופה. המדריך מקצה לנו 45 דקות למנוחה ונשנושים בנוף הפתוח.


שפע של פינות חמד. הנוף מהר אחים לבקעת נטופה

 

יוצאים מהחניון חזרה לכביש יודפת-הררית, שהוא כביש ללא מוצא, פונים ימינה ונוסעים כחצי קילומטר עד לפניה אל דרך יער בצד שמאל מסומנת בירוק-לבן. חולפים על פני חניון צים ומגיעים אל נקודת התצפית של הר אחים. ההר קרוי על שמם של האחים פיליפוס ונטירא שהיו בין המורדים ברומא. מפסגת הר אחים נשקפים נופי הגליל המערבי, בקעת סכנין, ישובי משגב, לוטם, חזון, מכמנים וכמון, מישור החוף, רכס תפן, הר הארי והר כנען המתנשא מעל צפת.

 

מתקרבים לנקודת הסיום בכפר דיר חנא. שביל עפר מסומן כחול-לבן מוביל דרך יער צים ומגיע אל כרמי זיתים הפרושים על שטחים עצומים. מתחברים לשביל המסומן שחור-לבן שמתפתל ויורד עד לנקודה שבה נחשפת הכנרת במפתיע ומעליה נישא מצוק הארבל. זוהי אחת מנקודות התצפית היפות ביותר בארץ.

 


אחת הנקודות היפות בארץ. תצפית להר ארבל

 

שביל העפר יורד אל עבר הכפר דיר חנא ומגיע אל חלקת עצי זית עתיקי יומין. מטיילים בין הגזעים העבותים ומקשיבים להסברים על תהליך המסיק והפקת שמן הזית. מקנחים בבית בד מקומי, טועמים שמן, נוגסים בזיתים מרירים וצופים בשמן הזהוב שניגר מן המכונות. יוצאים מן הכפר וחוזרים למראות אספלט, בטון ומלט.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הג'יפים במעלה ההר, ליד יודפת
צילום: רונית סבירסקי
כפר מנדא. נקודת הכינוס
צילום: רונית סבירסקי
סמל לדו קיום. גן הפסלים
צילום: רונית סבירסקי
תל יודפת. מכירים את השכטרים?<
צילום: רונית סבירסקי
דיר חנא. קצת לפני הסיום
צילום: רונית סבירסקי
מומלצים