שתף קטע נבחר

אספירין: מונע סרטן ומחלות לב, אבל גם מסוכן

השבוע פורסם מחקר רחב היקף שמצא כי האספירין לא רק משכך כאבים, מוריד חום מפחית דלקות ומונע התקפי לב, אלא גם מפחית הסיכון לחלות בסוגים מסוימים של סרטן. משרד הבריאות מיהר להזהיר כי יש להיוועץ ברופא וכי נטילת אספירין טומנת בחובה גם סכנות. אז ממה צריך להיזהר והאם כדאי ליטול אספירין?

האספירין הוא אחד ההמצאות הגדולות בתולדות הרפואה. סוד הקסם האמיתי של החומצה הסליצילית התגלה במרוצת השנים, לא רק כתרופה יעילה להורדת חום ושיכוך כאבים, אלא גם באפקט דילול הדם המונע התקפי לב ושבץ מוחי ובאחרונה התגלתה גם יכולתה של התרופה למנוע מחלות סרטן. אולם השימוש באספירין אינו נטול סכנות.

 

במאמר שהתפרסם השבוע בעיתון הרפואי לנצט פורסמו תוצאות מחקר מאוניברסיטת אוקספורט, שהראה הפחתת תחלואה בסרטנים שונים אצל מי שנטלו משך 5 שנים ומעל אספירין. היום (ה') הזהיר משרד הבריאות כי "נטילת תרופות ללא ייעוץ רפואי עלולה לסכן את הבריאות ואף לגרום למוות. לאספירין כמו לתרופות רבות אחרות, יש תופעות לוואי ובנטילתם סיכונים משמעותיים. יש להיוועץ ברופא טרם נטילת אספירין או תרופות אחרות באופן קבוע".

 

היפוקרטס היה ראשון

אז אילו סכנות טומן בחובו האספירין? לפני שנדון בכך, הנה כמה מילים על תרופת הפלא. כבר בשנת 400 לפנה"ס הרופא היווני היפוקרטס, אבי הרפואה, רשם למטופליו תרופה להקלת כאב וחום שנרקחה מעלי עץ ערבה, שעשיר בחומר סליצין. באוגוסט 1897 הצליח הכימיאי הגרמני פליקס הופמן לסנתז חומר שהורכב מאותו סליצין, והצליח לשכנע את חברת באייר לשווק אותו. ב־1915 אושר האספירין לשיווק גם ללא מרשם רופא.

 

אספירין שייך לקבוצת התרופות נוגדות הדלקת שאינן סטרואידים (NSADS). הוא מורכב מחומצה אצטיל־סליצילית, שמתערבת במנגנונים שונים הקשורים ביצירת דלקת ובקרישיות הדם. הוא משמש לשיכוך כאבים, הורדת חום, הקלת תסמיני דלקות פרקים ומניעת היווצרות קרישי דם. האספירין נמכר כמרכיב בתרופות שונות ותחת מותגים רבים שמכילים את החומר המקורי.

 

האספירין מעכב שני אנזימים: האחד נקרא Cox-1 והוא אחראי על ייצור הריר (ששמו מוצין) שמגן על דופן הקיבה. השני נקרא Cox-2 והוא מווסת חומר כימי ששמו פרוסטגלנדין, שמווסת את חום הגוף, תחושת כאב ודלקת. בשנים האחרונות נמצא שהאפקט המגן של האספירין מתבטא בשני מישורים: הוא לא רק מסייע לדילול הדם, אלא גם מפחית את התהליך הדלקתי שנוצר בכלי הדם ותורם לחסימות בהם, מה שעלול לגרום להתקף לב ולשבץ מוחי.

 

כיום רושמים הרופאים אספירין לרוב החולים שנמצאים בסיכון גבוה למחלות לב וכלי דם: אלה שסובלים מיתר לחץ דם, סוכרת, השמנה, רמות גבוהות של כולסטרול, עישון או היסטוריה משפחתית של המחלות האלה. מחקרים רבים מצאו שאספירין מאריך תוחלת חיים ומונע תמותה. אחד המחקרים האחרונים, שפורסם השנה בארה"ב, מצא שהאספירין מגן מפני מוות ממחלות לב וסרטן בעשרות אחוזים, גם שנים אחרי תחילת הטיפול.

 

לא לילדים מתחת לגיל 12

אבל השימוש באספירין עלול להיות מסוכן מאוד. אחת מתופעות הלוואי העיקריות של משפחת התרופות נוגדות הדלקת שאינן סטרואידים היא נטייתן לגרות את הקיבה ולגרום לכיב ולדימום, משום שהן מעכבות, כאמור, את האנזים Cox-1 האחראי על ייצור הריר שמגן על הקיבה. מסיבה זו מומלץ ליטול אספירין אחרי האוכל (על קיבה מלאה). אספירין עלול גם לגרום למחלת ריי הנדירה, שגורמת לפגיעה מוחית ולפגיעה בכבד. מסיבה זו אסור לתת אספירין לילדים מתחת לגיל 12.

 

אספירין עלול גם להתנגש עם התרופות הבאות:

 

  • נוגדי קרישה: אספירין עלול להגביר את פעילותם של נוגדי קרישה ולהגדיל את סכנת הדימומים. נוגדי חומצה: בניגוד לאספירין הרגיל, אסור ליטול אספירין מצופה יחד עם תרופות נוגדות חומציות בקיבה (כמו זנטק או לוסאק), משום שהפחתת החומציות בקיבה פוגעת בפירוק הציפוי של התרופה ובשחרור האספירין לדם.
  • קורטיקו־סטרואידים: עלולים להגביר את סכנת גירוי הקיבה ואת הסיכון לכיב קיבה.
  • תרופות לשיגדון (מחלת גאוט): אספירין מעכב את פעילות התרופה אלופורינול ומקטין את הריכוז שלה בדם.
  • תרופות משתנות: אספירין יכול להפחית את הריכוז בדם של התרופה המשתנת אלדקטון, שניתנת לחולי אי ספיקת לב.
  • פנוברביטל: ריכוז תרופה זו שמיועדת לטיפול בפרכוסים עלול לרדת בנטילה עם אספירין.
  • פניטואין: רמות תרופה זו שמיועדת לטיפול בפרכוסים עלולות לעלות בנוכחות אספירין.

 

אז מה לעשות, האם ליטול אספירין או לא? התשובה לכך פשוטה: היוועצו ברופא המשפחה המטפל בכם. הוא ידע לאור מצבכם הרפואי, העבר שלכם והתרופות אותם אתם נוטלים, האם תהנו מהטיפול באספירין. כך או כך, אם התחלתם ליטול אספירין בהמלצת הרופא, שימו לב לתופעות כמו כאבי בטן ממושכים, דימום ממערכת העיכול, חולשה, או אנמיה. בכל מקרה כזה יש לשוב מיד לבדיקת רופא. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אספירין. להיזהר
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים