שתף קטע נבחר

יותר מגוון לחולי הצליאק: סימון הגלוטן ישתנה

ועדת הבריאות של הכנסת אישרה שסימון נוכחות הגלוטן במזון יהיה מחמיר פחות. חלק ממוצרי המזון שסומנו בעבר כמכילי גלוטן, בגלל נוכחות מזערית של החלבון המזיק לחולי צליאק, יסומנו כעת כמוצרים "ללא גלוטן"

חולי הצליאק יכולים לשחרר את החגורה: ועדת העבודה, הרווחה והבריאות אישרה היום (ב') פה אחד את תיקון תקנות בריאות הציבור בעניין סימון גלוטן במוצרי מזון. במסגרת התיקון, אפשר יהיה לסמן יותר מזונות ככאלה שאינם מכילים גלוטן, ועל כן הם יהיו מותרים לאכילה לחולי צליאק.

 

 

לפי התקנות החדשות, ובעקבות מחקרים, יסומנו מוצרים המכילים כמות מזערית של גלוטן כמוצרים "ללא גלוטן", כל עוד מדובר בכמות שחולי צליאק יכולים לספוג. זאת בניגוד לנהוג כיום - כך שאפילו גלוטן "בשיעור כלשהו", פוסל את המוצר מסימון "ללא גלוטן". מוצרים כאלה מכילים לעיתים את הכיתוב: "עשוי להכיל גלוטן".

 

ישראל בעצם תאמץ סף מרבי חדש של כמות גלוטן במזון, 20 חל"מ (ראשי תיבות של חלקים למיליון), שיאפשר את סימונו כ"ללא גלוטן", במקום אפס, כפי שנהוג כעת. בכך, יתרחב מגוון המזונות המותרים לאכילה עבור חולי הצליאק, הרגישים לגלוטן. התקנות ייכנסו לתוקף מיידית, עם פרסומן ברשומות.

 

כמו באירופה

האימוץ הזה נעשה בעקבות רגולציה שפרסמה הנציבות האירופית ב-20 בינואר 2009, המאמצת סף זה עבור מזונות שיסומנו בסימון "ללא גלוטן". הסף הזה אושר בעקבות החלטה של תקן הקודקס אלימנטריוס האירופי, עבור מזון לצרכים תזונתיים מיוחדים לאנשים הסובלים ממחלת הצליאק.

 

מחלת הצליאק (דגנת) היא מחלה אוטו אימונית, שהלוקים בה סובלים מרגישות לחלבון בשם גלוטן, שמתבטאת באי יכולת לעכלו, באופן שגורם נזקים למעי הדק. שיעורם באוכלוסיה של אלו שאינם יכולים לעכל גלוטן אינו גבוה - שכיחות של 1% - אך הוא משמעותי, משום שמדי שנה מתגלים יותר ויותר חולים כאלה.

 

גלוטן, המכונה גם חלבון החיטה, מצוי בדגנים שונים: חיטה,שעורה, שיפון שיבולת שעורה ומוצריהם (לתת, סובין). אכילת מזונות שמכילים גלוטן מביאה לכך שהגוף תוקף את רקמת המעי הדק, מה שפוגע בספיגת רכיבי תזונה אחרים. החולים סובלים מכאבי בטן ומשלשולים רבים, ואכילת גלוטן לא מבוקרת עשויה להביא להתפתחות כיבים ומחלות ממאירות.

 

כרגע, היצע המזונות הייעודיים לחולי צליאק בישראל דל מאוד. גם מחירם של התחליפים, כמו עוגיות ללא גלוטן, ולחם נטול גלוטן, גבוה. הלוקים במחלה יכולים כמובן להחליף מזונות כמו לחם, פסטה, פיצה, עוגות ומאפים; באורז, תירס וסויה, אבל גם רבים מהמוצרים שלכאורה אינם מכילים את הדגנים המזיקים, מתהדרים לעיתים בכיתוב: "עלול להכיל גלוטן".

  

יו"ר הוועדה, ח"כ כץ: "אני מברך את הוועדה ואת חברי הכנסת אשר יזמו את תיקון התקנות, אשר יקל על חולי הצליאק. זהו צעד ראשון במסע לשיפור איכות חייהם".

 

עו"ד ליאור חריש, מעמותת הצליאק: "אני נרגש. זהו יום גדול עבור הילדים שלנו; חברות ישראליות יוכלו להניח על המדפים מוצרים לחולי צליאק, אשר היו מותרים עד כה רק לייצוא למדינות שאימצו את הסף החדש, והיצע מוצרי המזון המותרים למאכל יגדל בבת אחת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
יותר מזונות מאושרים, יותר חולי צליאק מאושרים
צילום: Index Open
מומלצים