שתף קטע נבחר

היום דו"ח טירקל על המשט: לא צפוי נזק לישראל

הוועדה הישראלית לחקירת ההשתלטות על המשט לעזה, שבה נהרגו 9 טורקים, לא צפויה לפרסם מסקנות קשות נגד צה"ל, אך עשויה למתוח ביקורת. שידור חי ב-ynet החל משעות הצהריים

אחרי חודשים של שמיעת עדויות ומלאכת כתיבה, תפרסם היום (א') ועדת טירקל לחקר אירועי המשט לעזה את מסקנותיה הראשוניות סביב האירועים שהביאו למותם של תשעה אזרחים טורקים, לקרע עמוק ביחסים בין ישראל לטורקיה ובמידה רבה גם להסרת המצור על רצועת עזה. הוועדה בראשות השופט בדימוס, יעקב טירקל, צפויה לקבוע כי צה"ל פעל כראוי, אך לא מן הנמנע שתמתח גם ביקורת. ynet יעביר בשידור חי את מסיבת העיתונאים ב-14:00.

  

 

במסגרת הדו"ח שתפרסם תציג הוועדה את מסקנותיה - בראי המשפט הבינלאומי - בנוגע להחלטות שהובילו להטלת הסגר על עזה והשמירה עליו, וכן ללגיטימיות של פעולת השייטת שנועדה למנוע ממשט "החירות", ובו האונייה שהתפרסמה כ"מרמרה", להגיע לחופי עזה. מסקנות הוועדה יתייחסו גם לפעולות מארגני המשט, המשתתפים בו וזהותם.


ראש הממשלה נתניהו בוועדה (צילום: אבי אוחיון, לע"מ)

 

לפי ההערכות, מדינת ישראל לא תיפגע ממסקנות הדו"ח, אולם גורמים המעורים בנעשה בוועדה אמרו ל-ynet כי לא ניתן לקבוע שאין במסקנות אמירה ביקורתית על חלק מהפעולות שבוצעו. בשבוע שעבר אמר גורם המקורב לוועדה כי כל החברים בה, כולל שני המשקיפים הזרים, הסכימו שלוחמי השייטת לא הפרו את החוק הבינלאומי, גם כשהמבצע על הסיפון הלך והסתבך.

 

גם בטורקיה עוקבים

בפני ועדת טירקל העידו בכירים במערכת הביטחון ובמערכת הפוליטית והמדינית, בהם ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר הביטחון אהוד ברק, והרמטכ"ל רב-אלוף גבי אשכנזי. בין עדויותיהם נתגלעו גם סתירות, בעיקר בדבר שאלת האחריות והמידע שקיבל הדרג המדיני לפני ביצוע הפעולה. הסתירות בעדויות הובילו לביקורת ציבורית.


חייל צה"ל יורד אל הספינה - הישר אל הנוסעים המכים (צילום: דובר צה"ל)

 

במערכת המדינית מעריכים כי מסקנות הדו"ח יסייעו לישראל להתמודד עם הביקורת הבינלאומית על פעולות צה"ל, בעיקר הודות לנוכחותם של שני המשקיפים הזרים בוועדה - חתן פרס נובל לשלום מאירלנד דיוויד טרימבל, והמשפטן הקנדי קן ווטקין - הנחשבים למומחים בולטים במשפט הבינלאומי.

 

גם בטורקיה נערכים לפרסום תוצאות החקירה. העיתון הנפוץ "זמאן" דיווח בסוף השבוע על כך שהדו"ח שיפורסם היום צפוי לקבוע שצה"ל פעל כשורה. בעיתון נכתב גם כי בדיון במועצת הביטחון ביום רביעי שעבר מחה שגריר טורקיה באו"ם, ארטרוגול אפקן, על כך שישראל טרם הגישה לארגון את ממצאי ועדת טירקל, בעוד שהטורקים העבירו את ממצאיהם כבר בספטמבר. הוא גם קרא לאו"ם לגנות את ישראל בחריפות על רקע צעדיה השונים נגד הפלסטינים.

 

משט אחד, שש ועדות

ההשתלטות על המשט לעזה אירעה ב-31 במאי אשתקד לפנות בוקר. מאות פעילים שהגדירו עצמם "פעילי שלום" עשו דרכם לחופי הרצועה כדי לשבור את הסגר הימי שהטילה עליה ישראל, וסירבו להוראת חיל הים - שכרז להם ברשת הקשר - לעצור. אחרי שכל הפניות אליהם נותרו ללא מענה, השתלשלו חיילי צה"ל ממסוקים אל סיפון האונייה "מרמרה", עליה היו מאות רבות של פעילים. תמונות מזירת האירוע תיעדו את הנוסעים מכים קשות את החיילים, ואף חוטפים את חלקם לזמן קצר.


הרמטכ"ל אשכנזי מעיד בפני ועדת טירקל (צילום: AFP)

 

החיילים פתחו באש לעבר חלק מהנוסעים שהיו על האונייה, ומהאש נהרגו תשעה אזרחים טורקים. אחד מהם החזיק גם באזרחות אמריקנית. בעקבות האירועים החזירה טורקיה - שיחסיה עם ישראל ידעו הידרדרות קשה עוד לפני כן על רקע

מבצע "עופרת יצוקה" - את שגרירה מתל-אביב. מאז היא דורשת מישראל להתנצל בפניה באופן רשמי על האירועים ולפצות את משפחות ההרוגים. ישראל מסרבת להתנצל, וטוענת כי חלק ממשתתפי המשט היו פעילי טרור לכל דבר.

 

בעקבות דיונים שנערכו לאחרונה בין נציגים ישראלים לטורקים דווח כי חלה התקרבות בין הצדדים, וישראל עשויה לענות לפחות על הדרישה לפיצויים למשפחות ההרוגים, אך בפועל לא הבשיל הדבר לכדי מהלך ממשי. אירועי המשט נחקרו ונחקרים בידי לא פחות משש ועדות: ועדת טירקל, ועדת איילנד שמונתה מטעם צה"ל וקבעה כי הצבא לא התרשל אף שביצע כמה שגיאות, הוועדה שהקימו הטורקים, ועדת החקירה של מועצת זכויות האדם של האו"ם, והוועדה המשותפת הישראלית-טורקית שהקים מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יו"ר הוועדה טירקל. סתירות בעדויות
צילום: עמית שאבי
ח"כ חנין זועבי בוועדת טירקל. השתתפה במשט
צילום: נועם מושקוביץ
השר ברק מעיד בפני הוועדה. טורקיה דורשת התנצלות
צילום: עמוס בן גרשום לע"מ
מומלצים