שתף קטע נבחר

צילום: רון פלד

גרסת הגרדיאן: כך הודלפו מסמכי המשא ומתן

העיתון הבריטי, שחבר לרשת "אל-ג'זירה" בפרסום 1,600 מסמכי המו"מ בין ישראל והפלסטינים, משרטט תמונה על מארג הכוחות בתוך צוות המשא ומתן הפלסטיני, ומספר כיצד בדק את המידע שהחל לזרום לפני כמה חודשים. ברקע: חילוקי דעות וחוסר נחת בקרב הפלסטיניים לנוכח הפשרות המתגבשות

כיצד הודלפו מסמכי המשא ומתן בין ישראל לפלסטינים? מדוע דווקא עכשיו, ועל-ידי מי? העיתון הבריטי "גרדיאן" שמשמש כשותפה של רשת הטלוויזיה "אל-ג'זירה" שרטט הלילה (יום ב') את מארג הכוחות בתוך צוות המשא ומתן, ובאמצעותה ניסה לצייר את הסיבות לחשיפת המידע מבלי לחשוף את המדליפים.

 

1,600 המסמכים החשאיים שהודלפו לרשת הטלוויזיה הקטארית "אל-ג'זירה", מתעדים 10 שנות מגעים בין ישראל לפלסטינים, מאז נכשל המשא ומתן שקיים נשיא ארה"ב לשעבר קלינטון עם אהוד ברק ויאסר ערפאת בקמפ דיוויד בשנת 2000, ועד לשיחות פרטיות שקיימו אשתקד הצדדים עם גורמים בכירים בממשל אובמה.

 

המו"מ נחשף - כל הדיווחים ב-ynet:

 

המסמך המוקדם ביותר בהדלפה הוא תזכיר מספטמבר 1999 הנוגע לאסטרטגיית המשא ומתן הפלסטינית, ואילו האחרון ברצף הכרונולוגי מתוארך לספטמבר 2010, ובו מתואר מסר שהעבירה הרשות הפלסטינית לממשלת מצרים בנוגע לגישה לרצועת עזה.

 

מרבית המסמכים, כך לדברי העיתון הבריטי, נוגעים בשיחות שהתקיימו בשנים האחרונות, עוד לפני ועידת השלום שהתקיימה באנאפוליס בשלהי 2007. המסמכים, התזכירים ותמלולי השיחות, נכתבו על-ידי פקידים ביחידת העזר של צוות המשא ומתן הפלסטיני (NSU). יחידה זו היא גורם הסיוע המשפטי והטכני החשוב ביותר של הפלסטינים במגעים עם ישראל. מסמכים אחרים מקורם בדו-שיח האינטנסיבי שמקיימת הרשות הפלסטינית עם מנגנוני הביטחון האמריקנים והבריטים.

 

חוסר נחת ופרישת הפקידים

גרידאן מסביר כי המסמכים הודלפו לאורך תקופה של חודשים ממקורות שונים לאל-ג'זירה. חלק מאותם מסמכים נלקחו על-ידי העיתון הבריטי "לבדיקת מהימנות" אצל גורמים שהיו בעבר מעורבים במשא ומתן המדיני או אצל מקורות דיפלומטיים ומודיעיניים שונים. NSU הוא באופן רשמי חלק מאש"ף. הוא ממוקם ברמאללה ופועל תחת פיקוחו של ראש צוות המשא ומתן הפלסטיני, סאיב עריקאת. הוא זוכה בין היתר למימון בריטי וזוכה לסיוע מצד פלסטינים-אמריקנים ולעורכי דין אחרים בפזורה הפלסטינית ברחבי העולם.

 

  • לחצו כאן לצפייה במפה בגודל מלא (חלק 1)
  • לחצו כאן לצפייה במפה בגודל מלא (חלק 2)

     

    במקרים שבהם מתוארות שיחות בין מנהיגי ישראל והפלסטינים - במיוחד אלה שבין מחמוד עבאס (אבו-מאזן) לבין אהוד אולמרט - נציגי NSU לא היו נוכחים בשיחות. ואולם, דו"חות על מפגשים אלה ניתנו על-פי רוב מאוחר יותר ליחידה לצורכי ארכיון. בין הדמויות המשמעותיות ב-NSU שמוזכרים על-ידי העיתון הבריטי: עורך הדין הערבי-אמריקני זיינה סלאחי (כיום עובד שגרירות ארה"ב בקהיר), עורך הדין הצרפתי-פלסטיני זיאד קלוט שכתב באחרונה את הספר "לא תהיה מדינה פלסטינית", וראמי דג'אני שהעובד יחד עם שליח הקוורטט למזה"ת, טוני בלייר.

     

    עוד מציין העיתון כי השפעת ה-NSU בתהליך המדיני עוררה לא פעם מתיחות בתוך ההנהגה הפלסטינית, וכי "חוסר הנחת" בקרב גורמים ופקידים בתוך היחידה הלך וגבר עם הזמן וגרם לפרישתם של רבים. הסיבה לפרישה נובעת בית היתר מאי הסכמה עם אופן התנהלות השיחות והכיוון שאליהן הן מתקדמות.

     

    גרדיאן מדגיש כי הנהגת פתח צפויה להאשים את "אל-ג'זירה" כבעלת אג'נדה הנוגדת את זו של הרשות הפלסטינית וכמי שמסייעת לחמאס ולפטרונה האיראני. במסמכים שפרסם "אל-ג'זירה" נמחקו פרטים כמו כתובות דואר אלקטרוני, מספרי טלפון וכל מידע נוסף העלול להסגיר את זהות מדליפי המסמכים.

     

    עורך גרדיאן, אלן רוסברידגר, פרסם אף הוא הבהרה בעקבות פרסום המסמכים וכתב: "שיתוף המסמכים שהשיגה רשת אל-ג'זירה נועד כדי להבטיח נגישות גדולה יותר. גרדיאן אימת באופן עצמאי את החלק הארי של המסמכים, אך לא ביקשנו או שלא ניתנה לנו גישה למקורות המסמכים עצמם. כחלק מההסכם עם אל-ג'זירה, נפרסם עד שמונה מסמכים ביום. במסגרת עבודתנו עם המסמכים במשך כמה שבועות, גיבשנו השקפה משלנו על סיפורים מסוימים ואנו שומרים על עמדה מערכתית בנוגע לפרסומם". 


  •  

    Read this article in English

     

    בהכנת הידיעה השתתף יונתן ובר
    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    עריקאת. הפשרות עוררו ביקורת
    צילום: AP
    מומלצים