שתף קטע נבחר

הרשתות החברתיות בסיוע למהפכה

"פייסבוק", "טוויטר" ויתר הרשתות החברתיות הפכו לפעילות מאוד במצרים בימים האחרונים. סרטונים, תמונות וגם מידע שלפעמים מתברר כמופרך - מופץ באותם אתרים

לא משנה מה יהיו תוצאותיה של הטלטלה האוחזת במצרים כיום, אחד הסממנים המרכזיים שלה, אם לא המרכזי שבהם הוא השימוש ברשת האינטרנט וברשתות החברתיות. אמנם, אין זו הפעם הראשונה בה הפייסבוק גורם לכאבי ראש למשטר המצרי. כבר לפני כשלוש שנים התארגנה הפגנת המונים, אולי הסנונית הראשונה למהומות בימים אלה, דרך הפייסבוק. אז הסיבות היו אותן סיבות - עלייה חדה במחירי המזון. גם לקראת הפגנות אלה יצרה רשת "אל-ג'זירה" הקטארית מתיחות מכוונת בשידוריה, אלא שאז הצליחו המצרים לדכא את ההפגנות הקטנות בעודן באיבן.

 

מצרים על סף הפיכה - כל הדיווחים, הכתבות והתמונות - בעמוד מיוחד

 

אלא שתופעת הרשתות החברתיות הלכה והעמיקה בעולם הערבי. המהומות באיראן לפני כשנה וחצי, בסיוע הסרטונים ב"יוטיוב" והדחת נשיא תוניסיה תוך שימוש ניכר בפייסבוק ו"טוויטר", היו המתאבן, והמהומות במצרים מאיימות להפוך רק ל"מנה הראשונה" בארוחה הקטלנית של המזרח התיכון.

 

על-פי הדיווחים ברשת "אל-ערביה", מספר המשתמשים ב"פייסבוק" במצרים זינק משמעותית בימים האחרונים, ועל פי הדיווח חצה את רף החמש מיליון. אז מה רואים הגולשים במצרים? הגורם אולי הכי פופולרי היא "רסד" - מעקב בעברית, מעין רשת חדשות מקומית הדומה ל"פייסבוק". ברשת זו גולשים כ-350 אלף איש. ב"רסד" מעלים מדי כמה דקות עדכוני חדשות בנוגע למהומות במדינה. אולם הם לא מסתפקים רק בכך. בצידו הימני של העמוד ניתן להבחין בסרטוני וידאו שצילמו מפגינים באמצעות הסלולר, עוד כלי חשוב במהומות במצרים, וכן עדכוני וידאו מהרשתות הערביות השונות.


קריקטורה נגד מובארק

 

אך "רסד" הוא אתר סולידי בעיקרו. "פייסבוק" מלא בקבוצות המעלות ספקולציות שונות ומשונות ושמועות חסרות בסיס. באותן קבוצות ניתן היה לקרוא אתמול על הפיכה ממשמשת ובאה נגד הנשיא מובארק מקרב שורות הצבא, על בריחתם של בניו של מובארק ואשתו ללונדון - ידיעה שהוכחשה באופן רשמי על-ידי המצרים - ועל הברחת כספים מאסיבית מהבנק המרכזי במצרים.

 

קבוצה פופולרית נוספת, היא "כולנו חאלד סעיד", על שמו של צעיר מצרי שנהרג לפני כחצי שנה בידי המשטרה. הקבוצה, בה גולשים מאות אלפי בני-אדם, ממשיכה לתמוך במהומות ככל האפשר. קבוצה פופולרית נוספת אינה מאוגדת בהכרח כקבוצה אחת, אלא כפעילים של תנועת ה-"6 באפריל" - אותה תנועה שקמה לפני ההפגנה הכושלת לפני כשנתיים. פעילים אלה מעלים מאות של סרטונים לרשת האינטרנט, גם בפייסבוק, בהם נראות המהומות ו"קולו של האזרח הקטן".

 

סרטונים וקריקטורות

הסרטון המככב שם כעת מופיע גם ברשת הסרטונים "יו-טיוב", שם נראה כי כבר נמצא אחד מסמלי המהומות - אדם מבוגר שאומר "איננו מחבלים, אנחנו העם של מצרים. תחי מצרים! די לשחיתות ולעושק!", בעודו מתגולל על הארץ ומנשק אותה. אם בסמלים עסקינן, סמל נוסף במהומות בינתיים הוא אותו צעיר מצרי שנורה למוות בהפגנות בסיני. סוכנות הידיעות AP הפיצה את הסרטון שזכה בינתיים לתהודה רבה. "סמלים" אחרים הם צעירים מצרים, שנפגעו בהתנגשויות עם המשטרה המצרית בכיכר "א-תחריר" בקהיר.

 

ה"פייסבוק" הוא גם כר פורה לתמונות וקריקטורות  נגד הנשיא מובארק. בעמוד אחר ניתן למצוא קריקטורות

 יוצאות דופן נגד הנשיא המצרי. צפייה בהן רק תיתן טעימה מהאווירה הארסית ברשת האינטרנט.

 

כשאלו הם פני הדברים, מה הפלא שרשת "אל-ג'זירה", החלוצה להבין את הטכנולוגיה בעולם הערבי, פתחה עמוד במיוחד ברשת האינטרנט, בו ניתן לצפות בשידוריה בשידור חי לצד עדכוני גולשים מה"טוויטר". גם עמוד זה זוכה לפופולאריות רבה. מה הפלא כשגם "האחים המוסלמים" משיקים "טוויטר" משלהם, לבטח על רקע ניסיונות המשטר המצרי להפיל את הרשתות החברתיות השונות. כעת ברור לגמרי מדוע משטרו של חוסני מובארק נמצא מול יריב תקשורתי כלל לא שקול לו.


פורסם לראשונה 29/01/2011 23:38

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ההפגנות בקהיר
צילום: AP
קשר דרך הפייסבוק
צילום: AP
מומלצים