שתף קטע נבחר

הרמטכ"ל דתי? "שהמינוי יהפוך לקבוע"

קצינים בכירים לשעבר מהמגזר לא מתלהבים יתר על המידה ממינוי של נווה לרמטכ"ל זמני, אך הרב דרוקמן מביע תקווה שהמינוי לא יסתיים בתקופה הקצובה. הרבצ"ר לשעבר רונצקי צופה מינויים של דתיים נוספים במערכת הביטחון

רמטכ"ל גולנצ'יק ראשון כבר היה לצה"ל, ובעוד שבועיים יהיה כנראה גם אחד עם כיפה - ולמרות שמדובר במינוי זמני, יש דתיים שחוגגים את כיבוש היעד מספר אחת בצבא על-ידי האלוף יאיר נווה. אמנם קצינים בכירים במיל' מהמגזר מצננים את ההתלהבות בטענה שאין לדבר משמעות, אך כמה רבנים אינם מסתירים את תחושת הסיפוק - וכבר חושבים על רמטכ"ל דתי קבוע וגם ראש שב"כ עם כיפה.

 

 

 

יושב ראש הנהלת איגוד ישיבות ההסדר, הרב חיים דרוקמן, מבכירי הרבנים בציונות הדתית, הוא המגשר מספר אחת בין החיילים הדתיים לצבא בעיתות משבר, וגם מכיר באופן אישי את סגן הרמטכ"ל. הבוקר (יום ד') אמר כי הוא מברך את נווה על התפקיד המיועד לו, והביע תקווה ש"זה לא יהיה זמני".

 

לדבריו, אם נבחר לכך הוא כנראה מתאים לעמוד בראש הצבא, ולפיכך אין סיבה שלא להפוך את המינוי לקבוע. "ברכת ה' תלווה אותו.

הצלחתו היא הצלחת עם ישראל", אמר.

 

על-פי הרב דרוקמן, שיוכו המגזרי של הרמטכ"ל הזמני המיועד מוכיח כי עולם התורה הציוני הביא לכך שהציבור הדתי תורם לעם ולמדינה בכל התחומים - וגם מוביל בהם. עם זאת טען, כי אורח חייו הדתי של נווה, המחייב אותו כאדם פרטי - לא ישפיע על תפקודו המקצועי כמפקד העליון של הצבא, כפי שהוא לא משחק תפקיד משמעותי אצל בכירים בתחומים אחרים.

 

"מי שמביע דאגה מזה שהרמטכ"ל דתי הוא צר אופקים וההסתכלות שלו צרה וגמדית", הוסיף הרב. "הדלת פתוחה בפני כל אחד שתורם ומוכיח את עצמו, ואף אחד לא מעדיף אותו בגלל דבר כזה או אחר, ובוודאי שלא משום שהוא דתי או לא דתי. אותם אלה טענו בעבר שהדתיים משתמטים, ועכשיו כשהם מתגייסים, מתקדמים ותופסים עמדות – גם זה לא טוב? זו צרות עין אמיתית".

 

"דתי לא חפיפניק"

הרבצ"ר לשעבר, תא"ל (מיל') אביחי רונצקי, סבור כי זהותו הדתית של הרמטכ"ל תבוא לידי ביטוי בעיקר ב"רמת השיח" של אלוף נווה, ופחות בתפקוד הצבא בשטח. "כל מי שמכיר את הצבא ואת המפקדים יודע שהם מחויבים בראש ובראשונה לתפקיד, בלי שום קשר להשקפתם ולמקום שממנו הגיעו, ולכן לא מצפים או חוששים מהתנהלות שונה בעניינים מבצעיים או בפינוי ישובים... מי שכן מרגישים מאוימים הם אלה שלא מתוך הצבא, מהיחידות הקרביות. אלה שגם לא עושים מילואים".

 

עם זאת, רונצקי אומר כי "אדם הוא לא מחשב, יש לו אישיות ועולם ערכים, וכל מה שהוא ספג במקומות שמהם הגיע משפיע על תפקודו". לדבריו, עניין זה יבוא לידי ביטוי בדיונים בטחוניים, ואפשר שגם בהחלטות מבצעיות. למשל, במתן משקל גדול יותר לערכי מוסר המלחמה ביהדות, על פני ערכים אחרים.

 

על נווה עצמו אמר הרב רונצקי: "הוא אדם אמיתי ויסודי מאוד מכל הבחינות. ברמה הדתית - רציני וממש לא חפיפניק, ובאופן כללי הוא אדם שהולך עם האמת שלו, ותמיד אומר את מה שהוא חושב".

 

תא"ל רונצקי מתאר מצב שבו כמעט בכל היחידות הלוחמות יש רוב מפקדים דתיים בקרב הקצונה הבכירה – תופעה שרק הולכת וגדלה. לדבריו, גם בזרועות אחרות של מערכת הביטחון מתרבים חובשי הכיפה, ומהכירותו עם השב"כ הוא מעריך – וכמוהו גם אחרים – שבעוד ארבע-חמש שנים יכהן בראש הארגון אדם דתי.

 

"מינוי של משחק מלוכלך"

"עושים רעש גדול מדי ממינוי קצינים חובשי כיפה לתפקידים בכירים", אומר האלוף הדתי הראשון (חוץ משלושה רבנים צבאיים ראשיים), יעקב עמידרור. "הסנסציה שהייתה כשאני קיבלתי את הדרגות נראתה לי מיותרת, וגם היום אין לזה מקום".

 

מה שחשוב בעיניי אלוף (במיל') עמידרור הוא עולם הערכים של הרמטכ"ל, ולא השיוך המגזרי: "אנחנו לא צריכים מכונות, אלא בני אדם ערכיים. ואוי ואבוי לנו אם לא יהיה לנו את זה בראש הצבא".

 

לדבריו, אך טבעי הוא שמפקדים צעירים ומוכשרים שיוצאים לקצונה וחותמים קבע, יגיעו בסופו של דבר לקצה הפירמידה, וריבוי בוגרי הישיבות והמכינות בקרב המג"דים והסמח"טים אכן תואמת את זמן תחילת התופעה, לפני כ-20 שנה.

 

עם זאת, עמידרור מבין את "גאוות היחידה" ואומר כי היא מוצדקת היום בציבור הדתי, כפי שהייתה מוצדקת בעבר אצל בני הקיבוצים. הוא הביע אכזבה מגורמים שונים המוטרדים מ"כיבוש" הדתיים את הצבא, ואמר: "כשאני הייתי בצנחנים היו אולי עשרה חובשי כיפה בחטיבה, וחלק ניכר היו מושבניקים, ולא הרגשתי מיעוט נדכא או מאוים".

 

אלוף (במיל') דתי נוסף הוא אלעזר שטרן, שמקפיד עוד יותר מעמידרור שלא להתלהב. "אני לא חוגג", הוא מבהיר, "אין לדבר זה שום משמעות בעיניי – חוץ מהעובדה שמדובר במעשה מטורף. אם וכאשר יהיה בעתיד משהו רציני יותר, זה יהיה ראוי להתייחסות רצינית".

 

על-פי שטרן, אלוף נווה משמש "שחקן מרכזי" במהלך מלוכלך בצמרת צה"ל ומשרד הביטחון, ולכן גאוות הציבור הדתי על מינויו לתפקיד הזמני היא "קשקוש". לדבריו, "כל אלה שחוגגים הם אגואיסטים, כי כולנו יודעים שבלי הניהול המסריח שהיה פה, נווה לא היה נבחר פעמיים – לא לתפקיד סגן הרמטכ"ל וגם לא לכהן כרמטכ"ל זמני".

 

"בסך הכל סתימת חור"

לתא"ל (מיל') אפי איתם, כמו לאלעזר שטרן, בטן מלאה על התנהלות הממשלה, ובעיקר זו של שר הביטחון, אהוד ברק, בפרשת מינוי

הרמטכ"ל וב"גירושו של אשכנזי", ולכן הוא אינו מתרשם מכך שקצין דתי יקבל את התפקיד באופן זמני. "אני עוד מקווה שזה לא יאושר", אמר.

 

"אני לא חושב שיאיר נווה שמח בכלל מעצם ההגדרה ומהמינוי, או שהוא רואה בזה איזשהו הישג או פריצת דרך", הוסיף איתם. "זו בסך הכל סתימת חור, ומי מאיתנו היה רוצה להיות במקום כל כך מביך ומביש? אני מתייחס לזה כאל השתלשלות אירועים טראגית ועצובה, שעושה עוול לכולם. היה פה טירוף וטמטום מערכות".

 

על נווה, כאדם וכמצביא, אמר אפי איתם: "הוא קצין מצוין, ראוי וערכי, ובשולי הסופרלטיבים האישיים והמקצועיים שאני חולק לו, אני גם מציין שהוא יהודי שומר תורה ומצוות". עוד הוסיף: "מדינת ישראל זקוקה עכשיו לרמטכ"ל טוב – והוא יכול להיות דתי או חילוני - שיחזיר למוסד הזה את כבודו, אמינותו וערכו בעיני הציבור. האיש שייבחר יצטרך להיאבק קשה כדי להחזיר לעצמו ולתפקיד שהוא ממלא את עצמאותו המחשבתית והמקצועית".

 

  • רמטכ"ל זמני או להאריך את כהונת אשכנזי? הצביעו בפייסבוק
  •  

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: צביקה טישלר
    הרב רונצקי. "אדם הוא לא מחשב"
    צילום: צביקה טישלר
    הרב דרוקמן. "ברכת ה'"
    צילום: גיל יוחנן
    עמידרור. "ערכים בראש"
    צילום: אמיר כהן
    צילום: גיל יוחנן
    שטרן. "לא חוגג"
    צילום: גיל יוחנן
    נווה. מינוי זמני
    צילום: גיל נחושתן
    מומלצים