שתף קטע נבחר

צילום: AP

הצבא המצרי: מחויבים לכל ההסכמים

בכיכר א-תחריר בקהיר נשארו אלפים שמסרבים להפסיק את המחאה, דורשים לבטל את מצב החירום ולשחרר את האסירים הפוליטיים. המועצה העליונה של הכוחות המזוינים, שתפסה את השלטון, הודיעה שתכבד את כל ההסכמים עליהם חתומה מצרים, ושהממשלה הנוכחית תכהן כממשלת מעבר

פחות מיממה לאחר השלמת ההפיכה ההיסטורית במצרים, הצבא שתפס את מושכות השלטון אחרי הפלתו של חוסני מובארק מנסה להרגיע את החששות בישראל ובמערב, ולהציג חזות של יציבות. "המועצה העליונה של הכוחות המזוינים מחויבת לכל ההסכמים האזוריים והבינלאומיים שחתמה מצרים", נמסר אחר הצהריים (שבת) בהודעה מיוחדת. אתמול קראו בישראל לשמור על הסכום השלום בין המדינות, למרות הזעזועים.

 

מזרח תיכון חדש - עדכונים אחרונים ב-ynet:

מדברים על ההיסטוריה במצרים בפייסבוק של ynet

 

בהודעה, הרביעית במספר של הצבא מאז יום חמישי, נאמר כי הממשלה הנוכחית תכהן כממשלת מעבר עד להקמת ממשלה חדשה, וכי יש להיערך להעברת שלטון מסודרת בדרכי שלום לממשלה אזרחית חדשה שתקום. לא נמסר על לוח זמנים לצעדים.

 

בינתיים, נראה שהתפטרות מובארק לא הרגיעה לגמרי את העם שהביא להפלתו. אחרי החגיגות הגדולות הלילה בקהיר, בהן השתתפו על-פי ההערכות מיליוני בני-אדם, נשארו בצהריים בכיכר א-תחריר אלפי מפגינים, המסרבים לעזוב את המקום. חלקם שרים ומניפים את דגלי מצרים ואחרים אומרים כי המחאה לא תמה. לפי דיווח רשת "סקיי" הבריטית, ההפגנות ייפסקו הלילה אולם יתחדשו מדי יום שישי.

 

מפגיני האופוזיציה המצרית אמרו כי הם מתחייבים להישאר בכיכר, עד אשר המועצה העליונה של הכוחות המזוינים תקבל את דרישותיהם לרפורמה במלואן. בהודעה של קבוצת מתנגדי משטר הם דרשו לבטל את מצב החירום המונהג במצרים, לשחרר את כל האסירים הפוליטיים ולפרק את כל בתי-הדין הצבאיים. בנוסף, הם דרשו מעורבות אזרחית בתהליך המעבר לדמוקרטיה.


להמשיך או לא להמשיך? המפגינים בכיכר א-תחריר (צילום: AFP)

 

עוד קודם להודעת הצבא על כיבוד ההסכמים, הועברה רשימה של אנשי ממשל בהווה ובעבר שנאסרה יציאתם ממצרים ללא אישור. גורם בנמל התעופה של קהיר סיפר לסוכנויות הידיעות על הרשימה, אך לא גילה מי מופיע בה. הוא כן ציין שהאיסור כבר גבה "קורבן" ראשון - שר המידע שלח את מזוודותיו לטיסה ללונדון אך כלל לא הגיע אליה, כנראה מששמע על האיסור.

 

כמו כן, הרשויות במדינה קיצרו את שעות העוצר ברחובות קהיר. כך דיווחה הטלוויזיה הממלכתית. העוצר שמוטל מדי ערב ב-20:00 עד 06:00 למחרת, יתחיל בחצות ויסתיים באותה השעה.

 

צילום: AFP

 

במצרים מנסים לחזור לשגרה. מוקדם יותר היום פירקו אנשי הצבא את המחסומים שהוצבו בכיכר א-תחריר, שהפכה לסמל המהפכה. כמו כן הוסרו גדרות תיל, שהוצבו מול המוזיאיון הלאומי. עם זאת, עדיין נראים במקום כמה טנקים, לצד כלי רכב שהושחתו על-ידי המפגינים בימים האחרונים.

 

הפגנת שוטרים באיסמעליה

בעיר איסמעיליה שעל תעלת סואץ הפגינו מאות שוטרים נגד השחיתות בקרבם ונגד פקודות מפקדיהם לפתוח באש על מפגיני האופוזיציה. שוטרים במדים וחברים במשטרה החשאית צעדו תחת הכותרת "המשטרה והעם ביחד", בהשאלה מסיסמה דומה של המפגינים ביחס לצבא. המשטרה שנואה בקרב המצרים, ומאז תחילת ההפגנות הם התארגנו לוועדי הגנה מקומיים נגד שודדים ופושטים.


המחסומים הוסרו, החגיגות נמשכו (צילום: AP)

 

את ההודעה על התפטרות מובארק מסר אמש סגנו, עומר סולימאן, בהצהרה קצרה בטלוויזיה המצרית. אחרי ששלשום התאכזבו המפגינים כשמובארק אמר בנאומו שאין בכוונתו לפרוש, השמיע סולימאן את הבשורה שלה כה ציפו: הנשיא התפטר, והעביר את השליטה במדינה לידי הצבא. שעות אחרי ההכרזה, איש לא ידע עדיין להיכן נעלם מובארק. רשת "אל-ערבייה" דיווחה בצהריים כי מובארק טס מקהיר לבית הקיט שלו בשארם א-שייח, אך לא ניתן אישור רשמי לדיווח.

 

כעת, משמובארק אינו עוד נשיא מצרים, המועצה הצבאית העליונה היא ששולטת במדינה. בראש המועצה הזו עומד שר ההגנה, מוחמד חוסיין טנטאווי, שאמש פגש מפגינים ליד ארמון הנשיאות בקהיר, יצא ממכוניתו, ובירך אותם. בהודעה שפרסמה המועצה הצבאית העליונה היא הבהירה כי היא אינה מהווה תחליף לרצון העם, ותבחן צעדים בדרך להגשמת שאיפותיהם של

 האזרחים המצרים. מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, קרא אמש לעבור ממשטר צבאי לאזרחי במצרים בהקדם. רשת "אל-ערבייה" דיווחה כי הצבא מתכוון להודיע על פיזור הממשלה והפרלמנט, בדרך לבחירות דמוקרטיות.

 

הדחת מובארק באה בתום שלושה שבועות של הפגנות מחאה חסרות תקדים נגד משטרו, ששלט בארץ הנילוס בשלושת העשורים האחרונים ביד רמה, ולמרות קרבתו למערב - דיכא בכוח זכויות אדם. בהתנגשויות בין כוחות הביטחון למפגינים במהלך השבועות האלה ברחבי מצרים כולה נהרגו לפחות 300 בני אדם, ואלפים נוספים נפצעו. רבים התייחסו להתקוממות, שלובתה על-ידי רשת "אל-ג'זירה" הקטארית, כהמשך למחאה העממית שהביאה שבועיים לפני כן להדחת נשיא תוניסיה, זין אל-עבדין בן-עלי.

 


פורסם לראשונה 12/02/2011 15:12

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מפגינים היום בקהיר
צילום: AP
הצבא לא עזב את הכיכר
צילום: AP
והיו מפגינים שחזרו הביתה
צילום: AP
מומלצים