שתף קטע נבחר

האחים המוסלמים: לא רוצים כוח, לא נרוץ לשלטון

התנועה המצרית שמעוררת חשש בישראל ובמערב מציגה חזות מפויסת, יום לאחר התפטרות מובארק: "לא נתמודד על הנשיאות, לא נשאף לרוב בפרלמנט. אנחנו מעריכים את הנתיב שלקחה המועצה הצבאית העליונה, להעברת שלטון בדרכי שלום"

ביום שאחרי השלמת הפיכת העם במצרים, חוסר הוודאות עדיין שולט במדינה. למרות שההגה עבר מהנשיא חוסני מובארק לידי "המועצה העליונה של הכוחות המזוינים", כלומר הצבא, העתיד לוט בערפל. החשש הגדול בישראל ובמערב הוא מעליית כוחו של האיסלאם הקיצוני, ובהמשך לצבא - גם תנועת "האחים המוסלמים" מבקשת היום (שבת) להרגיע. "אנחנו לא רוצים בכלל לתפוס את השלטון", הודיעה התנועה.

 

מזרח תיכון חדש - עדכונים אחרונים ב-ynet:

מדברים על ההיסטוריה במצרים בפייסבוק של ynet

 

"האחים המוסלמים לא מחפשים רווח אישי, לכן לא יתמודדו על הנשיאות ולא ישאפו להשיג רוב בפרלמנט", נמסר. "הם רואים עצמם משרתים של העם המכובד הזה".

 

מוקדם יותר היום הודיעה המועצה הצבאית השולטת במדינה שתכבד את כל ההסכמים האזוריים והבינלאומיים שעליהם חתומה מצרים, וראש הממשלה בנימין נתניהו כבר בירך על כך. הממשלה הנוכחית תכהן כממשלת מעבר עד להקמת ממשלה חדשה, נמסר עוד, וכן כי "יש להיערך להעברת שלטון מסודת בדרכי שלום לממשלה אזרחית חדשה שתקום". לא נמסר על לוח זמנים לצעדים.

 

האחים המוסלמים מבקשים כנראה להציג חזות מתונה ומפויסת, ובהודעתם מהיום בירכו את המועצה הצבאית העליונה: "אנו תומכים ומעריכים את הנתיב השקול שהמועצה צועדת בו, בדרך להעברת השלטון בדרכי שלום והקמת ממשלה אזרחית בהתאם לרצון העם".

 

שר ההסברה במעצר בית

בינתיים, אחרי לילה של חגיגות בכיכר א-תחריר בקהיר נמשכת התקהלות - אך המפגינים לא בדיוק החליטו אם המחאה תמה לחלוטין. כמה ממארגני ההתקוממות העממית שהפילה את מובארק אחרי 30 שנה הודיעו היום שהם מקימים ועדה "להגנה על המהפכה ולמשא ומתן עם המועצה הצבאית העליונה".

 

לדברי חאלד עבד אל-קאדר, אדקמאי שדיבר עם כתבים בכיכר, מטרת הוועדה החדשה היא לקיים דיאלוג עם המועצה השלטת "ולקדם את המהפכה בזמן שלב המעבר". הוא ציין כי לוועדה תהיה סמכות להכריז על הפגנות מחאה או לבטלן, "בהתאם להתפתחויות".

 

צילום: AFP

 

במקביל, לא ברור מעמדם של אנשי השלטון שמינה מובארק, רבים מהם שנואי נפשו של העם. שר ההסברה אנאס אל פקי היה אולי הקורבן הראשון, כשהושם לדברי גורמי צבא במעצר בית. לא נמסרה הסיבה.

 

מוקדם יותר היום הועברה לשדה התעופה בקהיר רשימה של אנשי ממשל בהווה ובעבר שנאסרה יציאתם ממצרים ללא אישור. אחד מהם הוא השר אל פקי, שכבר שלח את מזוודותיו לטיסה ללונדון, אך כלל לא הגיע אליה. גם על ראש הממשלה לשעבר, אחמד נזיף, נאסר לצאת מהמדינה.

 

לצד זאת, הודיע התובע הכללי בקהיר על הקפאת חשבונות הבנק של שר הפנים לשעבר, חביב אל-עדלי, ושל בני משפחתו, בעקבות העברת סכומי עתק של כסף מחברות בנייה לחשבונות הבנק האישיים שלהם.

 

יום שישי ההיסטורי

את ההודעה על התפטרות מובארק מסר אמש סגנו, עומר סולימאן, בהצהרה קצרה בטלוויזיה המצרית. אחרי ששלשום התאכזבו המפגינים כשמובארק אמר בנאומו שאין בכוונתו לפרוש, השמיע סולימאן את הבשורה שלה כה ציפו: הנשיא התפטר, והעביר את השליטה במדינה לידי הצבא. שעות אחרי ההכרזה, איש לא ידע עדיין להיכן נעלם מובארק. רשת "אל-ערבייה" דיווחה בצהריים כי מובארק טס מקהיר לבית הקיט שלו בשארם א-שייח, אך לא ניתן אישור רשמי לדיווח.

 

כעת, משמובארק אינו עוד נשיא מצרים, המועצה הצבאית העליונה היא ששולטת במדינה. בראש המועצה הזו עומד שר ההגנה, מוחמד חוסיין טנטאווי, שאמש פגש מפגינים ליד ארמון הנשיאות בקהיר, יצא ממכוניתו, ובירך אותם. בהודעה שפרסמה המועצה הצבאית העליונה היא הבהירה כי היא אינה מהווה תחליף לרצון העם,

 ותבחן צעדים בדרך להגשמת שאיפותיהם של האזרחים המצרים. מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, קרא אמש לעבור ממשטר צבאי לאזרחי במצרים בהקדם. רשת "אל-ערבייה" דיווחה כי הצבא מתכוון להודיע על פיזור הממשלה והפרלמנט, בדרך לבחירות דמוקרטיות.

 

הדחת מובארק באה בתום שלושה שבועות של הפגנות מחאה חסרות תקדים נגד משטרו, ששלט בארץ הנילוס בשלושת העשורים האחרונים ביד רמה, ולמרות קרבתו למערב - דיכא בכוח זכויות אדם. בהתנגשויות בין כוחות הביטחון למפגינים במהלך השבועות האלה ברחבי מצרים כולה נהרגו לפחות 300 בני אדם, ואלפים נוספים נפצעו. רבים התייחסו להתקוממות, שלובתה על-ידי רשת "אל-ג'זירה" הקטארית, כהמשך למחאה העממית שהביאה שבועיים לפני כן להדחת נשיא תוניסיה, זין אל-עבדין בן-עלי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מפגינים לצד חיילים, היום בקהיר
צילום: AP
"ועדה" חדשה של תנועת המחאה
צילום: AP
מומלצים