שתף קטע נבחר

מעמד האישה העובדת - מה (לא) השתנה?

מצפים מנשים להיות לא רק אמהות מושלמות אלא גם קרייריסטיות. הבעיה שמעסיקים רבים דואגים לשים לאמהות העובדות רגליים, ומפטרים עובדות בהיריון או לאחר לידה בניגוד לחוק. החדשות הטובות: ביהמ"ש מעניש אותם בחומרה

להביא ילדים לעולם, להניק, לחתל, לאהוב, לדאוג, לחנך, ללמד, להסביר, לטפל בבית, בבעל  - וגם לעבוד ולפרנס. האם זה אפשרי? האם דרישות החברה מנשים בימינו הגיוניות? האם במקומות העבודה נותנים לגיטימציה לנשים להרות ולהביא ילדים לעולם? לפניכם כמה פסקי דין מהשנה האחרונה, שמלמדים, למרבה הצער, שדרכן של נשים בעולם העבודה לא סוגה בשושנים.

 

 

בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב קבע לפני מספר חודשים, כי מזכירה במשרד עורכי דין פוטרה עקב הריונה, ועל כן תקבל פיצוי של 50 אלף שקלים בשל פיטורים בניגוד לחוק שוויון ההזדמנויות בעבודה ועוד זכויות שונות. ביהמ"ש קבע בפסק הדין כי שמרגע שנודע למשרד עורכי הדין על הריונה של התובעת, המעסיק החל לפגוע בתנאי עבודתה. הפגיעה באה לידי ביטוי בשינוי המקום בו ישבה התובעת, בציוד העבודה שעמד לרשותה ובאילוצה לבצע שעות נוספות.

 

השופטת קבעה שהמשרד הפר את חוק שוויון הזדמנויות בעבודה, והדגישה כי יש לצפות מעורכי-דין לרף התנהגות מוסרי גבוה יותר מאשר אזרח 'מן השורה' בכל הקשור לשמירה על החוק. "לאור זאת", כתבה השופטת, "העובדה כי עורך- דין מפר את החוק מן הראוי לתת לה משקל רב יותר בעת קביעת פיצויים עונשיים". 

 

ואחרי תקופת ההריון?

אם שרדתן את תקופת ההיריון בעבודה והתנאים שלכן לא נפגעו, מסתבר שעדיין אי אפשר לנוח על זרי הדפנה. עיון בפסיקה מעלה, כי לא רק בפיטורים בהריון חוטאים המעסיקים, אלא גם בפיטורים במהלך חופשת הלידה. עובדת סוציאלית אשר פוטרה מעבודתה בבית אבות בהיותה בחופשת לידה, תקבל פיצויים של 25 אלף שקלים - הודות לפסיקת ביה"ד האזורי בירושלים לפני חודשים ספורים.

 

השופטת פסקה שפיטורי התובעת היו בניגוד לחוק עבודת נשים, כיוון שהתובעת פוטרה לפני המועד הקבוע בחוק (60 יום מיום החזרה מחופשת הלידה) , ומנהל כח האדם בבית האבות אף לא פנה למפקחת על חוק עבודת נשים לקבל היתר לפיטוריה בזמן שהייתה בחופשת הלידה.

 

קשה להיכנס להריון - קשה בעבודה

במקרה אחר שנדון בבית הדין לעבודה, עולה תמונה עגומה נוספת - של פגיעה בזכויות נשים המתקשות להיכנס להיריון. הן נאלצות לעבור טיפולי פוריות קשים במהלך תקופת עבודתן ולהיעדר בשל כך - חשופות לפיטורים.

 

מתמחה בראיית חשבון טענה בבית הדין האזורי לעבודה בתל אביב כי פוטרה בשל טיפולי פוריות שעברה בתקופת עבודתה. על פי גרסתה, שבועיים לאחר שהחלה את עבודתה, זומנה לשיחה, בה נאמר לה על ידי בעל המשרד כי הוא לא יכול להמשיך ולהעסיקה בשל טיפולי הפוריות להם היא נדרשת וההיריון הצפוי.

 

בית הדין קבע כי רואה החשבון פיטר את התובעת תוך אפליה אסורה בניגוד לחוק שוויון הזדמנויות בעבודה. "בשים לב לפרק הזמן הקצר בו עבדה התובעת, לאור השיקול הפסול והיחיד אשר נשקל על ידי הנתבע, מעמידים אנו את גובה הפיצויים על פי חוק שוויון הזדמנויות בעבודה על סך של 30 אלף שקל", נקבע בפסק הדין.

 

מקום לאופטימיות  

אומנם האפליה כפי שמשתקפת בדיוני בתי הדין לעבודה היא קשה, אך חשוב לזכור שלמטבע יש שני צדדים. מה הכוונה? פסיקות בתי המשפט וההגנה הניתנת לנשים הם  פתח לאופטימיות ולשיפור מעמדן בעתיד. הם אינם מהססים לגנות את ההתנהלות הבזויה של מעסיקים, שפיטרו שלא כדין או הרעו את תנאיהן של נשים בהריון, בטיפולי פוריות או שחזרו מחופשת לידה - ולפסוק לאחרונות פיצויים.

 

כמו כן, במהלך השנה החולפת מאז יום האישה הבינלאומי האחרון, התקבלו כמה תיקונים חשובים לחוק, שמן הראוי לעמוד עליהם ולציין אותם:

  • חוק עבודת נשים תוקן כך שחופשת הלידה הוארכה ל-26 שבועות (14 מתוכם בתשלום, והיתרה ללא תשלום- חל"ת). התיקון לחוק התווסף לאורה של מגמה להרחיב את ההגנה על נשים בהריון, בטיפולי פוריות ולאחר לידה. לפני החוק, חופשת הלידה עמדה על 14 שבועות. משכה הקצר של חופשת הלידה הביאה למצב שבו נשים רבות רצו להאריך את חופשת הלידה שלהן, אך המעסיקים לחצו עליהן שלא לעשות כן.

 

  • פורסמה הודעה מטעם נציבות שירות המדינה בדבר הקצאת מקום הנקה לאם עובדת, לפיה: "בשל חשיבותה הרבה של ההנקה לבריאות, מעודד משרד הבריאות את האימהות להניק את תינוקותיהן לתקופה ארוכה, הרבה מעבר לזמן חופשת הלידה הנהוגה בישראל. בעקבות דיונים ובשיתוף משרד הבריאות, הוחלט כי יש מקום לעשות מאמץ להפוך את שירות המדינה למקום עבודה תומך הנקה עבור עובדות המעוניינות בכך".

 

  • האגף לקידום ושילוב נשים בשירות המדינה יזם הוספת יום בחירה לעבדי מדינה במועד פתיחת שנת הלימודים, וכך נכתב בגוף ההודעה: "ביום פתיחת שנת הלימודים במערכת החינוך, נאלצים עובדי ועובדות המדינה, שלהם ילדים בגיל הגן או בכיתות הנמוכות בבית הספר, להיעדר ממקום עבודתם ביום זה. נוכח האמור, הוחלט לקבוע את יום פתיחת שנת הלימודים במערכת החינוך כיום בחירה לעובדי המדינה".

 

 

מאת עו"ד אורנית אבני- גורטלר, מצוות המומחים של www.mishpati.co.il , הפורטל המשפטי לקהל הרחב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
(אילוסטרציה)
צילום: shutterstock
עו"ד אורנית אבני- גורטלר
מומלצים