שתף קטע נבחר

בארץ אהבתי השקד פורח, ובמיוחד במרום הגליל

מי שכבר הספיק לצאת לטבע בשבועות האחרונים, לא יכול שלא להבחין בשמלה הוורודה-לבנה שלבשו השקדיות ברחבי הארץ. יצאנו בעקבות פריחת השקד במרום הגליל - מראה בלתי רגיל

השקדיות רומזות לנו גם השנה שהן עצמאיות בשטח. עד היום הן היו הסימן המובהק של חג האילנות ופרחו בדיוק מופתי בכל ט"ו בשבט. בשנתיים האחרונות הן מתחילות לפרוח בסוף פברואר ונותנות את מופע הכלולות המרשים שלהן בעיקר במרס. יפה להן האביב ומומלץ לעקוב אחרי נתיב פריחתן במרום גליל.

 

בעונה זו של השנה מצטרפים עצים נשירים לחגיגת הפריחה, שזיפים ותפוחים פורחים בצבעים של לבן, ורוד וסגול. אבי פיבק, יערן אזור מרום גליל מגלה כמה סודות מעומק האדמה. מטעי שקדים נטועים ביד אדם פורחים באותה תקופה ובפריחה אחידה. עץ השקד, שגדל בר בשטח פורח לאט ובהדרגה. הוא גדל במקבצים קטנים של עצים ומתפרש על פני שטח גדול כתוצאה מהזרעה עצמית.


לבן, ורוד וסגול. השקדיות במיטבן בימים אלו (צילומים: רונית סבירסקי)

 

הזמן הוורוד

עוד טיפ שמוסיף מתח לחיפוש אחר שקד הבר, הוא הצבע. עץ שקד שפורח בצבע ורוד הוא נדיר. יערני קק"ל החליטו לשדרג את מספר עצי השקד הוורודים וכך הם מחפשים מדי שנה עצים שפורחים בורוד, אוספים את הזרעים ומנביטים אותם במשתלות קק"ל. לא רק הוורודים זוכים ליחס מועדף, ישנם גם עצי שקד עם עלווה ירוקה צפופה שגם היא זוכה לתשומת לב יתרה וטיפול של מגדלים מומחים. כך תוכלו לצפות במהלך הטיולים בארץ בעצי שקד מזנים מיוחדים ונדירים.

 

יצאנו לחפש אותם באזורי הריכוז הגדולים ליד נחל גוש חלב, באזור נחל דישון, רמות נפתלי ונבי יושע. תחילת המסלול בכפר גוש חלב בשביל עפר נוח למעבר כל סוגי כלי הרכב. יורדים בשביל עד לבית הכנסת העתיק וממנו לעין עלווה. הדרך רצופה בטבע נדיר, להקת עיטים מרחפת באוויר, זרימת המים כתוצאה מהגשמים יוצרת נתיבי מים שנשפכים אל נחל גוש חלב, מפלונים קטנים, מרבדים ירוקים, פריחות חורפיות של כלניות ורקפות ודרך נוף הררית שופעת יערות.

 

נחל גוש חלב מקבל את מימיו ממעיינות רבים בסביבה והמים נשפכים במורדות ההרים. שרידי טחנות קמח ניצבות לאורך האפיק ועצי שקד שפורחים בלבן. יורדים בשביל עפר המוביל צפונה לכיוון נחל גוש חלב ומסומן בסימון שבילים ירוק. כ-300 מטרים ממזרח לשביל נמצאים שרידי בית הכנסת העתיק של גוש חלב. בית הכנסת, ששרידיו מעידים על כך שהיה מבנה מרשים ומפואר, פעל במאות ה-6-3 לספירה.

 

בשטח ניצבים עמודים מקושטים ובכניסה על העמוד הימני חקוקה כתובת בארמית המוקדשת ליוסה בן נחום שיצר את העמוד ועל כך ניתנה לו ברכה. חזית בית הכנסת, הפונה לירושלים, בנויה מאבנים גדולות ומרשימות. משקוף הפתח מונח על רצפת האולם המרכזי והוא מעוטר בעיט בעל כנפיים פרושות וצמד זרים תלויים משני עבריו.


בגליל יש ריכוזים רבים של עצי שקד. שקדיה באזור נחל דישון

 

השלכת של השקד - "שלג" לבן של פריחה

במסעף שבילים פונים בשביל עפר לפי השילוט לכיוון "עין עלווה". עדרי עיזים רועים לאורך הדרך בדרכם מן המעיין חזרה אל הכפר. "עין עלווה" היא פינה קסומה על התוואי שבה ניתן לעצור להתרעננות. מי המעיין נקווים אל תוך בריכה חיצונית ואלה שמכירים את רזי המקום מזהים את החור בתקרת מבנה הבטון ששימש כבאר ומשתלשלים מלמעלה אל תוך בריכת מים צלולים וקרירים.

 

מי המעיין זורמים בין סבך של צמחייה ועצים ביובלון קטן ומתחברים אל נחל גוש חלב. על גדות הנחל גדלים בוסתני תאנים, עצי שקד, תותים וגפנים. מי המעיין שמשו בעבר את חקלאי כרם בן זמרה להשקיית המטעים והכרמים שלהם. היום המים משקים את השדות החקלאיים של יישובי הסביבה.

 

השביל יורד וממשיך עד לחיבור עם ערוץ נחל גוש חלב. זרימת המים אחרי הגשמים גודשת את ערוץ הנחל והאמיצים יכולים לשכשך בבריכה שמנקזת אליה את מימי מפגש הנחלים גוש חלב ודישון. מומלץ לחנות את הרכב וללכת לאורך ערוצו של נחל דישון עד לנקודה שבה הוא מתחבר לתוואי שביל ישראל. הדרך רצופה בזרימות מים, פריחה חורפית ופינות חמד לפיקניק בשטח. אם תזכו ליום שבו נושבת רוח קלילה תוכלו לראות את עצי השקד משירים את עלי הכותרת כמו פתיתי שלג לבנים.


מראה נשירת העלים הלבנים-ורודים מרהיב ביופיו. אל תפספסו

 

פיקניק אל מול העמק

כדי להמשיך את המסלול בעקבות פריחת עצי השקד, חוזרים לכביש הראשי שמחבר בין ריחניה וגוש חלב. היציאה עוברת בסמוך לגשר בטון גדול וממנה מטפסים בכביש לכיוון ריחניה ועלמה וממשיכים למושב דישון על כביש 886. כ-700 מטרים מהכניסה למושב דישון פונים ימינה (מזרחה) לשביל חקלאי שחוצה שטחים חקלאיים.

 

אל תוותרו על הדרך הזו כי היא טומנת בחובה הפתעות. תוכלו לזהות את הסימון של שביל ישראל על הגדרות ובצד שמאל על הגבעה תבחינו באנטנה בצבעי אדום-לבן. עצי שקד פורחים משני צדי הדרך בפריחה לבנבנה וחדי העין יוכלו לזהות את הוורודות הנדירות.


שקדיות ביער ברעם

 

אפסו את המונה ברכב ורדו ישר עם השביל כ- 3.5 קילומטרים. פריחות השקד ילוו אתכם וכמות העצים תלך ותגדל. מימין לדרך רובצים עדרי בקר ועל מורדות הגבעות הירוקות צומחים מאות עצי שקד שנמצאים בשיא פריחתם. השביל מוביל אל שטח מישורי שכולו מכוסה בכלניות בשלל צבעים של ורוד, לבן ואדום. בנקודה שבה ניצבות כוורות דבורים ומתקן של מים לחקלאות מסובבים את הרכב וחוזרים לכביש דישון.

 

ממשיכים ימינה על כביש 886 לכיוון נבי יושע. מימין הדרך, בסמוך לצומת, תבחינו במבנה עתיק בעל שתי כיפות אבן גדולות. מחנים את הרכב לצד הכביש ויורדים דרך שער קטן שמסומן בכתום כחול לבן (שביל ישראל). ממול ניצב מבנה אבן עתיק מוקף בשיחי צבר. המאמינים היהודים משייכים אותו לתקופת יהושע בן-נון והערבים רואים בו קבר שיח' שיעי.

 

מנקודה זו ממשיכים ישר לכיוון קיבוץ יפתח ופונים לפי השילוט אל דרך נוף הרי נפתלי. זוהי אחת מדרכי הנוף היפות בארץ שלאורכה פורחים עצי שקד רבים ובצילם תוכלו לפרוש שמיכה ולפתוח את סלסילת הפיקניק מול נופי עמק החולה, הרי הגולן ורכס החרמון המושלג.  


דרך שמלאה בעצי שקד פורחים. שקדיה על רקע דרך נוף הרי נפתלי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שקדיה ליד נחל גוש חלב. זה הזמן לראותן
צילום: רונית סבירסקי
מומלצים