שתף קטע נבחר
 

אטיאס: חוק סבסוד משכנתאות יאושר בקרוב

בעקבות הגבלת המשכנתאות - הכנסת תדון בהצעות החוק לסבסוד משכנתאות בעוד כשבועיים וחצי: הלוואה של 140 אלף שקל לרוכשי דירה ראשונה בפריפריה וסבסוד משכנתא של 800 שקל לחודש. האוצר מתנגד

בעקבות החלטת בנק ישראל להכביד על השגת המשכנתאות בבנקים: שר השיכון אריאל אטיאס הודיע היום (ד') כי הכנסת תתחיל לקדם לאישור סופי את הצעות החוק הפרטיות לסבסוד משכנתאות, מיד לאחר פגרת הפסח בעוד כשבועיים וחצי.

 

הצעות החוק הוגשו הפרטיות הגישו על ידי הסיעות החרדיות שבקואליציה, ביוזמת השר אטיאס, זאת לאחר שהממשלה נמנעה מלתמוך בהצעתו המקורית בנושא, בשל התנגדות האוצר. הוים אמר אטיאס, כי הצעות החוק יקודמו מהר, "עם או בלי תמיכת האוצר". 

 

השר אמר את הדברים על רקע הצעות לסדר היום, שעלו במושב פגרה מיוחד של הכנסת, בעקבות העלאת הריבית על המשכנתאות. גם נציגי הסיעות החרדיות הצטרפו והזכירו את קיומה של הצעת החוק, ואף חזרו על האיום שהושמע טרם הפגרה, לפיו שווה להפר את השקט הפוליטי במחיר קידום החקיקה.

 

בראש החותמים על שני החוקים עומדים יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני (יהדות התורה), וחבר הוועדה ח"כ יצחק וקנין (ש"ס). ערב הפגרה אישרה לקריאה ראשונה ועדת הפנים בראשות ח"כ דוד אזולאי (ש"ס), נוסח משולב של שתי ההצעות, שנועד להקל על חסרי דיור לרכוש דירה משלהם ולתת תמריץ למשיכת אוכלוסיה חזקה לאזורי הפריפריה.

 

לפי החוק המוצע, רוכשי דירה ראשונה בבנייה רוויה בפריפריה, יקבלו הלוואה בנקאית בסך 140 אלף שקל, בנוסף להלוואה המגיעה לכל זכאי משרד השיכון, אבל בריבית שלא תעלה על 3%. יחד עם זאת, המדינה גם תסבסד את החזרי המשכנתא בסך 800 שקל לחודש למשתכן, כל עוד הוא מחזיק בדירה נשוא ההלוואה. הרוכש יוכל גם לגרור אותה לדיור אישי אחר, כל עוד הנכס נמצא באזורי העדיפות הלאומית.

 

"לא רק לציבור החרדי"

טרם איחוד הצעות החוק, ההצעה של ח"כ וקנין התמקדה בסיוע לדיור באזורי הפריפריה, ואילו ההצעה של גפני חתרה להיטיב עם חסרי הדיור בהיקף ארצי. יו"ר ועדת הפנים ח"כ אזולאי נימק את הצורך בנוסח משולב של שתי ההצעות השונות זו מזו, בכך שמוטב לאחד כוחות כדי לקדם את העניין הציבורי. לאחר אישור הנוסח המשולב הבהיר גפני, כי "אסור לטעות בשילוב הידיים של שתי הסיעות. בשום אופן החוק לא מיועד רק לציבור החרדי".

 

האוצר הודיע כי הוא מתנגד לחוק למרות, ואולי בגלל, שההצעות הן ברוח המדיניות אליה חותר שר השיכון אטיאס, שנדחתה כאמור בממשלה, בלחץ שר האוצר יובל שטייניץ. לדברי ראובן קוגן מאגף התקציבים, האוצר דווקא מוכן לעודד את הבנייה בפריפריה, אבל התנגדותו נובעת בעיקר מהעלות הגבוהה של הצעות החוק במתכונתן הנוכחית - לפי הערכותיו, עלות סבסוד המשכנתאות לבדה עלולה לנוע בין 28 מיליארד ל-84 מיליארד שקל.

 

משום כך, ביום שבו עבר בוועדת הפנים הנוסח המשולב של שתי ההצעות, מיהר אטיאס להכריז בוועידת הנגב שנערכה באילת, כי "אם לא נצליח לגבש הסכמה עם האוצר, יש לנו רוב לקדם את החוק נגד עמדת הקואליציה, כי סבסוד המשכנתאות היה ויהיה הדגל של ש"ס". שבוע לפני כן הוא השמיע דברים בוטים יותר, בכנס כלכלי בתל אביב, בו אמר: "אם לא יתנו לנו סבסוד למשכנתאות בפריפריה - נעשה משבר קואליציוני".

 

ערב פגרת הפסח נשמעו אזהרות ברוח דומה גם מחברי הכנסת שבראש החותמים על החוק המשולב. ח"כ גפני אמר בראיון ל-ynet, כי "הדיור יהיה בנושא החם בכנסת אחרי הפגרה. זה הופך להיות יעד לאומי של כל חברי הכנסת. המדינה הופכת להיות אכזרית לאזרחיה. אם היא לא תתחיל עוד השנה להשקיע בהשגת דירות לזוגות צעירים, זה לא יתגלגל רק למשבר ממשלתי, אלא למשבר בכל המערכות".

 

גם ח"כ וקנין חזר ערב הפגרה בוועדת הפנים, על איום שהשמיע בשבועות הקודמים, לפיו "אם הממשלה תמשיך לעמוד מהצד, הצעירים יצאו לרחובות במחאה אלימה על ההתעלמות מצרכיהם. השתתפות הממשלה בסיוע לחסרי דיור פחתה למרות שלמדינה יש הכנסות גדולות מאד משיווק קרקעות לבנייה. היא רק לא מחלקת אותם עם האזרחים חסרי האמצעים כדי שיוכלו להתמודד עם המחירים המאמירים של הדיור המוצע".

 

משמעות ההעלות הגבוהה בה נקב האוצר, היא שלא ניתן לקדם את הצעת החוק בקריאות בכנסת, אלא ברוב מינימלי של 50 תומכים. לפיכך, תמיכת 17 חברי הכנסת מש"ס ומיהדות התורה בחוק, תבטל את הרוב הקואליציוני הקיים עליו נשענת הממשלה, ותהווה את הגרעין לגיבוש הרוב הדרוש לחוק סבסוד המשכנתאות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים