שתף קטע נבחר

עם הראש בעננים: רון חולדאי והמקומות שלו בת"א

זו כבר הקדנציה השלישית של רון חולדאי כראש עיריית ת"א, אבל הרומן שלו איתה החל כבר בילדותו, כילד מקיבוץ חולדה שבא לביקור. מאז הוא צבר בה הרבה רגעים יפים, מצא פינות חמד אהובות ואפילו טעם את טעמה של מכונית גרורה בליל כלולותיו

כתובת גרפיטי רצה כעת בתל אביב "עיר לחולדאים בלבד". ראש עיריית תל אביב, רון חולדאי הוא בנו של עוזר חולדאי (במקור אובז'נסקי) ממקימי קיבוץ חולדה. המורשת ניכרת בקריירה הצבאית בה בחר כטייס קרב ומפקד בכיר בחיל האויר.

 

מפגשו הראשון של חולדאי, יליד קיבוץ חולדה, עם תל אביב החל כאילוץ של מלחמת העצמאות: התקבלה החלטה להגלות את ילדי הקיבוץ לבית החינוך בגן מאיר. אז לא חלם שיבוא יום, ובשנת 1998 יתמנה לראש העיר.

 

בדרך לשם עשה תחנה כמנהל "הגימנסיה העברית הרצליה" , ורק אז עבר לגור בת"א ממושב בית שפירא שליד נתניה. על היותו בולדוזר שעשה מהפך מעידים ה"נשיונל ג'יאוגרפיק", שדירג את ת"א כאחת מ-10 ערי החוף המובילות בעולם, ו"הניו יורק טיימס", שהכתיר אותה כבירת ה"קוּליות" של המזרח התיכון. יצאנו לטיול עם הראש, למקומות שבהם שינה את פניה והיא השפיעה על חייו.

 


 

גג הקוליות

"בקומה ה-12 של בניין העירייה, יש תצפית נהדרת על בנייני העיר תל אביב, שדרותיה, חופיה, ישן וחדש. ייחודיותה של העיר שהיא משנה גווניה בטווחי הליכה קצרים עם היצע אינסופי. מפה רואים שזו אכן עיר לבנה, כמו שהוכרזה על-ידי אונסק"ו.

 

"את המבט מעל העיר אני מכיר היטב, מטיסותיי מעליה (כטייס ססנה - ג.מ). העיר מצולמת קבוע מלמעלה ואחת המטרות היא לגלות בנייה בלתי חוקית ולהרוס אותה".


"מכיר את המבט היטב". חולדאי בגג העיר (צילומים: גילי מצא) 

 

בירת הדו-אופן

"אני גר בתל ברוך ורוכב כל סוף שבוע כ-30 ק"מ עם הפרטנר שלי, איזי בורוביץ. בעירייה יש לי זוג אופניים במחסן, שיש להם מושב גבוה כמו שאני אוהב. אני לוקח אותם כשיש לי פגישות בטווח קילומטר-שניים. היום לכמחצית מתושבי העיר יש אופניים שהפכו לכלי תחבורה אלטרנטיבי מוביל.

 

"לפני כמה שבועות השקנו את פרוייקט "תל אופן", ובו כ-150 תחנות עגינה להשכרת אופניים. בעיצומו של הפרוייקט ינועו בעיר 1,500 זוגות אופניים. בשלב הראשון ההרשמה היא שנתית (בתשלום), והרוכשים יקבלו צ'יפ-מחזיק מפתחות שבאמצעותו יוכלו לשכור בכל תחנה. הפרויקט הוא חלק מהמדיניות ששמה דגש על תחבורה ידידותית לסביבה, שבה נסללו עד כה כ-100 ק"מ של שבילים לאופניים".


"מדיניות ששמה דגש על תחבורה ידידותית לסביבה". רוכב בכיכר

 

מעל ומתחת לסוס

"לפני שנתיים, במלאת 100 שנה לעיר, הזמנתי פסל לכבוד ראש העיר הראשון מאיר דיזינגוף,  שהיה דמות

מכוננת בבניית העיר. זהו פסל שהוצב מול ביתו בשדרות רוטשילד 16, שבו גם הוכרזה המדינה על-ידי בן גוריון. הפסל 'דיזינגוף רוכב על סוסתו', של הפסל דוד זונדלוביץ, נעשה במחווה לסוסתו האהובה של ראש העיר 'מהירה', שעליה כתב את הסיפור 'לסוסתי' (קורות סוסה אחת), שנכתב ב-1934".

 

ציטוט מהספר: "מעט מעט התרגלה מהירה לתנועה בעיר....עד שידעה את המקומות אשר הייתי רגיל להתעכב בהם וגם הכירה את האנשים שהייתי נוהג להפגש עמהם והיתה עומדת בעצמה במקומות ובפגישות האלה".


מחווה לסוסתו האהובה של ראש העיר. ליד דיזנגוף וסוסתו

 

גזוז בקיוסק

"הקיוסק הראשון בעיר שהוקם ב-1910 היה פורץ דרך בתפישת העיר מפרבר שקט, ללב המסחר של המדינה. הוא הוקם בשדרות רוטשילד, בין הרחובות הרצל ונחלת בנימין ותוכנן בצורת משושה, רובו עץ ובראשו כיפת מתכת עם קצה מחודד.

 

"באמצע שנות ה-20, בתקופת העלייה הרביעית, התרבה כל כך מספר הקיוסקים בעיר, עד שהעלייה כונתה 'עליית הקיוסקים'. משום שהפכו לחלק מנוף העיר, החלטנו לשחזר לפני שלוש שנים את הקיוסק בסוף השדרה. היום פגשתי מוכר חייכן שהציע לי מבחר טעמי גזוז. בחרתי במשמש, שאז עלה מיל, שזה עשירית הגרוש. הופתעתי לגלות שהטעם ממש כמו בילדותי".


לוגם קפה בקיוסק הראשון בעיר  

 

קו עמוס

"בילדותי התחנה המרכזית בתל אביב, עם מוכר הארטיק שוקולד שקונים ממנו דרך חלונות האוטובוס, היתה הצוהר לחוויות שלי כקיבוצניק שהגיע מחולדה, לבקר שני דודים בעיר הגדולה.

 

"נסעתי היום בקו 25, שהיה עמוס. הממשלה כשלה באופן נחרץ בכל הקשור לתחבורה הציבורית, ובמתן עדיפות לכך. אני מקים כעת רשות תחבורה מטרופולינית בגוש דן, כדי לקדם את הנושא. בחודשים הקרובים יסומנו נתיבי תחבורה ציבורית, במספר צירים מרכזיים בעיר, בנוסף ל-50 ק"מ של אלו הקיימים".


עמוס. נוסע בקו 25

 

רגל בכרם

למקום של 'זכריה ורינה', ברחוב הכובשים 22, אני מגיע כבר 15 שנה. כיוון שזו מסעדה עממית, שאפשר לאכול בה מטעמים תימניים אורגינליים ולהמשיך הלאה, לריצותיי בעיר. מרק רגל, חילבה, שיפודים, לבבות, בכלים פשוטים ובתחושה ביתית.

 

"זכריה לא משפץ כעיקרון, ואני מסכים איתו שיש טעם באותנטיות. זכריה מאכיל אותי ורבים אחרים כבר 31 שנה".


מאכיל כבר שלושה עשורים. ב"זכריה ורינה"

 

מדרון משוקם

"המדרון מול שכונת עג'מי ביפו היה הר של פסולת, ה'חירייה' התל אביבית. הדבר הראשון שעשיתי שנכנסתי לתפקידי, היה לטפל בסמל ההזנחה הזה. מפעל למחזור גרס את הפסולת שלו, שבין היתר סיפקה תשתית לקו הרכבת למודיעין.

 

"ההר הענק ירד, רואים את הים והוקם פארק שכולל מדשאה, עצים, תאורה, אמפיתאטרון ומבט אל נמל יפו הצמוד. יצרנו המשך לטיילת שמתחילה בהרצליה ומסתיימת בבת ים, 14 ק"מ. אני צועד בה עם פרטנר ההליכות שלי, יגאל שפירא, 8-6 ק"מ. בדרך פוגשים חברים שהולכים ומחליפים רכילויות ועדכונים".


פעם זו היתה ה"חירייה" התל אביבית. חולדאי יושב מול שכונת עג'מי

 

גרר בירח דבש

"את יעל, זוגתי היפהפייה מזה 42 שנה, אם שלושת ילדיי ושבעת נכדיי, היכרתי בפתח מטוס. הייתי טייס מיראז' והיא דיילת ארקיע. הייתי בבסיס רפידים בכוננות והגיע מטוס אזרחי חדש שרציתי לראות. איך שנפתחה הדלת, ראיתי זוג עיניים מדהימות ומישהי צועקת עלי: 'מי נתן לך רשות להיכנס לפה?'

 

"אמרתי לה: 'תפסיקי לצעוק ותני את הטלפון שלך'. היא אמרה שבתנאי שאראה לה את המיראז' שלי. התחתנו בבית לוינשטיין ברעננה כי אבי חטף שבץ. החופה נעשתה ליד מיטתו בנוכחות המשפחה הקרובה. אחר כך חגגנו בבית השריון. את ליל הכלולות עשינו במלון 'סנטר' בכיכר דיזינגוף, שאז קראו לו 'סינמה'.

 

"בבוקר קמנו ואין מכונית. התברר שגררו אותה. נפלנו על היום בשבוע שבו מנקים בבוקר את הרחוב, וצריך לחנות בצד השני של המדרכה. אז 'ניקו' את הפולקסווגן חיפושית, הרכוש היחיד שהיה לנו".


אחרי ליל הכלולות ציפתה להם הפתעה מוכרת. מלון "סנטר" בכיכר דיזינגוף

 

כיכר תרבות

"תחום התרבות בעיר והמבנים הקשורים אליו, עברו שדרוג לאחרונה. הקטע המוסיקלי שלי היה נגינה על כינור, וכיום בחלילית. אני אוהב ערבי שירה, בעיקר אצל חברי שוקי מדנס, שבהם אני שר. כיכר התרבות החדשה היא חלק מתפיסה כוללת של עיר, לחבר בין אנשים. בתוכנית העירונית המקורית של העיר, של האדריכל פטריק גדס, היתה כיכר. הורדנו כעת את החניון מתחת לכיכר החדשה בעיצובו של דני קרוון, שאביו אברהם קרוון, תכנן את גן יעקב המקסים הצמוד.

 

"הכיכר כעת היא פסל שבתוכו גן שקוע ובו 250 מקומות ישיבה. בגן יש רמקולים שישמיעו הצגות של 'הבימה' (שבספטמבר תחנוך לאחר עיכובים רבים את משכנה הצמוד - ג.מ) וחזרות מקונצרטים של הפילהרמונית, בזמן אמת. בקרוב היכל התרבות ישופץ ברוח המבנה. המוטו שלי - לחשוב קדימה, לא ברטרו".


משדרגים. רחבת הבימה והיכל התרבות

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חולדאי עם אחד מזוגות האופניים ב"תל אופן"
צילום: גילי מצא
"רואים את הים והוקם פארק". ביפו המשופצת
צילום: גילי מצא
"עיר לחולדאים בלבד"?
צילום: גילי מצא
מומלצים