שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock

אהבה מעבר לכיפה

הם כבר מזמן לא מיעוט שולי, ועכשיו הדתל"שים והדתיים-לייט עושים צעד נוסף בדרך להכרה כתת-מגזר בחברה הדתית: אתר חדש מציע לסייע להם במציאת בן זוג, גם אם לא שומרים נגיעה

כלל ידוע הוא שהדבר שדתל"ש רוצה יותר מכל, הוא שבנו יהיה דתל"ש גם כן. דתל"שים (וגם דתיים-לייט, לצורך העניין) מהווים מגזר בפני עצמו, עם מאפיינים ועם מנטליות המיוחדת להם. לכן, גם הגיוני למדי שהדתל"ש והדתי-לייט יחפשו בני זוג שדומים להם.

 

 

השלב הבא (והמתבקש) בהפיכתם של אלה לתת-מגזר רשמי בציבור הדתי-לאומי, נרשם בשבועות האחרונים, כאשר אתר היכרויות חדש שעלה לרשת מציע את שירותיו באופן ממוקד לשני תת-המגזרים הללו.  

 

מיכה (השם המלא שמור במערכת) זיהה את המגמה של יוצאי המגזר הדתי ואלו שיושבים על קו התפר, ולא מוצאים את עצמם (או את החצי השני) בשום מגזר אחר. בניסיון לענות על הצורך הזה, הוא הקים את האתר "לייטים". "הדתל"שים לא יאכלו שרימפס במסעדה, והדתיים-לייט בוחרים שלא להוריד את הכיפות", הוא אומר, "למרות החיבור שלהם לעולם החילוני, הם יעדיפו להכיר מישהו מהרקע שלהם".

 

בחן את עצמך

מיכה לא הסתפק באתרי ההיכרויות הקיימים ברשת לדתיים לגוניהם השונים. "מדובר פעמים רבות באתרים ממסדיים, בחסות רבנית, שעוטפים את הזוגיות

במסרים דתיים כמו 'לא טוב היות האדם לבדו' וסיסמאות אחרות", הוא מסביר. "לנו אין שום כוונה לדבר בשפה הדתית שרואה ברווקים מסכנים. רוב אתרי ההיכרויות לא מציעים כלל את האפשרות להגדרה עצמית של דתי-לייט או דתל"ש, וזה מונע מאנשים המגיעים מהמגזר הזה להכיר בני זוג מתאימים. על רקע זה עלה הצורך באתר נישה, שיפנה באופן ספציפי למגזרים הללו".

 

בניגוד לאתרי היכרויות אחרים, ב"לייטים" אין "דתומטר" – שאלון המנסה למדוד את רמת דתיותו של הפונה. "לא רציתי להחליט עבור מי שנרשם מה זה דתי-לייט ומה זה דתל"ש", מיכה מסביר. "שכל אדם יחליט בעצמו מה המשמעות של המושג הזה".

 

ובכל זאת, כדי לעזור למתלבטים, מציע האתר שאלון מאולתר, נוסח "בחן את עצמך" לדתל"ש המתחבט. בין היתר, מציע האתר לסמן "וי" אם "הכיפה שלך  קטנה, או שאתה לא הולך עם כיפה בכלל. את הולכת עם מכנסיים, או אולי חצאיות קצרות. הולכים לים מעורב. שותים קפה גם במקום שפתוח בשבת. לא ממש מתכוונים לשמור נגיעה עד החתונה. דתיים אבל 'לייט'. הייתם דתיים, אבל היום אתם 'לשעבר'", ועוד כהנה. או כמו שמבהירים שם: "זאת רשימה ממש קצרה, כל אחד יוסיף או יחסיר כרצונו..."

 

"רוב האנשים הביעו התלהבות מהאתר", אומר מיכה, "אבל לא מעט מהתגובות טענו ש'קשה להם להגדיר את עצמם' מבחינה דתית, ויש לא מעט שנרשמו למרות שהם לא בטוחים אם הם דתיים-לייט או דתל"שים – אם בכלל. לדעתי יש פה מעט התחסדות, כי בסופו של דבר, אחד הדברים הכי משמעותיים שאנחנו מחפשים בבן הזוג זו הגדרה דתית, אז חשוב שאדם יגדיר את עצמו. אני מאמין שלא רק דתיים-לייט או דתל"שים ייכנסו לאתר, אלא גם כאלה שמגדירים את עצמם כדתיים-לאומיים, ופשוט רוצים לפתוח לעצמם אופציות נוספות של היכרות דרך האתר".

 

"מסורתי זה לא דתי-לייט"

זה אולי מפתיע, אך לציבור המסורתי – המקבילה הוותיקה, או לפחות הקרובה ביותר למה שמכונה היום "דתיים-לייט" – אין דריסת רגל באתר. "גם אני עצמי התלבטתי בשאלה האם להכליל אותם כקטגוריה", מודה מיכה, "אך בסופו של דבר, החלטתי בשלב הזה לפנות למי שגדל בתוך הציבור הדתי-לאומי. לכן החיבור בין דתי-לייט לדתל"ש הוא חזק יותר. אדם שבא מהציבור המסורתי, לא גדל בתוך הציבור הדתי-לאומי. לא מדובר בעניין גזעני", הוא מבהיר, "אבל מסורתי לא יכול להיות דתל"ש או דתי-לייט, כי הוא הגיע מציבור אחר. חלק מהאתרים לא מצליחים לבצע את ההפרדה הזו, והרבה קשרים מתפספסים בגלל זה".

 

האתר, שכבר מונה כמה מאות נרשמים, לא מסתפק רק באפשרות ליצור קשר למטרת זוגיות, אלא שואף לשמש בעתיד כבמה לדתיים-לייט ולדתל"שים. "בעתיד אמורים לעלות תכנים שיעסקו בחיי היומיום של המגזרים אלה, כמו יומנו של דתל"ש, הקושי בחיי הנישואין, דייטים, רווקות מאוחרת ועוד", כך מיכה. "נשתדל להתמקד בתכנים מצולמים בעיקר, כי זה כלי שמאפשר חשיפה אותנטית יותר. הדיון יתנהל דרך דעת הקהל".

 

האתר אינו גדוש תכנים, נכון לימים אלה (כשבועיים בלבד לאחר השקתו) – אך כבר ניתן לצפות במשאלי רחוב הנוגעים להגדרות תת-מגזריות והיחס למי שיושבים על הגדר. לצד מי שגאים בהיותם "דתילונים", ניתן לפגוש בכאלה המתלבטים בקול האם נוח להם עם זהותם החצויה. לא מעט הודו כי לעולם לא יצאו עם דתי-לייט, ואף יעדיפו לנהל זוגיות עם מסורתי. מה שבטוח – מדובר בנושא טעון, ולא רק למראית עין.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תת-מגזר בפני עצמו
צילום: גבי מנשה
מתאים לכם? (מתוך אתר "לייטים")
איור: עדי דהן
מומלצים