שתף קטע נבחר

הכנסת: מבקר המדינה יבדוק את תאגידי המים

מליאת הכנסת אישרה הערב את הצעת ההחלטה של הוועדה לענייני ביקורת המדינה להעמיד את תאגידי המים לביקורת. זה אומר שמבקר המדינה יוכל לבדוק את התנהלותם של תאגידי המים ואת תלונות האזרחים נגדם

הכנסת קבעה: תאגידי המים יהיו כפופים למבקר המדינה. מליאת הכנסת אישרה הערב (ב') את המלצת הוועדה לענייני ביקורת המדינה מ-13 ביוני, להכפיף את התאגידים לחוק מבקר המדינה וכך, המבקר יוכל לבדוק את התנהלותם ואת תלונות האזרחים נגדם.

 

זה אומר שמעתה, כל תאגידי המים והביוב שהוקמו ויוקמו בעתיד על פי חוק תאגידי מים וביוב, התשס"א–2001, יועמדו לביקורת מבקר המדינה.

 

לדעת הוועדה, יש עניין ציבורי רב בכך שכל תאגידי המים והביוב יהיו נתונים לביקורת מבקר המדינה ולבירור תלונות הציבור. העמדת תאגידים אלה לביקורת תגביר את השקיפות בפעילותם, תביא לייעול בתפקודם ואף תביא לשינוי לטובה ברמת אמון הציבור בהם.

 

גם אם תאגידי המים יופרטו - הם יעמדו לביקורת

כל עוד שירותי המים והביוב ניתנו על ידי הרשויות המקומיות, עמדו פעולות הרשויות בתחום זה לביקורת המדינה כחלק מפעילות הרשות המקומית, אולם חוק תאגידי מים וביוב, התשס"א–2001, קבע כי אספקת שירותי המים והביוב תועבר מידי הרשויות המקומיות לידי חברות שהן יקימו.

 

החוק אף מאפשר, בתנאים מסוימים ובדרכים שנקבעו בו, להעביר את השליטה בחברות כאמור לגופים אחרים - כלומר להפריט את משק המים שלנו, ולהפוך מים משאב ציבורי למוצר פרטי. חוק מבקר המדינה לא אמור לחול על גופים פרטיים, אלא אם הכנסת או הממשלה מחליטות להכניס גוף מסוים בפעולת חקיקה, תחת כנפי החוק.

 

הן יכולות להחליט כך לפי סעיף 9(6) לחוק מבקר המדינה, הקובע כי הביקורת של המדינה תחול על "כל אדם, מפעל, מוסד, קרן או גוף אחר, שיעמדו לביקורת על פי חוק, על פי החלטת הכנסת, או על פי הסכם ביניהם לבין הממשלה". כעת הוא תקף גם לגבי תאגידי המים.

  

מהוועדה נמסר כי "החלת ביקורת המדינה על גופים פרטיים, או שעשויים להיות כאלה בעתיד, אינה דבר של מה בכך, והיא צריכה להיעשות רק במקרה בו לגופים אלה ישנה זיקה חזקה ביותר לאלמנטים הנוגעים לכלל הציבור, כגון אספקת שירותים חיוניים.

  

"בכל הנוגע לתאגידי המים והביוב, אין ספק כי מטרתם של גופים אלה היא מטרה ציבורית – אספקת שירותי מים וביוב בתחום הרשות המקומית. אין ספק גם שמדובר בשירותים ציבוריים חיוניים ביותר. בנוסף, יש לזכור שכל תאגיד כזה מהווה למעשה מונופול בתחום הרשות בה הוא פועל, ולצרכנים אין אפשרות לבחור בספק אחר".

    

ח"כ יואל חסון, יו"ר הוועדה לענייני ביקורת המדינה מסר: "למרות שתאגידי המים הם לכאורה תאגידים פרטיים, יש אינטרס ציבורי מובהק להעמיד אותם לביקורת של מבקר המדינה. לאחרונה, נתגלו ליקויים רבים בתפקודם של תאגידי המים שנחשפו במספר תחקירים עיתונאיים.

 

"רק ביקורת חיצונית של מבקר המדינה תצליח לחשוף ליקויים אלה בזמן אמת ולהוביל לרפורמה בתאגידי המים. האזרח כיום אינו מקבל את השירות הטוב לו הוא זכאי, ומבקר המדינה יבדוק בדיוק למה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מבקר המדינה מיכה לינדנשטראוס
צילום: גיל יוחנן
גופים פרטיים - מטרה ציבורית. תאגידי המים
צילום: Gettyimages Imagebank
מומלצים