שתף קטע נבחר

מתה הדולפינה הנדירה שנסחפה אל חופי אשדוד

מצילים בחוף הקשתות באשדוד הבחינו בדולפינה ממין סטנלה מפוספסת שלא הצליחה לשוב בחזרה לים הפתוח. פקחי רשות הטבע והגנים שהוזעקו למקום הבהילו את היונק הנדיר לטיפול רפואי במתקן האישוש במכמורת, אך לאחר מספר שעות נקבע מותו. היום תיערך נתיחה כדי לגלות את סיבת המוות

תם המאבק על חייה של דולפינה תשושה. מתה נקבת דולפין נדירה ממין סטנלה מפוספסת שנסחפה בצהריים (ב') אל חוף הקשתות באשדוד והתקשתה לשוב למים העמוקים בים. המצילים בחוף דיווחו על היונק במצוקה ואל החוף הגיע אורי פרו, פקח רשות הטבע והגנים באזור ניצנים.

 

"כשהגעתי למקום הבחנתי בדולפינה שנמצאת במים הרדודים, במרחק של כעשרה מטר מהחוף", מספר פרו ל-ynet. "החיה משכה לאזור הרבה סקרנים וביקשתי מהמצילים עוד בדרכי למקום, להרחיק את ההתקהלות כדי לא לגרום לחיה עקה נוספת".

 

פרו עקב אחרי הדולפינה  במשך מספר דקות כדי לראות אם היא מצליחה לשוב אל המים העמוקים. "מצבה הידרדר ובסיוע המציל, העלנו אותה בזהירות אל החוף". לאחר זמן קצר, הגיעו פקחים נוספים של הרשות כדי לסייע בהובלת החיה לטיפול רפואי.

 


הדולפינה בבדיקה אתמול במכמורת (צילום ארכיון: יניב לוי, רשות הטבע והגנים)

 

טופלה בבריכת אישוש במכמורת, אך לא שרדה

יניב לוי, מנהל המרכז הארצי להצלת צבי ים של רשות הטבע והגנים הנחה את אנשי הרשות לעטוף את הדולפינה בסדינים רטובים ולהבהילה בהקדם לטיפול רפואי בעגלה נגררת. פור מעיד כי במהלך הדרך, נבדק מצבה של החיה והקפידו לשפוך עליה מים.

 

בבריכת האישוש במתקן המשותף למרכז ההצלה לצבי ים ולבית הספר הימי "מבואות ים" במכמורת, המתינו אנשי הרשות וצוות המרכז לחקר והצלת יונקים ימיים (מחמ"לי).

 

"הענקו לה נוזלים, סוכרים, טיפול תומך ואנטיביוטיקה. היא הונחה באלונקה והוכנסה לבריכה כדי לאפשר לה לצוף במים", מספר לוי ומדגיש כי הדבר נועד לצמצם עד כמה שניתן את המגע של הצוות המטפל עם חיית הבר ולאפשר לה להתאושש.

 

ד"ר עוז גופמן, מנהל פרויקט הדולפינים באוניברסיטת חיפה ובמחמל"י, ופקח דיג במשרד החקלאות מציין כי אורכה של הדולפינה הוא 2.23 מ' והיא אינה סובלת מפציעות חיצוניות. "זהו פרט יחסית בוגר שסובל מרזון. עד כה היא הצליחה לשרוד את ההחפה והמסע לטיפול. השעות הקריטיות הן שעות הלילה ואני מקווה שהיא תצליח להחזיק מעמד".

 

הדולפינה נמצאה תחת מעקב רפואי ואנשי הרשות ומחמ"לי נערכו כדי להשגיח עליה במהלך הלילה, בתקווה כי תשרוד ואולי אף תשוב בחזרה לטבע, אם יחול שיפור במצבה. בשעה 01:24 חלה הידרדרות במצבה של הדולפינה והרופאים קבעו את מותה. היום (ג') תיערך נתיחה לאחר המוות על מנת לקבוע את הסיבה למותה של היונקת הימית הנדירה.

 

דולפינים של מים עמוקים

דולפין ממין סטנלה מפוספסת, נחשב לקטן יותר מדולפינן מצוי. מדובר בדולפין של ים פתוח, הנוטה לשחות במים עמוקים ואינו מתקרב אל החופים והאזורים של המים הרדודים, אלא רק במקרים של מחלה או פציעה. עד כה, למרות מספר דולפינים שחולצו בחיים בחופי ישראל, מרביתם לא הצליחו לשרוד או לשוב בחזרה לטבע, על אף טיפול רפואי שניתן להם.

 

על פי נתוני מחמ"לי, מרבית הדולפינים שנפלטים מעת לעת לחופי הארץ הם דולפינים ממין דולפינן מצוי ומאז 1994 נצפו פרטים בודדים בלבד מהמין סטנלה מפוספסת בים התיכון. אוכלוסיית הדולפינים ממין סטנלה מפוספסת בים התיכון מונה כיום כ-118 אלף פרטים והיא נחשבת נפוצה ביותר במים עמוקים.  

בשנים האחרונות מתמודדת האוכלוסיה עם וירוס קטלני שכבר גבה עשרות קורבנות בחלקו המערבי של אגן הים התיכון ולפני כשלוש שנים נמצאו מספר פגרים של דולפינים בחופי ספרד.

 

בארבע השנים האחרונות אירעו מספר מקרי תמותה של דולפינים מאותו מין, לאחר שנמצאו חולים ותשושים בחופי הארץ. ב-2008 נמצאו זכר אחד באזור תחנת הכוח בשפך נחל חדרה, שם גסס למרות הנסיונות להצילו ודולפין נוסף נמצא תשוש בחוף בת ים, אך ולמרות מאמצי הוטרינרים, גם הוא לא שרד.

 

באוקטובר אשתקד נמצאה דולפינה נוספת שנאספה בחיים מחוף בחדרה, אך מתה מפצעיה לאחר מספר שעות. בתחילת השנה נמצאו שלושה פגרי דולפינים - שניים באזור חדרה ופרט נוסף בחופי חיפה.

 


פורסם לראשונה 11/07/2011 22:53

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הדולפינה מועברת למתקן האישוש. אתמול (ב')
צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים
ד"ר צחי אייזנברג מבצע בדיקת אולטרה-סאונד לדולפינה
צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים
לא שרדה את הלילה.
צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים
מומלצים