שתף קטע נבחר

לקרוא ולקנא: לסטודנטים בחו"ל יש שכירות שפויה

לדרי מחאת האוהלים יש במה לקנא: באנגליה זכאים סטודנטים עם הכנסה נמוכה לדיור מוזל, במדינות הסקנדינביות יש מסורת ארוכה של מעונות מוזלים, בשוויץ הם יכולים להתגורר בחינם בסמוך לאוניברסיטאות וגם בצרפת יש תוכניות עזרה למגורים

פה מפגינים באוהלים, באירופה מקבלים קצבה חודשית לדיור: משתלם להיות סטודנט בישראל, אבל רק בהשוואה לאזרחים רגילים. ההטבות ביחס לסטודנטים בעולם אינן מהטובות שיש. חלק מהעיריות מנסות למשוך אליהן סטודנטים בשלל ממתקים. בבאר שבע, למשל, פיתחו עם האוצר ועם המשרד לפיתוח הנגב והגליל תוכנית לסבסוד מגורים לסטודנטים בעיר העתיקה עם חבילת תמריצים, כולל דיור אטרקטיבי, חינוך טוב ומרכזי תרבות ופנאי. בחיפה מצאו דרך אחרת למשוך צעירים: חנייה חינם ברחבי העיר לסטודנטים בעלי רכב.

 

מחאת האוהלים - סיקור נרחב ב-ynet

 

בתחום המעונות לסטודנטים בישראל המחסור אדיר: מספר המיטות המוערך במעונות הוא 17 אלף, ואלה מאפשרות מגורים לפחות מ-6% מכלל אוכלוסיית הסטודנטים, שהשנה הסתכמה ב-293 אלף. לא בכל המוסדות להשכלה גבוהה בארץ מוצעים בכלל מעונות.

 

במרכז הבינתחומי בהרצליה, למשל, במכללה למינהל בראשון לציון ובמכללת תל אביב-יפו אין מעונות כלל. ממחקר של התאחדות הסטודנטים הארצית עולה עוד, שאזורי הפריפריה סובלים במיוחד מהיצע נמוך של מעונות, שמצטרף למספר הנמוך של דירות להשכרה, ומותיר את הסטודנטים עם מעט מאוד אפשרויות דיור.  


המכללה למנהל - אין מעונות כלל (צילום: אבי מועלם)

 

ומה עם הנחות בארנונה לסטודנטים? הכל תלוי באיזו עיר בחרתם לגור. יש ערים שמפנקות סטודנטים, ויש ערים שמתעלמות מהם. בתל-אביב למשל, העיר היקרה בארץ, אין הנחות ארנונה לסטודנטים, אבל לאחרונה מדברים על הנחות שיינתנו בדרום תל-אביב.

 

למעשה, ההנחה משתנה מעיר לעיר (בערים בהן קיימת ההנחה) ותלויה בגובה משכורתו של הסטודנט. היא ניתנת לסטודנט על סמך כך שאינו יכול לעבוד במשרה מלאה בשל היותו סטודנט, ולכן רק סטודנטים שאינם עובדים או שהם בעלי משכורות נמוכות זכאים לה. ניתן לברר את גובה ההנחה במשרדי העירייה.

 

אז על מה ניתנות הנחות גורפות? למשל, 40% הנחה ברישום לנישואין בהצגת תעודת סטודנט. גם הבנקים מעניקים הנחות גדולות ושלל הטבות לסטודנטים ומתחרים ביניהם בהפחתת עמלות. סטודנטים גם זכאים בהנחות במוזיאונים, תיאטראות ותחבורה ציבורית.

 

דנמרק - מענק חודשי לסטודנטים

כמו בכל מדינות אירופה, גם בדנמרק הלימוד האקדמי הוא חינם אין כסף. זה כולל גם לימודי מקצוע ברמה גבוהה, לאו דווקא אקדמית. אולם דנמרק הנהיגה מאז שנות ה-70 חידוש נוסף: קיצבת לימוד לסטודנטים. כל תלמיד במוסד חינוכי המוכר על ידי המדינה זכאי ל-5 שנות לימוד, שבמהלכן משולמת לו הקיצבה החודשית, שהיום היא בשיעור של כ-2,500 שקל לחודש נטו.

 

הסטודנט גם רשאי "לקחת" איתו את הקיצבה ללימודים מחוץ לדנמרק ובלבד שהם יימשכו במסגרת השנים שעומדות לרשותו. נוסף על כך ישנן הלוואות נוחות לסטודנטים שישולמו עם תום תקופת הלימודים. הקיצבה החודשית אינה מספיקה כדי לגמור את החודש, ודרושות עוד 10-5 שעות עבודה בשכר בחודש, אבל אין ספק שהיא מהווה עזרה משמעותית.


דנמרק. מחירים נמוכים במעונות (צילום: דוד שטיינברג)

 

הלוואות נוחות לסטודנטים קיימות גם בשוודיה ובנורווגיה עם גישה מאוד מתחשבת לגבי התקופה שבה חייבים להתחיל בהחזר ההלוואות. אבל מאחר שלא קיימת שם קיצבת סטודנטים, רוב הלומדים במוסדות להשכלה גבוהה שם גומרים את לימודיהם עם חוב שמגיע למאות אלפי שקלים. בכל המדינות בסקנדינביה נהוגות הנחות לסטודנטים, בעיקר בנסיעות בתחבורה הציבורית ובמקומות תרבות. הם זכאים גם להנחה במס הכנסה בתקופת לימודיהם.

 

ההוצאה לסטודנט היא גבוהה ביותר ומעיקה מאוד על התקציב הלאומי, בעיקר בדנמרק. ישנן לא מעט הצעות לקצץ בקיצבת הלימודים או אפילו לבטל אותה לגמרי. אבל עד היום נדחו כל ההצעות האלה על הסף. במדינות הסקנדינביות ישנה מסורת ארוכה של מעונות לסטודנטים. הראשון שבהם, בקופנהגן, נבנה כבר בשנת 1623. המחירים במעונות נמוכים מאוד ביחס למחירי הדיור הרגילים, אולם הבעיה היא שקצב הבנייה של מעונות כאלה לא מדביק את קצב הגידול במספר הסטודנטים.

 

בריטניה - הנחות בארנונה

הסטודנטים בבריטניה נהנים ממלגות נדיבות, הנחות בארנונה וכניסה חינם למוסדות תרבות. מלבד המלגות המוצעות על ידי כל מוסד אקדמי באנגליה, על ידי משרד החינוך הבריטי ועל ידי משרדים ממשלתיים נוספים (בהתאמה לחוג הלימודים שאותו לומד הסטודנט), מוצעות כאן מלגות סיוע רבות, הניתנות תמורת השתלבות הסטודנט במעגל העבודה.

 

למשל: סטודנטים לעבודה סוציאלית או לתחומים המשיקים לרפואה יכולים לעבוד בקופת החולים הבריטית בתמורה למלגות נדיבות. גופים נוספים מעניקים מלגות דיור וקיום בנוסף למלגות לימודים, בתמורה להשתלבות הסטודנט במקצועות נדרשים. כמו כן, ממשלת אנגליה הקימה קרן מיוחדת המציעה סיוע חירום לסטודנטים שנתקלו בקשיים כלכליים. הקרן מעניקה להם מלגות לימודים, דיור וקיום. הבריטים נהנים ממלגות בריטיות אך גם ממלגות של האיחוד האירופי, הניתנות להם כחלק מהיותם חברים באיחוד. 


אוקסופרד בבריטניה. מלגות תמורת עבודה (צילום: GettyImages image bank)

 

הסטודנטים זכאים גם להנחה של 33% בתחבורה הציבורית. לאור המחירים הגבוהים של דמי הנסיעה, מדובר בחיסכון משמעותי של 35 ליש"ט ומעלה מדי חודש. סטודנטים מקבלים גם הנחה של 30%-25% בארנונה (חיסכון של 30-25 ליש"ט בחודש) ונהנים מכניסה חינם למוסדות תרבות רבים ולהנחה במחירי כרטיסים לבתי הקולנוע ולתיאטראות ברחבי אנגליה. גובה ההנחה הוא 30%-15%. 

 

סטודנטים עם הכנסה נמוכה זכאים להטבות ממשלתיות רבות, כמו הקלות מס (אם הם עובדים ונדרשים להצהיר מס), דיור מוזל מטעם העירייה, הנחות במסי עירייה וגם סיוע ברכישת מזון.

 

אחת הדרכים השכיחות בבריטניה למימון לימודים היא באמצעות נטילת הלוואת סטודנט. הסטודנט יכול לקבל הלוואה למימון מלא של שכר הלימוד למשך כל שנות התואר (ולעתים אף תוספת קיום) בתנאים טובים למדי ובריבית נמוכה. החזר ההלוואה מתבצע בשנים שלאחר סיום הלימודים, בפריסה חודשית ובריבית נמוכה. לבסוף, וזה לא מעט, עסקים בלונדון, כמו רשתות אופנה, ומסעדות, מציעים הנחות לסטודנטים. בחישוב הכולל, מדובר בסכומי כסף לא מבוטלים.

 

צרפת - לימודים כמעט חינם

מלבד הזכות ללכת לאיבוד במסדרונות המבוכיים של אוניברסיטאות כמו הסורבון הפריזאית, הסטודנטים בצרפת נהנים מלא מעט הטבות נוספות. ראשית, שכר הלימוד באוניברסיטאות הציבוריות הוא זעום ועומד על מאות בודדות של אירו בשנה (פחות מ-200 אירו בשנה לסטודנטים בתואר ראשון). המחיר תקף גם לסטודנטים זרים שמוכיחים את יכולתם בשפה הצרפתית במבחן שפה. בבתי הספר הפרטיים התמונה כמובן אחרת לחלוטין, ושכר הלימוד עשוי להעפיל מעלה.

 

את הדרך לקמפוס יכולים לעשות הסטודנטים בתחבורה ציבורית שמציעה להם מנויים בתעריפים זולים במיוחד (בפריז למשל כ-50% פחות מהמנוי הרגיל). מלבד זאת גם המוזיאונים ובתי הקולנוע מעניקים כניסה בתעריף מוזל לסטודנטים המציגים את תעודת הסטודנט שלהם לקופאי.


פריז. תוכניות לעזרה בדיור (צילום: AFP)

 

גם בתחום הדיור קיימות תוכניות שונות לעזרה לסטודנטים וקיימות גם מסעדות מיוחדות לסטודנטים שמציעות ארוחות מלאות (מנה ראשונה, מנה עיקרית וקינוח) תמורת 3 אירו בלבד. מסעדות המשתתפות בתוכנית מתחייבות להזין את הסטודנטים כל השנה ולהציע ארוחות גם במהלך חופשת הקיץ.

 

שווייץ - הסעות חינם לאוניברסיטה

ההטבה ההעיקרית שהמדינה מעניקה לסטודנטים בשווייץ היא מימון כמעט מלא של שכר הלימוד. בשווייץ למעשה רק האליטה מגיעה לאוניברסיטה. מדובר באחוזים יחסית נמוכים מכלל ציבור הצעירים, שכן תנאי הקבלה לאוניברסיטאות מחמירים מאוד והמועמדים נדרשים לעבור מבחנים לא קלים.

 

אולם מרגע התקבלותם, המדינה מסבסדת כמעט את כל התואר. סטודנט שוויצרי יצטרך להוציא מכיסו כ-600 פרנק (2,000 שקל) לסמסטר בלבד. בנוסף, יש קרנות, חלקן במימון ממשלתי, שמחזיקות בדירות מיוחדות לסטודנטים, סוג של מעונות, הממוקמות בקרבת האוניברסיטאות. הסטודנטים יכולים לקבל מענק שיאפשר להם לגור חינם בדירות אלה במהלך שנות הלימודים.

 

עם זאת, המדינה לא מסבסדת את השימוש בתחבורה הציבורית לסטודנטים, וזו דווקא יקרה יחסית, לא רק עבור הסטודנטים. אולם כל אוניברסיטה מפעילה אוטובוסים מיוחדים (שאטלים), שנעים בין בנייני הלימוד השונים הפזורים ברחבי העיר. הסטודנטים יכולים לנוע בין הבניינים האלה באוטובוסים אלה חינם.


כמו במדינות רבות אחרות, תעודת סטודנט מקנה שלל הטבות בכל הקשור למנויים לעיתונים, חופשות, ושאר שירותים פרטיים וציבוריים.

 

השתתפו בהכנת הכתבה: יניב חלילי, יגאל רום, ליאור זילברשטיין, דניאל בטיני ועופר פטרסבורג

 

הכתבה פורסמה לראשונה במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים