שתף קטע נבחר
 

קואליציה חברתית מציגה: רשימת דרישות בדיור

שבוע לאחר פרוץ מחאת האוהלים ורגע לפני שהח"כים ידונו בפעם האחרונה בסעיפי חוק הסופרטנקר - יש רשימת דרישות: דירות קטנות בגודל 75 מ"ר, מנגנון להגבלת שכר הדירה, מתן עדיפות לדיור ציבורי והגבלת הבנייה ליישובים קיימים

מחאת האוהלים מתפשטת בכל הארץ, אך בעוד אנשיה מתהמהים בניסוח משנה סדורה לפתרון בעיות הדיור, יש מי שמנסה לעשות זאת עבורם: "קואליציה" מאולתרת של ארגונים חברתיים מתכננת פעולת לחץ משולבת במשכן הכנסת, במאמץ אחרון לכלול בחוק שורת תיקונים להכללת הדיור בר השגה בחוק ועדת הדיור הלאומי, לפני אישורו הסופי במליאה עד סוף השבוע הבא.

 

מחאת האוהלים - סיקור נרחב ב-ynet

 

בחסות השדולה החברתית-סביבתית והשדולה לקידום השלטון המקומי בכנסת, מתכננים הארגונים להתכנס ביום ב' הבא במטרה להציג לח"כים את הצעותיהם, כך שינסו להעמידן להצבעה בקריאה השנייה.

 

התיקונים ההכרחיים שמציעים הארגונים ליצירת מאגר דיור בר-השגה הם:

 

  • כל תכנית דיור לאומי בת 200 יחידות מגורים תכלול לפחות 20% דירות להשכרה, בגדלים שונים ו-30% דירות קטנות בגודל 75 מ"ר, כולל ממ"ד. החוק כפי שאושר, קובע רק תקופת השכרה מינימאלית, אבל לא קובע מכסת דיור להשכרה.

 

  • לא תאושר תכנית המורכבת כולה מדיור ייעודי לזכאים - במטרה ליצור שילוב של אוכלוסיוטת מגוונות, כדי שלא ליצור שכונות עוני.

 

  • החוק יחול על תכניות לבנייה רוויה בלבד -כלומר בנייה לגובה.

 

  • תינתן עדיפות לדיור ציבורי, במאמץ לחדש את בנייתו בהכנסות מכירת הדיור הקיים.

 

  • הקצאת קרקעות המדינה תהיה על בסיס "המחיר למשתכן", כלומר היזמים יתחייבו במכרזים על קרקע לבנייה, כי הדירות יוצעו במחיר מסוים.

 

  • כדי לתמרץ את היזמים מוצע, כי ליזם יינתן פטור מלא ממחיר הקרקע למיזמי דיור להשכרה לטווח ארוך.

 

  • ייקבע מנגנון להגבלת שכר הדירה בטווח מחירים ריאליים זולים.

 

בנוסף מציעים הארגונים לשפר את איכות התכניות בדרכים הבאות:

 

  • תוקם קרן בסך 1 מיליארד שקל להשתתפות המדינה בהוצאות הפיתוח, כדי לזרז יישום תוכניות בנייה שאושרו זה מכבר לכ-160 אלף יחידות דיור.

 

  • תוכניות הדיור הלאומי יהיו כפופות לתוכניות המתאר המחוזיות בעיקר המגנות על חופי הים, הפארקים ושמורות הטבע.

 

  • הדיור הלאומי יוגבל לתחומי יישובים קיימים כדי למנוע פגיעה בשטחים הפתוחים. 

 

הבעיה: העיתוי

הבעיה בכנס המתוכנן היא העיתוי המאוחר של התכנסותו - רק בבוקר יום ב', שכן יום א' נקבע כמועד האחרון להגשת ההצעות למתכונת הדיור בר-השגה לוועדה שמכינה את חוק הדיור הלאומי, בניסיון של יו"ר הוועדה, ח"כ כרמל שאמה-הכהן (ליכוד), לשלב נושא זה, אם תושג הסכמת רוב חברי הוועדה וראש הממשלה. 

 

שאמה-הכהן  קבע את המועד כדי לעמוד בלוח הזמנים של החקיקה במליאת הכנסת, שמתכננת לאשר סופית את החוק לפני סוף השבוע הבא. הפרסום המוקדם של דרישות הארגונים, עשוי לספק לחברי הוועדה את הרעיונות להצעותיהם.  

 

בקואליציית הארגונים חברים החברה להגנת הטבע, אדם טבע ודין, האגודה לזכויות האזרח, המטה לתכנון אחראי, תנועת דרור ישראלי ותנועת עמי. "חוק הדיור הלאומי הוא תרגיל לחיסול המחאה", טוענים הארגונים, "הוא לא פתרון למשבר הדיור, אלא מעקף מהיר לכרישי הנדל"ן, שישרת רק את האינטרסים של בעלי האמצעים". בארגונים דורשים לשתף את הציבור במאמץ ולא לדחוק אותו מתחום התכנון, "כדי שניתן יהיה לקדם דיור בר השגה תוך שמירה על איכות החיים והסביבה של כולנו".

 

"מחאת האוהלים לא הפתיעה אותנו", מסר ל-ynet עו"ד גיל גן-מור מהאגודה לזכויות האזרח, "כבר 4-3 שנים שאנחנו מקבלים תלונות הולכות וגדלות מכל רחבי הארץ על מצוקת הדיור. אני חושב שמה שרואים היום, זה שהציבור אומר לממשלה שהיא צריכה לשנות כיוון 180 מעלות ולהפסיק את המגמה של הפרטה מופקרת של תחום הדיור והשארתו לכוחות השוק בלבד".

 

"חברי הכנסת חייבים להתעשת. חוק הדיור הלאומי לא יועיל ל-70% מתושבי המדינה אם לא יקבעו בו מערך מסודר של כללים, דרישות ותמריצים לבניית דירות בהישג יד של מעמד הביניים ובעלי הכנסה נמוכה. כל חוק אחר להיות מנוצל בסופו של דבר לקומבינה של כרישי הנדל"ן שתגרום לנזק חברתי בלתי הפיך ותהיה בכייה לדורות", הוסיף גן-מור, "אנחנו מקווים שכעת על רקע מחאת האוהלים, הח"כים יתעשתו ויכניסו הוראות דיור בר השגה בסופרטאנקר, אחרת זה יהיה בכייה לדורות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים