שתף קטע נבחר

שר האוצר חתם על צו לייבוא גבינות קשות

שטייניץ חתם על הצו להפחתת המכס, בהתאם להמלצות ועדת קדמי לבחינת מצב שוק החלב, שכונסה בעקבות חרם הצרכנים על הקוטג'. מועצת החלב: "זה מחטף שנעשה לפני אישור הממשלה. 250 רפתות בפריפריה יסגרו, ובעקבות ההחלטה יעלו מחירי מוצרי החלב"

מה יצא ממחאת הקוטג'? יבוא גבינות קשות. שר האוצר, יובל שטייניץ, חתם הבוקר (ד') על צו להפחתה הדרגתית של המכס על יבוא גבינות קשות, במטרה ליצור תחרות יעילה בענף שתוזיל את המחיר לצרכן הסופי. הצו מורה על הפחתה של המכס בהתאם למתווה ששרטטה ועדת קדמי לבחינת מצב שוק החלב, שכונסה בעקבות חרם הצרכנים על גבינת הקוטג'. 

 

 

הרפתנים טוענים שמדובר במחטף משום שאין לכך אישור ממשלה. לטענתם זהו צעד הרסני, שמשרת אידיאולוגיה קפיטליסטית ופוגע בחקלאות. לטענתם, מהצעד הזה ירוויחו רק הייבואנים והצרכנים שבמילא יכולים להרשות לעצמם גבינות ייבוא. המחירים - לא ירדו, רפתות יסגרו, ומחלבות קטנות יפלו.

 

"זה הרס משק החלב בישראל, המפותח והמתקדם ביותר בעולם", אמרו רפתנים ל-ynet. "במקום לפגוע בחברות, פגעו בחוליה החלשה ביותר". פרופ' איל קמחי, סגן מנהל מרכז טאוב אמר ל-ynet: "הצרכן ישראלי יהיה תלוי באספקה העולמית, וייחשף לתנודות מחיר שהוא לא מכיר".

  

בהתאם למתווה, המכס יופחת ב-10% מדי שנה ויירד מרמה של 70% בשנת 2011 לרמה של 20% בשנת 2016. כמו כן נקבע כי על יבוא גבינה קשה לא ישולם פחות מ-5.6 שקלים לק"ג ולא ישולם יותר מגובה המכס שמשולם כיום.

 

בנוסף, נקבעו מכסות ליבוא במכס מופחת. מדי שנה, יותר יבוא של כמות מסוימת במכס של 20%, עד לשנת 2016, אז כאמור יעמוד גובה המכס על 20%. בשנת 2011 ניתן יהיה לייבא עד 1,500 טון גבינות קשות במכס מופחת, בשנת 2012 עד 3,000 טון, ב-2013 עד 4,500, ב-2014 עד 6,500 וב-2015 עד 7,500.

 

תקנות היבוא החדשות באות בעקבות מחאת הקוטג' שהסעירה את המדינה לפני חודשיים וסללה את הדרך למחאת האוהלים שמתרחשת בימים אלה. בעקבות התארגנות ברשתות החברתיות באינטרנט, הכריזו הצרכנים חרם על גבינת הקוטג' מתוצרת תנובה, מפני שמחירה עלה משמעותית בשנים האחרונות.

 

בעקבות המחאה גברה המודעות להיעדר התחרות בשוק החלב, שאפשר למחלבות ולרשתות השיווק להעלות את המחירים בשיעור משמעותי, ללא חשש מפגיעה במכירות. בעקבות הסערה הציבורית, מינתה הממשלה ועדה בראשות מנכ"ל משרד התמ"ת, שרון קדמי, שבדקה את נושא התחרות בשוק החלב וגיבשה המלצות, שכוללות גם את הורדת שיעור המכס על יבוא, שנכנסת היום לתוקף.

 

המלצות הוועדה כללו גם הורדה של מחיר המטרה - המחיר שמשולם לרפת עבור ליטר חלב ניגר - והטלת פיקוח הדוק יותר על רשתות השיווק. לטענת חברי הוועדה, רשתות השיווק בישראל פועלות במצב של חוסר תחרות ולכן יש לפקח על רווחיהן, להכריח אותן לסמן מוצרים בפיקוח ולהציג מחירים בצורה בולטת יותר.

 

מועצת החלב: בעקבות ההחלטה יעלו המחירים

במועצת החלב יצאו נגד ההחלטה וטענו כי מדובר במחטף של שר האוצר, שלא המתין להכרעה בעתירות שהגישו הרפתנים לבג"ץ: "שטייניץ אינו נרתע גם משלטון החוק. יצויין כי מעבר לניסיון נפסד זה לקבוע עובדות בשטח לפני הכרעת השופטים, פועל שר האוצר בעניין משק החלב אף עוד בטרם קיבלה הממשלה החלטה פורמלית ומסודרת בעניין - כמתחייב ע"פ כללי המנהל התקין. 

 

"במועצת החלב מזהירים כי המשך יישומה של אידאולוגיית הקפיטליזם החזירי ע"י האוצר - גם בעיצומה של מחאה ציבורית כל כך, מעידה יותר מכל על אטימות. כל 40 טון גבינה מיובאת משמעותם סגירת רפת בפריפריה והעברת יצור החלב לאירופה. שטייניץ חתם על סגירה של 250 רפתות בפריפריה.

 

"בעקבות החלטה זו יעלו מחירי מוצרי החלב הבסיסיים לצרכן בישראל. זו בגידה ברפתנים, בנגב ובגליל, בערבה וביישובי עוטף עזה, זו פגיעה בחקלאים. זו פגיעה בפועלי הייצור בפריפריה. זו פגיעה בצרכני מוצרי החלב, זו בגידה בציונות ויותר מכל זו ההוכחה לציניות שבעצם ההחלטה לנצל את מחאת הקוטג' כדי להעדיף את האינטרסים של הטייקונים והיבואנים על פני הפרנסה של הרפתנים".

 

מירב קריסטל השתתפה בהכנת הכתבה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מי ירוויח: הצרכנים או הטייקונים?
צילום: shutterstock
מומלצים