שתף קטע נבחר

צילום: AFP, הגולש מיכאל קרביץ

מבחן לרגיעה: רקטה פגעה במבנה באזור אשכול

ברצועה היה מי שהכריז הפסקת אש בחסות חמאס, אבל הירי נמשך. הבוקר פגעה רקטה ליד מבנה במועצה האזורית אשכול ובלילה יירטה כיפת ברזל רקטה באשקלון. בישראל נערכו לתגובה, אך ימתינו לאירועים בשעות הקרובות. קצינים מחו על המסר הבעייתי, תושבים מאוכזבים מ"התקפלות"

אחרי ארבעה ימים של הסלמה וירי קטלני שלא נראה מאז "עופרת יצוקה", המתח לא פסק - אבל בשעות הקרובות ייבחנו אם בכל זאת יש סימנים להרגעת הדרום. רקטה ששוגרה הבוקר (יום ב') מרצועת עזה התפוצצה ליד מבנה ציבורי במועצה האזורית אשכול וגרמה נזק. איש לא נפגע. הלילה וגם אמש נורו רקטות נוספות, אחרי דיווחים על הפסקת אש בחסות חמאס.

  

הסלמה בדרום - הכותרות האחרונות ב-ynet

  

בסביבות 1:20 נורתה לאשקלון, אחרי שאזעקה העירה את תושבי העיר. "כיפת ברזל" שוב הצליחה ליירט, ותושבים באזור דיווחו על נפילת רסיסים על מבנים. לפני כן נורו שתי רקטות לעבר שדרות והמועצה האזורית אשכול. לא היו נפגעים. בלי אירועים חריגים נוספים, לא מן הנמנע כי ההסלמה ברצועה ובגזרה הדרומית תהיה מאחורינו, אבל למיליון התושבים שחיים בפחד אין עדיין הבטחה לשקט.

 

נזק נגרם למבנה  (צילום: אליעד לוי) (צילום: אליעד לוי)
נזק נגרם למבנה (צילום: אליעד לוי)

ההסלמה כולה החלה בעקבות מתקפת הטרור בגבול מצרים, שם ניכר מתח גם הלילה. כוח של צה"ל זיהה דמויות חשודות סמוך לבסיס צבאי באזור הגבול, וירה באוויר. בהמשך נפתחו סריקות אחר החשודים.

 

במערכת הביטחון סבורים כי הפעילות של צה"ל מאז מתקפת הטרור, בה נהרגו שנמונה ישראלים, שכללה מספר תקיפות ברצועה, העבירה מסר לארגוני הטרור. בהינתן מצב שבו אף צד לא מעוניין בהמשך ההסלמה - נראה כי הצדדים הולכים לקראת הפסקת אש. נציגים ישראלים אף שהו אתמול בקהיר לשיחות בנושא ההסלמה האחרונה.

 

גורמים ביטחוניים אמרו ל-ynet כי יש לבחון היטב את שעות הלילה והבוקר וההתפתחויות. נראה שבישראל רוצים לראות באמת שקט בצד השני לפני שמכריזים על הפסקת התקיפות. בינתיים גם הוחלט שלא להכריז על "מצב חירום בעורף" ביישובי עוטף עזה, כפי שהיה פעמים רבות טרם "עופרת יצוקה", צעד נוסף שמעיד על כיוון ההרגעה.

 

מסר בעייתי? "שיקולים רחבים"

 לאורך כל היום דווקא ניתן היה להבחין בהיערכות של צה"ל לתגובה מעבר לתקפיות נקודתיות של חוליות משגרים, שאירעו כמה פעמים אתמול. נערכו דיונים וניתנו הנחיות מתאימות. גם כעת מודים במערכת הביטחון כי הכל נזיל ושביר, ו"די באירוע אחד חריג ואנחנו במקום אחר".

 

רכב צה"לי סמוך לגבול. מוכנים לתקוף, ומתאפקים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
רכב צה"לי סמוך לגבול. מוכנים לתקוף, ומתאפקים(צילום: רויטרס)

 

אם יישמר היום השקט ואכן יסתיים סבב הלחימה באופן הזה, תשאר שאלה גדולה באשר למסר האמיתי שקיבל החמאס ומשמעותו לעתיד. כבר היום נשמעה בתוך צה"ל, בעיקר מכיוון דרגי השטח, ביקורת על חוסר התגובה והחשש כי מדיניות זו - תביא בעתיד את החמאס וארגוני הטרור להרחיב את מעגל האש.

 

"אי אפשר להסתפק בתגובות קוסמטיות", אמרו קצינים ל-ynet. גורמים ביטחוניים שהתייחסו לביקורת ציינו כי "ניתן להבין את אלה שחשים כך, אך יש מסכת שיקולים רחבה מאוד שלא ניתן להכנס לפרטיה".

 

הלוויית אחד ההרוגים בתקיפות צה"ל (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הלוויית אחד ההרוגים בתקיפות צה"ל(צילום: רויטרס)

 

בדרג המדיני אמרו אמש ש"השקט לא יהיה כאן עד שאין שקט מהצד השני. צה"ל ימשיך לפעול נקודתית כדי לפגוע במשגרים". לפי שעה אין החלטות חדשות, ובהמשך היום יתבררו הדברים.

 

בעזה, למרות שגורמים בחמאס ובג'יהאד האיסלאמי הודיעו על הסכם רגיעה, דובר ועדות ההתנגדות, אבו מוג'אהד, הכחיש שהיה מו"מ בנושא. "אף צד לא פנה אלינו, ועמדתנו ברורה - והאויב שלנו הוא נוכל שלא מציית לדרישות ההתנגדות ולא מחוייב להן".

 

הוא ציין כי ארגונו למד מנסיון העבר. "ניסינו את ישראל לפני כן, והיינו חלק מהרגיעה במסגרת פרמטרים מסוימים, אך ישראל הפרה את הרגיעה והתנקשה במנהיגינו ללא כל הצדקה. ההחלטה שלנו ברורה - לא ניתן לדבר על רגיעה".

 

"עליית מדרגה? עד לאן? לשמיים?"

בבאר שבע הובא אמש למנוחות יוסי שושן, שנהרג במוצאי שבת מפגיעת גראד. בבית החולים עדיין מאושפזים כמה פצועים מהפיצוץ. על רקע המשך השיגורים, למרות הדיווחים על רגיעה, תושבים נשמעו מתוסכלים. "איזו רגיעה? זו אכזבה רצינית", אמר יעקב כהן המאוכזב מהאיפוק, "הממשלה התקפלה. אם הם לא מתכננים מבצע גדול, תגובה, זה נורא".

 

לדבריו, "אנחנו משדרים חולשה, אנחנו חיים בשכונה כזו, במזרח התיכון. כוח ההרתעה שלנו הוא החוזק שלנו וכרגע ההרתעה שלנו ברצפה".

 

גם לימור לא מאמינה בהסכם רגיעה. "כל הזמן אומרים שיש עליית מדרגה ועוד אחת ועוד אחת. עד לאן המדרגות האלה מגיעות? לשמיים? הפלסטינים לא יכבדו את הרגיעה. כל פעם יקום אחד חדש ויירה לעבר ישראל".

 

כמו יעקב, גדי בן סימון סבור שיש להגיב בחוזקה נגד ארגוני הטרור בעזה. "לא תהיה רגיעה", העריך, "אני חושב שצריך להכות בהם - אסור לתת למצב הקיים להימשך". דניאל אבוחצירא הוסיף: "חצי מדינה נמצאת במרחבים מוגנים, הם משבשים לנו את שגרת החיים ואנחנו לא עושים דבר. רגיעה היא לא. הפתרון ולא תוכל להתקיים".

 

ראש העיר, רוביק דנילוביץ', התיייחס למצב ואמר: "אני תקווה שהשקט יחזור לאזורינו ונוכל להמשיך ולנהל חיי שגרה. יחד עם זאת אני קורא לתושבים לגלות עירנות ולא לסמוך, בשלב זה, על הדיווחים על הפסקת אש. המצב רגיש ונזיל מאוד".

 

באשקלון נאלצו התושבים להיכנס אמש שוב למרחבים המוגנים, ובהמשך גם התעוררו מאזעקות.

 "אני עדיין נוטה להאמין ומקווה כי הפסקת האש כן תיכנס לתוקפה, גם באירועים הקודמים דווח על הפסקה אש ועוד התרחש ירי או שניים אחרונים", אמר ראש העיר בני וקנין.

 

הוא ציין: "אנו מאוד רוצים שהעיר תחזור לשגרה ונוכל להפעיל את הקייטנות, את היכל התרבות ואת פסטיבל הבריזה שאמור להיפתח מחר, אך פתיחתו נדחתה. בבוקר נקיים התייעצויות עם צמרת העירייה והגורמים הביטחוניים בכדי לבחון את המשך הפעילות שלנו".

 

Read this article in English

 


פורסם לראשונה 22/08/2011 00:33

 

בהכנת הידיעה השתתפו אטילה שומפלבי, אהובה מאמוס ואליאור לוי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אליעד לוי
מקום נפילת הרקטה, הבוקר
צילום: אליעד לוי
שר הביטחון ברק בסוללת כיפת ברזל
צילום: צפריר אביוב
גראד שפגע אתמול בבוקר בבאר שבע
צילום: הרצל יוסף
הפגיעה הקטלנית שלשום
צילום: שמרית שי
מומלצים