שתף קטע נבחר
צילום: AP

לוב: מדינות אירופה מחככות ידיים בקרב על הנפט

הקרבות בטריפולי על סף סיום, אך במקביל מתנהל קרב חשוב יותר, שאינו קרוב להכרעה - בין המדינות שזוממות להשתלט מחדש על מתקני הנפט בלוב. בראש עומדת איטליה - שאת 20% מהנפט שלה היא מייבאת מהמדינה שסועת הקרבות. האם הכוחות המורדים ימשיכו לכבד ההסכמים הקיימים?

עד חודש פברואר, לפני תחילת המהפיכה, ייצרה לוב 1.3 מיליון חביות של נפט ביום. מאז, כמות החביות שהופקה שם ביום ירדה בעשרות מונים. כעת, משנראה כי משטר קדאפי הופל וכושר הייצור הנפט יעלה בחזרה - מתחיל מירוץ השתלטות מחודש על ענף הנפט במדינה.

 

סוף עידן קדאפי - עדכונים שוטפים ב-ynet:

 

האינטרס הכלכלי פה הוא ברור. המדינות המערביות  - במיוחד מדינות נאט"ו שסייעו למורדים בלוב עם הפצצות מהאוויר - יירצו לוודא כי חברות הנפט שלהן יימצאו בעמדה הטובה ביותר לשים את ידיהן על הנפט הלובי. אם רמת ההפקה במדינה תשוב לאותן רמות של פברואר, הדבר יסייע להורדת מחירי הנפט באירופה ובאופן עקיף גם תביא לירידה במחירי הדלק במזה"ת ובארה"ב.

 

20% מהנפט באיטליה - מלוב 

כפי שדווח ב"ניו יורק טיימס" מוקדם יותר השבוע, שר החוץ האיטלקי אמר כי לחברת הנפט האיטלקית Eni "יהיה את התפקיד המשמעותי ביותר בעתיד במדינה הצפון אפריקאית". הוא אף דיווח כי הטכנאים של Eni כבר נמצאים בדרכם ללוב על מנת לסייע בחידוש הפקת הנפט. עד חודש פברואר, לא פחות מ-20% מהנפט שיובא לאיטליה הגיע מלוב.

 

הפקת הנפט במדינה הצפון-אפריקאית הופסקה ברובה במהלך הלחימה. BP הבריטית, Eni האיטלקית, טוטאל הצרפתית, Repsol הספרדית ו-OMV האוסטרית, היו כולן חברות שהפיקו נפט בלוב לפני תחילת הלחימה, והן נמצאות בעמדה הטובה ביותר להשתלט מחדש על השוק עם סיום העימות. גם חברות אמריקניות כמו ConocoPhillips עשו בעבר עסקאות עם ממשל קדאפי, זאת למרות שהנפט הלובי מהווה פחות מ-1% מהנפט המיובא אל ארה"ב.

 

כך או כך: עדיין לא ברור האם ממשלת המורדים שתפסה את מקומו של קדאפי תכבד את ההסכמים שהממשלה בראשותו חתמה, תיכנס למשא ומתן מחודש עם החברות הוותיקות, או תחפש חברות חדשות להיכנס איתן להסכמים. מה שוודאי מרגיע לעת עתה את האיטלקים היא העובדה שחאפד גדור, שליח לוב ברומא שערק בפברואר והצטרף לכוחות המורדים, הודיע אתמול (ג') כי הם יכבדו את כל ההסכמים הקיימים עם החברות האיטלקיות.

 

תוך כמה זמן ישוב כושר ייצור הנפט לקדמותו?

עוד לפני ההשתלטות על המדינה, המורדים אמרו כי במגעים העתידיים לכשיתקיימו, הם ייזכרו היטב את אלו שעזרו להם ואלו שלא. הבעיה הצפויה שלהם תהיה עם מדינות כמו ברזיל סין ורוסיה, שלא תמכו בסנקציות משמעותיות מול קדאפי. לשלוש המדינות חברות נפט גדולות שמחפשות עמדות נוספות באפריקה.

כוחות המורדים בלוב (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
כוחות המורדים בלוב(צילום: רויטרס)

 

אנליסטים בתחום הנפט אמרו לאחרונה כי טוטאל הצרפתית ו-Eni יהיו אלה שבעיקר יתחרו על נכסי הנפט של לוב, בתמיכה של ממשלותיהן, אך סייגו כי המורדים יצטרכו לפני כן לגבש את השליטה שלהם ולהשליט סדר וביטחון, לפני שהחברות יסכימו לשלוח את העובדים שלהן. מומחים לנפט מעריכים כי עשויה לקחת שנה שלמה עד להחזרת שדות הנפט לפעילות מלאה, בעוד שחלק מהמומחים אומרים כי ניתן לעשות זאת תוך חודשיים, תוך שהם מסתמכים על דיווחי החברות לפיהן לא נגרם נזק רב למתקני הנפט.

   

בין אם מדובר בשנה שלמה או בשבועות ספורים - הניסיון עם מדינות אחרות מורה על כך שכדי להיזהר בהערכות. לאחר המהפכה באיראן בסוף שנות ה-70, הפקת הנפט ירדה לשיעור נמוך בהרבה במשך עשורים רבים. בעיראק עברו שמונה שנים עד לחזרה לכושר הפקה מלא לאחר הפלישה של ארה"ב ובעלות בריתה שהפילה את סדאם חוסיין.

פורסם לראשונה 23/08/2011 18:29

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חוגגים את המהפיכה בבנגזי
צילום: רויטרס
שמחה בטריפולי
צילום: רויטרס
ההמונים יצאו לרחובות טריפולי
צילום: AFP
מומלצים